Contribuabilii care obţin venituri din agricultură trebuie să achite către stat contribuţii sociale de sănătate
În cauză sunt persoanele fizice care obţin venituri în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, rezultat din valorificarea produselor după recoltarea de pe terenurile proprii sau cele luate în arendă.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Maria Biriş, spune că pentru asigurările de sănătate baza de calcul reprezintă o contribuţie de 5,5% .
,,Direcţia Generală a Finanţelor Publice BN aminteşte contribuabililor care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, că datorează impozit pe venit de 2% şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) 5,5% asupra valorii produselor livrate.
Dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează CASS, baza lunară de calcul pentru CASS nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).
Atenţie, în cazul persoanelor care realizează venituri din agricultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a CASS reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară (233 lei = 1/3 din 700 lei).
În cazul persoanelor care au optat pentru contabilitate în sistem real şi pentru care organul fiscal emite decizie de impunere pe baza declaraţiei de venit, plătitorul de venit va solicita prezentarea deciziei de impunere D260 fără a mai reţine contribuţii şi nici impozit de 2%.
Impozitul ce trebuie reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut”, ne-a declarat Maria Biriş.
Citiţi şi:
- Finanțe: Depunerea declarației unice de către persoanele fizice, în anul 2025
- Când și cum se depune declarația unică în 2023?
- Noutăți legislative referitoare la contractele de asigurare sociale începând cu data de 1 iulie 2024!
- Deciziile de impunere ale CAS BN, la a treia strigare
- Cristian Parasca (şef AJFP BN): Cele mai recente modificări din legislaţia fiscală, valabile din 1 februarie 2017
Adaugă comentariu nou