Cornelia Ardelean, Cristian Pomohaci şi Grigore Sâmboan, pricesne înălţate Domnului, pe scena Casei Universitarilor Cluj

O seară plină de emoție și de rugăciune au trăit sutele de clujeni prezenți la Concertul Prepascal „Cu noi este Dumnezeu”, ce s-a desfășurat pe scena Casei Universitarilor - „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai.
Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, evenimentul a fost gândit ca o pregătire sufletească pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Astfel că pricesnele, muzica bisericească şi cultă, aduse în scenă de interpreţi de folclor, grupuri vocale şi solişti instrumentişti, au transmis tuturor un îndemn la rugăciune, la pocăinţă şi la meditaţie asupra a tot ceea ce s-a întâmplat pe Golgota.
Concertul a fost deschis în sunet de toacă de Eclesiarhul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea clujeană Nicula, protosinghelul Calinic Stupinean. Apoi, Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, sub conducerea muzicală a profesorului Ovidiu Barteș, a interpretat cunoscuta priceasnă O, măicuță Sfantă!. Momentele muzicale instrumentale au continuat cu Adagio de Tomaso Giovanni Albinoni și cu lucrarea Ave Maria de Franz Schubert, interpretată la clarinet de Andrei Oșan, membru al orchestrei. Prestația Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” s-a încheiat cu cea mai cunoscută rugăciune, Tatăl nostru, rugăciune pe care Iisus Hristos le-a lăsat-o Apostolilor și ucenicilor Săi atunci când aceștia I-au cerut să-i învețe cum să se roage. Momentul a fost unul înălțător, publicul s-a ridicat în picioare și a rostit rugăciunea împreună cu protosinghelul Calinic Stupinean, care, pe tot parcursul serii, a citit și scurte versete biblice, care au evidențiat Patimile Mântuitorului.
A urmat momentul interpretei Viorica Oprea, președintele Centrului Cultural European „Dacia” din Chișinău, Republica Moldova. „Credința ortodoxă și tradiția strămoșească este cel mai scump dar pe care l-a dat Dumnezeu poporului român. A-I mulțumi nu suntem în stare, dar a-L slăvi în cântări duhovnicești este trăirea de neprețuit a sufletului, ce transmite iubire către Dumnezeu”, le-a transmis interpreta celor prezenți, vădit emoționată. Prezența sa la Cluj-Napoca face parte din parteneriatul de colaborare, semnat la începutul acestui an între cele două instituții de cultură, Centrul Cultural European „Dacia” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care presupune realizarea de evenimente comune la Cluj-Napoca și Chișinău.
În continuare, spectatorii s-au bucurat de pricesnele din satul tradițional, așa cum sunt cântate duminica și-n sărbători la strană, aduse în scenă de Grupul din localitatea clujeană Orman, coordonat de Aurora Cosma. Alături de cei din Orman au urcat interpreții și colaboratorii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj: Mariana Morcan, Irina Someșan, Maria Lobonț, Ionuț Koblicska, Ioana Breda Morar și Grigore Sâmboan, cu toții aplaudați îndelung de cei prezenți. La ieșirea de pe scenă, publicul a fost servit cu pancove de post, pregătite de femeile din Orman, așa cum este tradiția în această localitate, în Joia Mare când, după ce duc bucatele în biserică pentru a fi sfințite de preot, urcă în cimitir și acolo se dă pomană și cu totii mănâncă împreună.
Întregul eveniment, moderat de Grigore Sâmboan, angajat al C.J.C.P.C.T. Cluj, a fost încununat de prezența îndrăgiților interpreți de muzică populară: Cornelia Ardelean Archiudean și părintele Cristian Pomohaci, care au emoționat publicul până la lacrimi.
„Vă mulțumesc pentru seara superbă pe care am petrecut-o! Ați reușit ca prin acest eveniment deosebit să ne dați posibilitatea de a ne împăca și de a-L iubi mai mult pe Dumnezeu. Sunteți o punte între oameni şi Dumnezeu!”, a spus o spectatoare la finalul evenimentului.
„Felicitări! Am trăit momente frumoase și emoționante! Pentru acest lucru le mulțumim tuturor celor implicați”, a precizat un preot clujean, prezent în sală alături de mai mulți credincioși din parohia pe care o pastorește.
Finalul a aparținut tot Eclesiarhului Mănăstirii Nicula, protosinghelul Calinic Stupinean. Sala a fost din nou învăluită de sunetul de toacă, amplificând de emoţia pe care fiecare spectator a simțit-o pe toată durata desfăşurării spectacolului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5