Conferinţa "România digitală, România liberală", moderată de deputatul Diana Morar. Ministrul Sebastian Burduja: Guvernul şi-a asumat ca prioritate zero transformarea digitală a ţării!

Hotelul Metropolis a găzduit conferinţa „România digitală. România liberală”, moderată de deputatul Diana Morar. La acest eveniment au participat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, directorul general al Poştei Române – Valentin Ştefan, primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, subprefectul Ioan Zegrean, dar şi reprezentanţii unor companii de marcă din Bistriţa-Năsăud, şi anume Ioana Birta - director financiar Teraplast, Virginia Farcaş de la MIS Grup, Alin Ioaneş - CEO Rombat, şi Cosmin Pătroiu - CEO TeraSteel, antreprenori, reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

„Conferinţa îşi propune să găsească soluţii optime pentru modernizarea şi debirocratizarea administraţiei publice prin digitalizare, practic un salt spre a utiliza aceste resurse şi în România la potenţialul lor maxim, bineînţeles cu modele concrete care pot veni dinspre mediul de afaceri. Partidul Naţional Liberal este partidul care a modernizat România. De-a lungul istoriei, principalele obiective, atât politice, cât şi economice au fost realizate de către Partidul Naţional Liberal. Suntem onoraţi să vă avem alături pentru a discuta această importantă chestiune pentru ţara noastră”, a precizat, în debutul conferinţei, deputatul Diana Morar.

Ministrul Sebastian Burduja a punctat faptul că România şi-a asumat această revoluţie digitală. „În contextul actual de securitate, ochii lumii sunt pe România care, cu toate ezitării din ultimii 32 de ani, are meritul de a fi de partea bună a istoriei de data asta. (...) Toată lumea înţelege că România are cea mai importantă resursă, şi anume oamenii. Avem un capital uman de excepţie. În sectorul tehnologiilor noi, românii sunt un exemplu în lumea întreagă. E un paradox, avem oameni excepţionali în IT, dar ţara e pe ultimul loc în UE la capitolul digitalizare. La servicii publice digitale – ultimul loc, competenţe digitale – ultimul loc. Avem 88% din gospodării conectate la internet, însă doar 28% dintre români au competenţe digitale. Cei mai mulţi folosesc internetul ca sursă de divertisment, reţele sociale, filme. Guvernul României şi-a asumat ca prioritate zero transformarea digitală a ţării. Avem un proiect de cloud guvernamental, 580 milioane euro, bani europeni, grant din PNRR. Datele dvs. în raport cu statul – care în momentul de faţă stau în dosare cu şină pe nişte rafturi, care nu sunt protejate şi pot fi accesate de orice funcţionar - se construiesc patru centre de date de ultimă generaţie, datele dvs. stau într-un loc supersigur şi de fiecare dată când statul vă va accesa datele veţi fi notificaţi. Când un funcţionar public se uită la datele dvs., veţi primi o alertă. E un mod nou, modern şi transparent, sigur pentru cetăţeni. De asemenea, discutăm despre platforma de interoperabilitate. Datele circulă între instituţii, oamenii nu mai circulă între instituţii, lucru care nu va fi posibil mai devreme de 2025-2026. E mai complicat decât să faci o autostradă, din punct de vedere tehnic. Până la finalul anului viitor, cel târziu în 2024, o să vă puteţi elibera online şi certificat de naştere, o să puteţi înmatricula un autovehicul integral online, la fel certificat de căsătorie”, a explicat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Acesta s-a referit şi la proiectul legislativ iniţiat împreună cu deputatul Diana Morar, prin care se interzic copiile după documente, la primării, companii de utilităţi, universităţi. „Interzicem dosarele cu şină, xerox-urile, sunt mici paşi către normalitate", a menţionat oficialul guvernamental.
În ceea ce priveşte competenţele digitale, a fost gândit un program de reabilitare a bibliotecilor şi de dotare cu echipamente IT, plus formare de competenţe digitale de bază. Vom forma peste 100.000 de români în peste 1000 de biblioteci rurale, orăşeneşti, judeţene.
"România este pe ultimul loc în UE şi în ceea ce priveşte digitalizarea companiilor, mai ales în zona IMM-urilor. Avem programe prin PNRR prin care ajutăm micile afaceri româneşti să se digitalizeze, cu noi soluţii, pentru noi clienţi. Mediul de afaceri dacă ratează acest trend al revoluţiei digitale va însemna să nu mai fie competitiv în raport cu alţi actori. Suntem condamnaţi să mergem pe acest drum. (...) Într-adevăr, doctrina liberală este doctrină de progres. Nu poate lipsi transformarea digitală din progresul naţional al României, de modernizare a statulu", a mai spus ministrul Burduja.
Primarul Ioan Turc a prezentat sistemul de digitalizare de la nivelul Primăriei Bistriţa, în relaţia cu cetăţenii, pentru plăţi online, dar şi alte facilităţi. Acesta s-a referit la Bistriţa ca la un smart city, fiind gândit un proiect unitar care să asigure serviciile digitale consacrate în modul de construire modern al parcărilor (supraveghere video, plată electronică, afişarea locurilor libere), dar şi promovarea unui sistem de monitorizare şi supraveghere video a zonelor de interes. „Vom implementa în municipiu, în special în licee, un sistem de supraveghere cu camere inteligente care vor citi anumite tipuri de comportament ale elevilor. Este o metodă digitală de combatere a consumului de droguri în şcoli. Credem că digitalizarea este o modalitate eficientă pentru reducerea birocraţiei, pentru transparentizare, pentru asigurarea unui climat de încredere. Un număr cât mai mare de oameni vor deprinde competenţe digitale şi vom avea o societate care va realiza un salt”, a declarat Ioan Turc.
În cadrul conferinţei au intervenit directorul general al Poştei Române – Valentin Ştefan, care a vorbit despre digitalizarea serviciilor poştale, dar şi reprezentanţii mediului de afaceri care au prezentat principalele provocări intervenite în demersul de digitalizare al companiilor, oportunităţile de care au beneficiat.

***
La finalul conferinţei a fost lansată, la Bistriţa, cartea „Planul pentru România. Şapte revoluţii intelectuale pentru o ţară în care vrem să rămânem”. Scriitorul Gelu Vlaşin a fost cel care a prezentat volumul. Cartea este structurată pe şapte capitole – Revoluţia întoarcerii acasă, Revoluţia ideilor, Revoluţia cetăţenilor, Revoluţia democraţiei, Revoluţia deschiderii, Revoluţia Dezvoltării şi Revoluţia speranţei - , în are se analizează principalele probleme ale României, dar şi soluţiile potrivite.
Sebastian Burduja este economist si expert in dezvoltare regionala. Secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, vicepresedinte al Partidului National Liberal si presedinte PNL Sector 1. A lucrat la Banca Mondiala in Washington D.C. si a fost consultant al Dalberg, companie specializata in proiecte de tara. Co-fondator si presedinte de onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate si membru fondator al Fundatiei CAESAR. Autorul cărţii Intre speranta si deziluzie. Democratie si anticoruptie in Romania postcomunista (Curtea Veche, 2016). Doctor in economie (summa cum laude, ASE Bucuresti), dublu masterat Harvard Business School si Harvard Kennedy School of Government, licentiat cu onoruri si merite deosebite al Universităţii Stanford.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5