Cotizaţii la stat pentru drepturile de autor

Dacă respectivii au şi carte de muncă, nu mai achită cotizaţii la sănătate. În caz contrar, depun declaraţii trimestriale şi îşi plătesc această contribuţie.

În august, persoanele care sunt plătite în mod regulat pe baza contractelor de drepturi de autor vor trebui să facă primele plăţi la stat în contul contribuţiilor la asigurările de sănătate, la fondul pentru pensii şi la cel pentru şomaj.

25 august este ultima zi în care actorii, arhitecţii, jurnaliştii şi toate celelalte persoane care sunt plătite pe baza contractelor de drepturi de autor vor trebui să îşi achite primele cotizaţii la Casa de Sănătate, la Casa de Pensii şi la Asigurările pentru Şomaj, în conformitate cu veniturile realizate.

Înainte de a ajunge la ghişeele instituţiilor ar trebui ca toate contractele de drepturi de autor să fie schimbate în contabilitatea angajatorului.

,,Trebuie modificată cota cheltuielilor deductibile de la 40%, cât era până la 1 iulie, la 20%. Numai în funcţie de aceasta se poate spune care este baza de impozitare în funcţie de care se vor face plăţile”, explică reprezentanţii Finanţelor.

Angajaţii vor trebui să se prezinte cu noile contracte la Casa de Pensii şi la AJOFM.

,,La sănătate nu s-au modificat clasificările. Cei care au venituri numai din drepturi de autor plătesc după Legea nr. 95/2006. Astfel, dacă o persoană este angajată cu carte de muncă, dar are şi venituri constante din drepturi de autor, nu mai plăteşte cotizaţii şi la sănătate. Dacă are venituri numai din drepturi de autor, va trebui să depună o declaraţie trimestrială pe baza datelor de la Finanţe şi să îşi achite contribuţia”, spun reprezentanţii Casei Naţionale de Sănătate.

În felul acesta, cei care au şi carte de muncă şi drepturi de autor au scăpat, cel puţin pentru moment, de cotizaţia de 5,5% aferentă drepturilor de proprietate intelectuală.

Din punctul de vedere al celor de la Agenţie Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), liber-profesioniştii au obligaţia de a depune declaraţii de asigurare în sistemul pentru şomaj.

Nedepunerea la termen a declaraţiilor de asigurare, precum şi nedeclararea veniturilor realizate, se consideră contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei.

,,Modelul de declaraţie pentru asigurările de şomaj va fi aprobat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi se va publica în Monitorul Oficial. Cota contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj este 0,5%, iar baza de calcul a contribuţiilor individuale este venitul net lunar realizat, pentru veniturile de natură profesională cu caracter repetitiv, respectiv venitul net anual realizat pentru veniturile de natură profesională realizate în mod ocazional. Baza de calcul, pentru ambele situaţii, este limitată la nivelul a cinci salarii medii brute pe economie - cuantumul salariului mediu brut fiind de 1.836 de lei”, se precizează într-o informaţie de presă emisă de ANOFM.

Persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi beneficiază la nevoie de indemnizaţie de şomaj în condiţiile Legii 76/2002.

Circa 4.000 de PFA

În iulie, în statisticile ONRC figurau 3.865 de persoane fizice autorizate (PFA) în judeţ şi 212 întreprinderi individuale. În ceea ce priveşte întreprinderile familiale, numărul acestora se ridică la 68 în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5