Maria Grapini: Voi continua să fiu un veritabil ambasador al turismului românesc în Parlamentul European

Rep: Se apropie data de 25 mai şi este deja o certitudine ca veţi fi unul dintre europarlamentarii români din PE. Care sunt priorităţile dumneavoastră pentru mandatul de europarlamentar?

Maria Grapini: “Politici europene pentru IMM-uri, pentru locuri de muncă” este proiectul meu pentru Parlamentul European, pentru că sunt convinsă că susţinerea şi dezvoltarea IMM-urilor din România este o soluţie viabilă pentru crearea de noi locuri de muncă şi un pas important către o dezvoltare economic sustenabilă. Am preluat portofoliul de ministru delegate pentru IMM-uri şi Turism după o perioadă dramatic pentru economia românească, politica guvernării Băsescu – Boc distrugând peste 700.000 de locuri de muncă. 

          Principalul meu obiectiv a fost, aşadar, crearea de noi locuri de muncă şi am făcut acest lucru, punând un mare accent pe dezvoltarea IMM-urilor, având în vedere că aproximativ 60% dintre angajaţii români lucrează în acest moment în cadrul unui IMM. Am convingerea că soluţia corectă pe termen mediu şi lung este consolidarea unei clase de mijloc autentice, şi putem face asta doar încurajând mediul de afaceri românesc.

Voi rămâne o susţinătoare a antreprenoriatului autohton,  îmi doresc din ce în ce mai multe firme româneşti competitive care să aducă mai multe produse româneşti pe pieţele europene. Am făcut aceste lucruri în calitate de ministru şi voi continua să sprijin mediul de afaceri românesc şi în Parlamentul European.

Rep.: Spuneaţi în programul dumneavoastră de candidat că doriţi ca Europa să cunoască România reală. Cum veţi reuşi să faceţi acest lucru?  

M.G: Sunt convinsă că europarlamentarii români din PE trebuie să fie printre principalii promotori ai imaginii României.  Atât prin promovarea lucrurilor pozitive, care există cu adevărat în ţară, precum şi prin reacţii puternice la orice declaraţie negativă la adresa României şi a cetăţenilor săi. Pentru că şi aceste lucruri ne afectează foarte mult. Eu ştiu sigur ce are de oferit România, nu exagerez cu nimic atunci când spun că avem o ţară realmente frumoasă şi cred că turismul redevine, uşor –uşor, un punct forte pentru noi. Am făcut eforturi pentru dezvoltarea turismului în calitate de ministru şi voi continua să fiu un veritabil ambasador al turismului românesc în Parlamentul European.

Rep: Aţi menţionat declaraţiile defăimătoare la adresa românilor. Ne lovim des de astfel de declaraţii, cum credeti că putem reacţiona?

 Maria Grapini: Da, am menţionat, pentru că mă deranjează cu adevarat aceste atitudini. Şi pentru că sunt convinsă că europarlamentarii români sunt primii care trebuie să reacţioneze. De multe ori sunt declaraţii politicianiste, ale unor aşa-zişi oameni politici, care cred că atitudinile extremist mai pot genera încredere şi voturi. Pentru mine, Europa anului 2014 este un spaţiu care respinge cu tărie extremismul şi intoleranţa şi voi reacţiona cu putere la orice atac la adresa românilor.

          Cunosc foarte mulţi români care trăiesc în diaspora şi vă garantez că sunt oameni foarte capabili, foarte bine pregătiţi, care muncesc cu demnitate şi onestitate în diferite ţări. Eu regret foarte tare că mulţi români au ales să plece în căutarea unei vieţi mai prospere şi îmi doresc ca din ce în ce mai mulţi români să se întoarcă în ţară. România şi-a revenit în ultimii doi ani, a făcut progrese vizibile, are cea mai mare creştere economică din Europa şi cred că aceste lucruri vor contribui la întoarcerea compatrioţilor noştri în ţară. Avem cu siguranţă nevoie de expertiza şi experienţa lor, avem nevoie de oameni capabili, care să lucreze şi să aducă plus valoare în România.

Rep.: În România sunt peste 600 de mii de tineri care au împlinit 18 ani. Un număr reprezentativ pentru viitorul societăţii şi economiei noastre. Cum v-ati propus să îi susţineţi pe aceştia în PE?

Maria Grapini: Îmi propun să încurajez tinerii de valoare, tinerii de excelenţă şi vreau să ajut la formarea lor antreprenorială în spirit european, prin schimburi de experienţă cu tineri din alte ţări europene, în cadrul unor acţiuni permanente, care să cuprindă cât mai mulţi tineri. Este important ca tânăra generaţie să fie format fără complexe de inferioritate în faţa tinerilor din alte state europene.

Rep.: Ca fost ministru delegat al IMM-urilor în perioada Guvernului Ponta şi actual om de afaceri de succes, de ce credeţi că au nevoie întreprinderile mici şi mijlocii din România pentru a se putea dezvolta aşa cum o fac cele din Uniunea Europeană?

Maria Grapini:  Pe baza experienţei ca om de afaceri, dar şi ca ministru, ştiu foarte bine că IMM-urile au nevoie de măsuri concrete care să le permit să beneficieze de oportunităţile la nivel global, de reducerea birocraţiei, să folosească un acces mai bun la programele de finanţare, dar, totodată, şi de finanţare care să fie adaptată  nevoilor lor. Pe de altă parte, şi asta este o propritate a mea ca europarlamentar, IMM-urile au nevoie ca informaţia de la Bruxelles să ajungă cât mai repede la ele şi să fie înţeleasă cât mai bine. Îmi propun să ajut la acest lucru. Antreprenoriatul în Europa are nevoie de un impuls puternic pentru a ajuta companiile mici să contribuie la crearea locurilor de muncă şi creştere economică.

Rep: În perioada în care aţi fost ministru delegat, aţi iniţiat şi promovat foarte multe proiecte. Care este proiectul la care nu aţi renunţa odată cu plecarea dvs. la Brussel şi la Strasbourg?

 Maria Grapini: Nu voi renunţa, chiar dacă voi fi la Bruxelles, la un alt proiect al meu care în mod sigur poate rezolva o parte a problemelor de finanţare pentru IMM-uri: crearea şi capitalizarea corespunzătoare a unei bănci special dedicate IMM-urilor, eventual prin transformarea actualelor Eximbank şi CEC Bank, elaborarea unui cod de negociere, împreună cu Asociaţia Română a Băncilor, între mediul de afaceri IMM şi sectorul bancar, ţinând cont de puterea redusă de negociere a IMM-urilor.

         

          

Comentarii

21/05/14 14:38
Vizitator

Curat, Caragiale. Parca ar fi leit Agamita Dandanache: "Cum îţi spui, să nu m-aleg, puicusorule, nu mergea... Eu, familia mea, de la patuzsopt... luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă... si eu mă-nţelegi tocmai acuma să remâi pe dinafară... fără colegiu!... Şi cât p-aţi, neicusorule, să nu m-aleg..."

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5