„Cornel Pop şi rugăciunea cântată” Un alt fel de prezentare
Menuţ Maximinian a publicat până acum zece cărţi şi a obţinut tot atâtea premii.
Cea de a zecea sa carte se intitulează Cornel Pop şi rugăciunea cântată, cu o prefaţă de preotul Ioan Pintea, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010. Cartea are 166 de pagini şi conţine 21 de texte dedicate vieţii şi activităţi profesorului arhidiacon Cornel Pop, dirijorul Coralei „Andrei Mureşanu” Bistriţa; 26 de reproduceri după articole publicate, de-a lungul anilor, în ziarele judeţene Ecoul, Răsunetul şi Mesagerul de Bistriţa-Năsăud, 82 de fotografii din colecţiile Cornel Pop şi Ştefan Borodi.
Dintre cele 21 de texte, 10 sunt scrise de autorul acestei cărţi, Menuţ Maximinian. Iată doar câteva extrase:
„Da, de peste 40 de ani, Corala «Andrei Mureşanu» dăruieşte bistriţenilor frumuseţea nemuritoare a muzicii sacre, creând o legătură cu transcedentalul.
Arhidiaconul Cornel Pop este întruchiparea artei divine, venite pe pământ pentru a ne dărui din preaplinul sufletului său şi nouă, tuturor” (p. 9).
„Cornel Pop lucra cât zece oameni. Avea cor în fiecare întreprindere din oraş” (p. 40).
„Doar în stagiunea 1975-1976 au fost numărate nu mai puţin de 250 de spectacole în Transilvania, Banat şi Moldova, iar premiile obţinute la Moscova – URSS au adus un plus de prestigiu bistriţenilor” (p. 42).
„S-au dat 5 concerte în Moscova, dintre care unul la Balşoi Teatr” (p. 43).
„Aprecierea Mitropolitului Bartolomeu pentru muzica sacră interpretată de maestrul Cornel Pop a fost ridicarea dumnealui la rang de diacon, în 1994 […] După alţi doi ani, a fost ridicat la rangul de arhidiacon pentru activitatea deosebită […] la propunerea protopopului Ioan Dâmbu. (p. 63).
„La centenarul Coşbuc, Cornel Pop a acompaniat orchestra simfonică. A fos cea mai mare manifestare după Serbările de la Putna închinate lui Ştefan cel mare. peste 150 de mii de participanţi.” (p.72).
Spicuim, în continuare, din celelalte texte, 11 la număr, semnate de reprezentanţi ai artei, culturii şi cultelor din judeţul Bistriţa-Năsăud:
Preot Alexandru Vidican, protopopul Bistriţei: „Nu de puţine ori, Î. P. S. Bartolomeu, ascultându-i, a făcut aprecieri spunând că este cel mai bun cor din Arhiepiscopia Clujului” (p. 133).
Preot Liviu Şugar: „Sunt oameni a căror personalitate îşi pune amprenta asupra timpului lor. Ei nu pot trece neremarcaţi, deşi, uneori, ei înşişi n-ar dori să iasă în evidenţă, dar faptele lor le creează această aură. O astfel de personalitate este profesorul şi arhidiaconul Cornel Pop, împătimitul muzicii corale, care şi-a dăruit viaţa Altarului Muzicii, Şcolii şi Bisericii” (p. 134).
Preot Ştefan Borodi: „Repertoriul bogat şi variat, profesionalismul, dar şi pasiunea pentru cântarea corală, aşează Corala «Andrei Mureşanu» între corurile de renume din ţara noastră” (p. 137).
Valeria Peter Predescu: „Orchestra Populară Bistriţa sub conducerea muzicală a profesorului Cornel Pop a reuşit o performanţă demnă de toată admiraţia şi preţuirea, de a înregistra la Radio Bucureşti şi Radio Cluj aproape întreaga zestre folclorică a judeţului nostru”. (p. 138).
Cornelia Ardelean Archiudean: „Ceea ce m-a impresionat în mod deosbit la Cornel Pop – omul, a fost şi este loialitatea sa faţă de meserie, francheţea cu care îţi spunea unde te afli ca artist şi ce anume trebuie să faci pentru a progresa” (p. 139).
Alexandru Pugna: „Prezenţa coralei la Sfintele Liturghii este o încântare şi o Binecuvântare. Este o bucurie a sufletului şi un mod prin care suntem, parcă, mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de ieslea Betleemului, unde s-a auzit atât de frumos corul îngerilor”(p.142).
Preot Nicolae Feier: „Chemarea liturgică «Toată grija cea lumească de la noi să o lepădăm ca pe Împăratul tuturor să Îl primim, pe Cel înconjurat cu cetele îngereşti. Aliluia», rostită de glasurile îngerilor ale «Coralei Andrei Mureşanu», sub măiastra baghetă a părintelui-arhidiacon, profesorul Cornel Pop, este fără seamăn” (p. 143).
Prof. dr. Dorel Cosma: „Aşa am ajuns în Grecia şi corala a concertat în locurile sfinte de la Meteora. Au fost momente înălţătoare aşa cum numai bagheta lui Cornel Pop le poate provoca.” (p. 145).
Prof Ioan Seni: „Prestigiul pe care şi l-a câştigat a fost clădit prin muncă şi pasiune interpretativă, printr-o exigenţă bine gestionată, prin felul de a şti să se facă util şi eficient”. (p. 147).
Alexandru Câţcăuan: „Întreaga mişcare corală sindicală din judeţul Bistriţa-Năsăud […] a fost legată de persoana profesorului Cornel Pop, absolvent al Facultăţii de Teologie şi al Conservatorului «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca, unul dintre cei mai performanţă dirijori de coruri din Transilvania şi nu numai”. (p. 151).
Prof. Ştefan Pop: „Părintele arhidiacon Cornel Pop este deja un simbol în activitatea corală din ţară şi este cunoscut şi în afara graniţelor ţării. În cele patru decenii de activitate a deschis cutia valorilor şi a demonstart că numai munca poate crea valorile”. (p. 155).
Cartea are substanţă şi o condiţie grafică excelentă. Ea este, aşa cum afirmă prefaţatorul acesteia, preot Ioan Pintea, „o carte-elogiu, o carte-omagiu, care descrie până la cele mai mici amănunte, cu recunoştinţă şi delicată admiraţie, pur şi simplu, viaţa unui om oferită din plin ca ofrandă muzicii corale româneşti.” (p.7).
„Cartea lui Menuţ Maximinian, ca să-l cităm în continuare pe Ioan Pintea, e o carte scrisă cu multă sinceritate şi căldură, din suflet, participatoriu. E un exerciţiu de admiraţie în care autor şi personaj spun o poveste fascinantă şi precisă, vibrantă şi înaripată despre felul în care, inefabil, muzica transfigurează vieţile noastre şi ne oferă, neparcimonios, partea de sacru de care avem, totuşi, atâta nevoie.” (p. 8)
Fără alte comentarii.
Citiţi şi:
- DESPRE DESTINUL CREATOR
- La Liturghia Arhierească oficiată de ÎPS Andrei, Corala Andrei Mureşanu a dat răspunsuri de un înalt profesionalism!
- O RUGĂCIUNE CÂNTATĂ ÎN CATEDRALA BISTRIŢEANĂ
- În memoria celor plecaţi în eternitate din Corala „Andrei Mureşanu” Bistriţa
- Armonii binecuvântate de muzică creştină, ale Coralei Andrei Mureşanu, la Mănăstirea Nicula
Comentarii
As vrea sa il felicit pe Dl Cornel POP pt acele melodii instrumentale ,si daca m-ar putea ajuta si cu alte melodii cumparandu-le ,Sunt niste melodii superbe si mai buna alina la o inima trista nu gasesti ,in special melodia : Mai este loc la nunta Ta
cu stima alex din iasi
Adaugă comentariu nou