Cresterea accesului la servicii de prevenire medicala primara pentru copiii si adolescentii dinRomania

Acesta este numele programului de cooperare intre Norvegia si Romania, initiat de Ministerul Sanatatii cu finantare din partea Guvernului Norvegian! De ce?

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prevalenţa obezităţii s-a triplat în multe ţări europene începând mai ales din anii 1980. De asemenea si obezitatea infantilă a devenit un motiv de ingrijorare. Obezitatea si lipsa miscarii se află la originea unei serii de boli cronice care se manifestă de regulă la adulţi, cum ar fi: diabetul, anumite tipuri de cancer şi afecţiunile cardiace.

Statele membre UE cheltuiesc anual aproape 7% din bugetele naţionale alocate sănătăţii, pentru boli care pot fi asociate cu obezitatea. La aceste cheltuieli se adaugă costurile economice importante provocate de boală, excluderea socială şi moartea prematură. Tinerii supraponderali au tendinţa de a-şi conserva excesul de greutate pe parcursul întregii vieţi adulte şi au toate şansele să devină mai târziu obezi.

Stilul de viaţă este factorul determinant al acestor tendinţe, care reprezintă o numărătoare inversă ce pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de sănătate din UE.

De aceea, Obiectivul general al acordului de parteneriat il constituie dezvoltarea si implementarea in cadrul acestui proiect initiat de Ministerul Sanatatii cu finantare din partea Guvernului Norvegian a Planului Judetean de Acţiune pentru anii 2011-2013 privind Alimentaţia Sănătoasă şi Activitatea Fizică, care va sta la baza dezvoltarii ulterioare a unei strategii naţionale în domeniul alimentaţiei şi activităţii fizice.

Având în vedere faptul ca o societate prospera se bazeaza pe promovarea unor principii sanatoase de viata, institutiile si autorităţile publice din România, în strânsă colaborare cu societatea civila, sunt invitate sa consimta crearea unui parteneriat interinstitutional care sa sprijine la nivel local acţiuni concrete şi susţinute, în vederea stopării şi inversarii tendinţei de creştere a supraponderalităţii şi obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor din România până în anul 2020, prin promovarea unui stil de viata sanatos bazat pe o alimentatie echilibrata si miscare.

Proiectul a fost definit ca o necesitate de a creste impactul politicilor de sanatate in domeniul preventiei primare, de a defini si implementa politici de preventie primara bazate pe dovezi. Aici intervine planul de actiune si cercetare coordonat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca prin intermediul doamnei Profesor Adriana Baban. Aceasta pentru ca, proiectul are in vedere patru componente: cercetare, campanie, dezvoltare institutionala si juridica.

In plan local, proiectul se va concretiza in constituirea unui parteneriat intre institutiile si autoritatile publice alaturi de ONG-uri in vederea constituirii unui Plan Local de Actiune si Interventie pentru activitate fizica si nutritie sanatoasa la copii si adolescenti . Produsele proiectului care se va incheia la 11 aprilie 2010 se vor concretiza in parteneriate inter-institutionale la nivel national, judetean si local, in planuri de actiune intersectoriale implementate si monitorizate (echivalentul unor miniproiecte), in ghiduri/manuale de interventie care vor putea fi gasite inclusiv pe internet dar si specialisti instruiti la nivel local, judetean in vederea dezvoltarii planurilor de actiune.

Sloganul campaniei din cadrul proiectului “Viata pentru o comunitate sanatoasa” se va regasi pe toate produsele de campanie: ghiduri/manuale, clipuri publicitare, plainte, etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5