Cornelia Ardelean Archiudean şi Dorin Stoian, cetăţeni de onoare ai Bistriţei
Zilele municipiului Bistriţa debutează vineri, de la ora 10.00, în Sala de şedinţe a Prămăriei Bistriţa cu acordarea titlurilor de cetăţean de onoare pentru doi bistriţeni care au făcut cinste municipiului: îndrăgita interpretă Cornelia Ardelean Archiudean şi managerul Comelf, Dorin Stoian.
Anul acesta este cu totul special pentru artista din Câmpia Transilvană. Pe 20 martie a împlinit 60 de ani. Un eveniment extraordinar pentru lumea folclorului românesc, ce a fost marcat de un recital extraordinar al vedetei în organizarea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud. Cu acest prilej a fost lansat şi volumul “ Cornelia Ardelean Archiudean- Copila de sub vii”, autor Menuţ Maximinian. Artista şi-a început cariera de profesionist la Bucureşti, la Casa de Cultură a Sectorului 5, unde a şi studiat la Şcoala Populară de Artă cu profesoara Angela Moldovan. În 1975, a venit la Orchestra profesionistă “Bistriţa”, unde a fost curtată, după ce au văzut-o la emisiunea “Floarea din grădină”. Prima emisiune la care a participat a fost în primăvara lui 70 şi era la vechiul studio al TVR-ului, în direct, redactor Teodora Popescu. Când au auzit că tânăra artistă e la televizor s-au adunat toţi sătenii în curtea căminului şi au scos singurul televizor din sat afară. Sigur că au fost foarte mândri. La “Floarea din grădină” a primit din partea sătenilor o telegramă citită în direct, semnată de preotul Pop Augustin. Din preaplinul dragostei ei pentru folclor, Cornelia Ardelean a dăruit copiilor care vin la Ansamblul Doiniţa de la Cercul Militar. Anul trecut, îndrăgita artistă a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Monor, iar în primăvară al comunei natale Teaca, căminul cultural din Ocniţa primind numele artistei. La iniţiativa preşedintelui Federaţiei Europene de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma, şi a colegului de cântec Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean este propusă pentru titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa.
Managerul Comelf, Dorin Radu Stoian a avut o contribuţie deosebită la menţinerea în activitate şi modernizarea celei mai mari întreprinderi industriale cu capital românesc din Bistriţa, producătoare de echipamente industriale, în principal pentru piaţa externă. Unul dintre principalele rezultate ale acestei activităţi îl reprezintă asigurarea de locuri de muncă pentru un număr mare de cetăţeni ai municipiului Bistriţa. Prin activitatea sa, domnul Dorin Radu Stoian a avut o influenţă pozitivă în mediul de afaceri, atât în calitatea de director al S.C. Comelf S.A. Bistriţa, cât şi ca reprezentant al asociaţiei patronale UGIR 1903. De asemenea trebuie remarcat şi sprijinul constant acordat în rezolvarea unor necesităţi ale comunităţii – modernizarea Spitalului Judeţean, reabilitarea turnului Bisericii Evanghelice, precum şi implicarea în dezvoltarea bazei materiale pentru desfăşurarea de activităţi sportive în municipiu. „Domnul Dorin Radu Stoian a înţeles importanţa şi necesitatea susţinerii unui sistem medical modern şi performant reuşind să capaciteze reprezentanţii mediului de afaceri din Bistriţa în ceea ce a reprezentat implicare în modernizarea şi retehnologizarea unităţilor spitaliceşti. Datorită acestui parteneriat s-au modernizat laboratoarele de investigaţii paraclinice, laboratorul de imagistică medicală, blocul alimentar, sistemele de transport intra-spitaliceşti etc. Secţia UPU – SMURD a fost la rândul ei amenajată şi datorită implicării reprezentanţilor mediului de afaceri din Bistriţa. Tot în acest domeniu, este de menţionat şi faptul că tot implicării domnului Dorin Radu Stoian se datorează apariţia unei secţii de Inginerie Medicală la filiala bistriţeană a Universităţii Tehnice din Cluj, specialitate extrem de utilă în formarea specialiştilor în întreţinerea şi utilizarea aparaturii medicale” se arată în propunerea pentru titlul de de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa.
Zilele municipiului Bistriţa cuprind de la ora 12.30 deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a expoziţiei filatelice naţionale „Filex Transsilvanica”, la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, şi tot aici de la ora 13.00, întâlnirea cu Societatea Scriitorilor Bistriţeni “Conexiuni”. De la ora 16.00, pe Pietonal este spectacolul de muzică uşoară, dans modern, dans sportiv cu Ansamblul „ Sincron”, Ansamblul „ Bn –ritm”, „Floris”, „In Action”, „Voievozii”, soliştii Izabela Miron, Aurelia Coman, Flavia Vlaşin, Paul Onişor, Emanuel Cârstea, Grupul „ Daggu Project” (Berlin Germania ) şi Grupul „ Distinto” . La Heidenfeld, de la ora 16.00, urcă pe scenă Ansamblurile folclorice „ Sânzienele” Telciu, Ansamblul folcloric „Someşana” Năsăud, Ansamblul folcloric „ Doiniţa” Casa Armatei, Ansamblul folcloric „ Mara” Sighetul Marmaţiei, Ansamblul folcloric „ Nunta Zamfirei” Bistriţa, „Meseşul” Zalău şi artista Ionela Moruţan, de loc din Urmeniş. Sâmbătă, pe pietonal, la ora 11.00 este Teatru pentru copii susţinut de teatrul „ Alexandru Misiuga”, iar de la ora 19.00 încep concertele cu Grupul „ Boreale” Franţa, seara fiind încununată de tenorulŞtefan Pop şi invitaţii săi Cristian Sandu, Ovidiu Purcel, Cristian Mogoşan. La Haidenfeld la ora 16.00 încep manifestările folclorice cu ansamblurile „ Plaiurile Someşului” Feldru, „ Someşul” Beclean, „ Păuniţa” Sângeorz-Băi, „Comori ardelene” Turda şi sliştii vocali Ilie Caraş – Republica Moldova, Daniel Pop – Sălaj, Ana Maria Pătrăscioiu – Prahova, Florin Boita – Banat, invitaţi de onoare fiind marius Ciprian Pop şi Cristian Pomohaci.
Duminică, pe Pietonal, de la ora 19.00 vom cunoaşte Miss Bistriţa, iar apoi urmează concertele susţinute de Keo-Skizzo Skilz, Emanuel Mircea Band, Vunk, Antonia. La ora 12.30 la Casa de Cultură Sigmir este Teatru pentru copii - Teatrul „ Alexandru Misiuga” . La Heidenfeld la ora 16.00 se dă startul la folclor cu Ansamblurile „ Bârgăul” Susenii Bârgăului, „Doina Someşană” Sângeorz – Băi, „ Balada”, „ Cununa de pe Someş” şi soliştii Ciprian Pop (Banat), Nicoleta Rădinciuc Vlad ( Ialomiţa), Răzvan Năstăsescu ( Sibiu), Andrea Haisan ( Suceava ), Sergiu Vitalian Vaida, Cornelia Radocea şi Aurel Tămaş. Sunteţi aşteptaţi la sărbătoare.
Citiţi şi:
- Cornelia Ardelean Archiudean, cetăţean de onoare al localităţilor Bistriţa şi Teaca
- Managerul Comelf, Dorin Stoian, a devenit cetăţean de onoare al Bistriţei
- Cornelia Ardelean Archiudean, primul cetăţean de onoare al comunei Teaca
- La mulţi ani, Cornelia Ardelean Archiudean
- Monorenii, ambasadorii tradiţiilor bistriţene în capitala Moldovei
Adaugă comentariu nou