Când și cum se depune declarația unică în 2023?
Sursă foto: Shutterstock
Anul 2023 aduce cu sine noi obligații pentru contribuabili privind depunerea declarației unice. Acest articol te va ghida prin procesul de îndeplinire a acestei sarcini importante, explicând în detaliu termenele-limită, modalitățile de depunere, categoriile de persoane vizate și noutățile legislative. De asemenea, vei afla despre consecințele întârzierii plății și depunerii declarației. Învață cum să te pregătești corect pentru depunerea declarației unice în 2023, explorând informațiile și resursele oferite în acest articol!
Când și cum se depune declarația unică în 2023?
Termenul de plată a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate în 2022, respectiv depunerea declarației unice este 25 mai 2023. Poți depune declarația fie prin mijloace electronice de transmitere la distanță, fie:
- prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul oficial ANAF;
- prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe site-ul E-guvernare;
- direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare la primire.
Daca ai nevoie de ajutor, poți solicita sprijin din partea organelor fiscale locale sau consultanților MBV Consult.
Cine are obligația depunerii declarației unice?
Declarația trebuie completată și depusă de către persoanele fizice care au obținut venituri în România sau în străinătate și au obligația de a plăti impozit pe venit și contribuții sociale conform Codului fiscal. Aceasta se aplică și profesioniștilor și persoane fizice care obțin venituri din drepturi de autor și au beneficiat de indemnizații.
Taxe și contribuții declarate prin Declarația Unică
- venituri din activități independente;
- venituri din contracte de activitate sportivă;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- venituri din investiții;
- venituri din străinătate, inclusiv veniturile din pensii și salarii.
În funcție de venitul pe care îl obții, trebuie să completezi declarația la capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2022 sau la capitolul 2, unde estimezi venitul pentru anul în curs.
Modificări și noutăți în depunerea declarației unice în 2023
Modificările aduse de OUG 16/2022 la Codul Fiscal au impact asupra plafoanelor de contribuții sociale datorate de contribuabili în Declarația Unică din anul 2023. Aceste plafoane afectează veniturile estimate la capitolul II al declarației, care se referă la venitul estimat pentru anul 2023.
1. Contribuția la asigurările sociale (CAS):
- persoanele care obțin venituri menționate mai sus datorează CAS la o bază de calcul diferită, în funcție de valoarea veniturilor realizate;
- dacă veniturile realizate se încadrează între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul a CAS este de 12 salarii minime brute pe țară;
- dacă veniturile realizate depășesc 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul a CAS este de 24 de salarii minime brute pe țară.
2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS):
- dacă veniturile realizate se încadrează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul a CASS este de 6 salarii minime brute pe țară.
- dacă veniturile realizate se încadrează între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul a CASS este de 12 salarii minime brute pe țară.
- dacă veniturile realizate depășesc 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul a CASS este de 24 de salarii minime brute pe țară.
Consecințele nerespectării termenelor de depunere și plată
Nerespectarea termenelor de depunere și plată a declarației unice poate duce la consecințe financiare și administrative semnificative. Printre acestea se numără aplicarea penalităților de întârziere, care cresc sumele datorate și pot reprezenta o povară financiară pentru contribuabil. De asemenea, pot fi aplicate și dobânzi aferente sumelor neachitate la termen, ceea ce poate crește și mai mult obligațiile fiscale ale contribuabilului.
În cazul în care nerespectarea termenelor de depunere și plată devine o practică frecventă, pot fi aplicate și sancțiuni administrative, cum ar fi amenzi sau chiar suspendarea activității pentru persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale. Toate acestea pot avea un impact negativ asupra reputației și activității profesionale a contribuabilului. De asemenea, dacă nu vei plăti până la începutul anului viitor, ANAF îți va pune poprire pe conturi pentru a recupera sumele pe care le datorezi.
Citiţi şi:
- Finanțe: Depunerea declarației unice de către persoanele fizice, în anul 2025
- AJFP BN: Noi prevederi despre impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, începând cu 1 ianuarie 2024!
- AJFP BN: Bonificații la plata impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii datorate de contribuabili
- Contribuabilii mici pot depune trimestrial declaraţia 112
- 25 mai 2021- Termen pentru depunerea formularului 212 "Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice"
Adaugă comentariu nou