Conferința regională est-europeană EFNR-WFNR dedicată neuroreabilitării reuneşte la Bistrița peste 200 de experți în domeniul neurologiei și al cercetării științifice medicale!

Pentru două zile, municipiul Bistrița este polul regional est-european al integrării programelor inovative ale amplului concept medical denumit neuroreabilitare, concept dezvoltat și implementat în cadrul celor mai importante organizații internaționale: Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies - EFNR) al cărei președinte este prof. dr. Dafin Mureșanu și Federația Mondială a Societăților de Neuroreabilitare (The World Federation for NeuroRehabilitation - WFNR) al cărei președinte este prof. dr. Volker Homberg.

„Ceea ce s-a întâmplat la Bistriţa  în sistemul de sănătate este remarcabil. Aveţi un sistem de sănătate bine pus la punct, lucrurile funcţionează la Bistriţa şi e în ordine ceea ce se întâmplă. Cred că Bistriţa merită o expunere internaţională din toate punctele de vedere, atât din punct de vedere al cercetării, cât şi introducerea într-o zonă mai vizibilă de activitate medicală. Lucrurile evoluează într-un mod extrem de favorabil, peste media evoluţiilor din România. Am ales Bistriţa pentru că este şi un loc foarte frumos, atractiv, reprezentativ pentru România. (...) Am o afinitate specială pentru Bistriţa. Sunt născut la Prundu Bârgăului şi sufletul meu a fost întotdeauna foarte aproape de Bistriţa. Am toate motivele să am o stare aparte, de bine, când sunt aici”, a motivat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, organizarea evenimentului de la Bistriţa.

În deschiderea lucrărilor, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a făcut o scurtă prezentare a judeţului, inclusiv din punct de vedere turistic, punctând beneficiile aerului de la Colibiţa în procesul de recuperare, de neuroreabilitare. „E o bucurie şi o onoare pentru noi că aţi ales ca această ediţie a conferinţei regionale să aibă loc în municipiul nostru. Vă mulţumim şi apreciem acest lucru. (...) Împreună cu colegii mei, am pus sistemul de sănătate pe primul loc, deşi sunt multe alte servicii în subordinea Consiliului Judeţean, de la infrastructura de drumuri, apă-canal, cultură, sport, sistemul social, adică nevoi foarte mari. Mă bucur că am luat această decizie şi sistemul medical din judeţul Bistriţa-Năsăud a cunoscut o adevărată revoluţie investiţională. Avem peste 50 de milioane de euro investiţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Am semnat un alt proiect foarte mare, cu finanţare prin PNRR, de circa 100 milioane euro, care va schimba total faţa şi dotările pe care le are SCJU Bistriţa”, a transmis preşedintele Radu Moldovan.  

Managerul Gabriel Lazany a precizat că se bucură ca la Bistriţa să fie prezente atâtea nume sonore, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa să fie co-organizator al unui astfel de eveniment de marcă, prin implicarea directorului economic Mirela Pop şi a purtătorului de cuvânt Camelia Strugari.

          „Chiar dacă ne aflăm în una din cetăţile medievale ale Transilvaniei, ne face să spunem că spitalul nostru este un spital nou, în primul rând ca suflet. În ultimii ani, am reuşit să creăm o adevărată nouă comunitate la Bistriţa prin venirea a peste 100 de medici la spitalul nostru. Suntem în plin proces de dezvoltare, începând cu extinderea spitalului cu un nou pavilion de 14000 metri pătraţi.  Pintre priorităţile noastre  sunt compartimentul de recuperare neurologică şi un compartiment de UAVCA în cadrul Secţiei de Neurologie”, a spus managerul Lazany.

Alături de preşedintele Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neuroreabilitare – prof. dr. Volker Homberg, este secretarul general Caterina Pisterini, secretarul general al Federaţiei Europene – Dana Boering, preşedintele Societăţii Române de  Neurologie – prof. dr. Cristina Tiu, prof. Bogdan Popescu – membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi alte personalităţi ale lumii ştiinţifice.

          Peste 200 de medici neurologi (profesori de top și cercetători științifici, medici primari, specialiști și rezidenți), delegați din 7 țări est-europene (România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Slovenia și Republica Moldova) s-au reunit la Bistrița, în perioada 31 martie - 1 aprilie, la Hotel Metropolis, în cadrul Conferinței Regionale Est Europene EFNR-WFNR in parteneriat cu Conferinta Bistriteana de Neurostiinte Clinice. 

Evenimentul este organizat de Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare și Federația Mondială a Societăților de Neuroreabilitare și își propune noi abordări științifice, clinice și educaționale din perspectivă medicală axată pe potențialele dezvoltări ale neuroreabilitarii în Europa de Est.

        Conferința își propune să reunească experți în neuroreabilitare într-o paradigmă multidisciplinară cu unicul scop de a elabora un plan de acțiune comun și de a extinde rețeaua instituțională și educațională a WFNR/EFNR prin implementarea unui pachet complet de programe de referință în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a modulelor ce vizează neuroreabilitarea, de la cercetarea fundamentală şi până la implementarea soluţiilor inovative în practica clinicăa declarat președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN), Prof. Dr. Dafin Mureșanu.

Acesta a ținut să sublinieze faptul căaceastă conferință regională nu este una singulară, cele două organizații reprezentative în aria neuroreabiltării pe plan mondial și european, având în programul lor comun derularea unor evenimente similare în alte zone de interes ale globului. Următoarea manifestare tematică este programată în Asia Centrală, la Tashkent, Uzbekistan, la finele lunii iunie. Ne dorim ca aceste reuniuni să ducă la o integrare uniformă a tuturor programelor strategice prin care să reușim atât identificarea provocărilor și oportunităților regionale, implementarea globală a soluțiilor inovative în managementul pacientului, cât și amplificarea schimbului de expertiză între toți actorii implicați în vastul domeniu al neuroreabilitării”.

Printre principalele teme integrate în programul Conferinței Regionale de la Bistrița se numără: aspecte farmacologice privind recuperarea funcțională în leziuni cerebrale post-acute, concepte actuale privind cercetarea si practica clinica in neurorecuperare, declinul cognitiv post accident vascular cerebral, evoluții recente în tratamentul leziunilor cerebrale traumatice, rolul motivației în neuroreabilitare, neuroreabilitarea asistată de inteligența artificială în cazul pacienților cu AVC sau tratamentul imunomodular în cazul pacienților cu scleroză multiplă. Evenimentul are loc la Hotel Metropolis din Bistrița.

 

***

The World Federation for NeuroRehabilitation (WFNR)

Înființată în 1996, WFNR este o organizație multidisciplinară, cu sediu în Marea Britanie, deschisă tuturor profesioniștilor din întreaga lume implicați în domeniul neuroreabilitării. WFNR numără în prezent peste 5.000 de membri în întreaga lume, 38 de grupuri lucru și are afiliate 41 de Societăți Naționale de profil din diferite țări

The European Federation of NeuroRehabilitation Societies (EFNR)

EFNR este o organizație științifică internațională nonprofit dedicată cercetării, educației, schimburilor intelectuale, activităților de advocacy în domeniul medical al neuroreabilitării și al ariilor de expertiză conexe. Având sediul permanent la Cluj-Napoca, EFNR are în componenţa sa membri din toate ţările Uniunii Europene, la care se adaugă şi alţi specialişti şi cercetători ştiinţifici în domeniul neurologiei din întreaga lume.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5