Cristian Niculae (director executiv ADI Deşeuri): Din vară, colectarea din faţa porţii pentru patru tipuri de deşeuri! Platformele semi-îngropate, desfiinţate! Platforme hidraulice la blocuri!
Cristian Niculae, director executiv al ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud, Florin Moldovan – reprezentantul Consiliului Judeţean în ADI Deşeuri şi primarul Paul Ştir (Căianu Mic), au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, Planul de măsuri al Asociaţiei pentru dezvoltarea şi modernizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Acest plan de măsuri a fost discutat cu toţi cei 62 de primari ai judeţului, dar şi cu reprezentantul Consiliului Judeţean, Cristian Niculae având întâlniri cu aceştia în ultima lună. Planul porneşte de la o realitate pe care o vedem cu ochiul liber. Deşi au fost atrase fonduri europene pentru un sistem de management integrat al deşeurilor în Bistriţa-Năsăud, dezvoltându-se o infrastructură tehnico-utilitară, există încă probleme, râurile şi spaţiile verzi fiind pline de deşeuri abandonate. Populaţia nu separă corect deşeurile la sursă (80% din deşeurile reciclabile ajung contaminate pe banda de la Tărpiu), sunt probleme cu menţinerea curăţeniei pe platforme, gradul de reciclare este mic, de doar 11,3% în Bistriţa-Năsăud în anul 2020.
„Am creionat un plan de măsuri pe care eu mi-l doresc să-l implementăm cât mai repede. Toate aceste măsuri au fost discutate cu primarii. În marea lor majoritate au fost de acord cu ele. Prima măsură ar fi dezvoltarea infrastructurii de colectare din poartă-n poartă, concomitent cu implementarea instrumentului economic Plăteşti Pentru Cât Arunci (PPCA). Ne dorim ca în cel mai scurt timp să începem colectarea pe patru fracţii separate, la poarta casei, în toate zonele de locuinţe individuale din mediul rural şi urban. Vrem să introducem sacul albastru pentru fracţia hârtie – carton, sacul verde pentru fracţia sticlă, fracţia plastic-metal se va colecta în pubela galbenă, iar fracţia reziduală se va colecta în pubela neagră, cipată. În viitor, când vom reuşi să implementăm Plăteşti Pentru Cât Arunci, deşeurile recilabile separate şi predate corespunzător se vor colecta cu tarif zero”, a declarat Cristian Niculae. Potrivit acestuia, această măsură ar putea fi aplicată din această vară.
A doua măsură prevede desfiinţarea platformelor semiîngropate din toate zonele de case din rural şi urban, un sistem considerat „cancerul colectării selective”. Practic, dacă deşeurile vor fi preluate din faţa porţii, aceste platforme nu-şi vor mai avea rostul, iar spaţiile publice vor fi igienizate şi reintroduse în circuit. Aceste platforme vor rămâne doar în zonele de blocuri din cele patru oraşe.
A treia măsură vizează campania de informare, conştientizare şi sensibilizare a publicului. „Vom demara o campanie agresivă de informare cu privire la modul în care se face separarea deşeurilor la sursă şi predarea lor în recipienţi către operatorul de salubrizare. Vom vorbi despre importanţa reciclării deşeurilor pentru protejarea resurselor, dar şi despre importanţa valorificării deşeurilor şi implcit despre scăderea costurilor de salubrizare. Vom vorbi despre respectul pentru natură şi mediu, despre riscul asupra sănătăţii noastre în urma poluării apelor şi a mediului în care trăim. Vom monitoriza ca Supercom să facă anual aceste campanii, vom coordona noi aceste campanii şi vă asigurăm că această campanie se va face permanent, pentru că nu vom putea învăţa într-o zi, într-o lună pe cetăţeni tot ceea ce trebuie”, a menţionat director general al ADI Deşeuri.
A patra măsură urmăreşte înfiinţarea corpului de control al ADI Deşeuri. Vor fi opt inspectori cu atribuţii de îndrumare şi control (şase vor angajaţi în perioada următoare), vor fi efectuate controale la persoane fizice şi juridice din judeţ, se vor încheia protocoale de colaborare cu Jandarmeria, Poliţia Locală şi Garda de Mediu. „Astăzi se ridică pubela neagră la Căianu Mic, merg inspectorii înainte de a veni operatorul, la fiecare poartă, deschid pubela şi dacă găsesc şi fracţie reciclabilă îl cheamă pe cetăţean, îşi pun mănuşi, răstoarnă pubela şi îi arată cetăţeanului cum trebuia selectat gunoiul. (...) La primul control se sancţionează doar cu avertisment, apoi se dă amendă. Corpul de control va avea la început atribuţii de îndrumare, după care va trece la măsuri ferme. Deşeurile nu sunt predate corect”, a explicat Cristi Niculae.
A cincea măsură prevede modernizarea platformelor de colectare din zonele de locuinţe colective – de la blocuri – prin introducerea platformelor îngropate cu sistem hidraulic. Astfel, la aceste platforme vor avea acces doar cei arondaţi, pe bază de card, nu se va mai putea „scormoni” în containere. „Primăria Bistriţa a demarat deja un proiect, a pus o platformă pilot pe str. P. Ispirescu. Şi-au exprimat dorinţa de a scrie ei un proiect separat pentru aceste platforme, am avut discuţii cu conducerea Primăriei şi am stabilit că nu avem nimic împotrivă. Noi vom dezvolta aceste platforme şi în celelalte oraşe printr-un proiect european prin POIM, cu implementare până în 2023. Am avut mai multe întâlniri cu consultanţii, cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene, suntem în curs de depunere a proiectului”, a menţionat şeful ADI Deşeuri.
A şasea măsură vizează monitorizarea video a tuturor platformelor de colectare a deşeurilor din zonele urbane de blocuri care va permite identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă regulile şi depozitarea ilegală, practicată de unii agenţi economici. Există deja o licitaţie pentru aceste camere, dar un termen rezonabil pentru amplasarea lor este aprilie-mai 2022, asta pentru că se va lucra şi la sursele de energie electrică.
ADI Deşeuri îşi propune şi dezvoltarea unei baze de date digitale cu toţi utilizatorii, care înregistrează numărul de goluri ale pubelelor negre şi galbene şi, ulterior, ale celor albastre, verzi şi maro, care va ajuta la implementarea instrumentului economic „Plăteşti Pentru Cât Arunci” şi care ar fi utilă şi în campaniile de informare. În prezent sunt înregistraţi aproximativ 220.000 utilizatori ai sistemului de salubrizare, adică atâtea persoane plătesc taxa. Sunt foarte mulţi cetăţeni plecaţi în străinătate, dar foarte probabil sunt câteva mii, poate zeci de mii, care se sustrag de la plata taxei.
Nu în ultimul rând, ADI Deşeuri are în vedere un proiect amplu, cu finanţare europeană, care include modernizarea şi extinderea capacităţii staţiei de sortare a deşeurilor şi a staţiei de compostare din CMID Tărpiu; construirea unei staţii de tratare mecano-biologice (TMB); modernizarea tuturor platformelor de colectare de la blocuri cu platforme hidraulice; achiziţionarea de pubele albastre (hârtie-carton), verzi (sticle) şi maro (biodegradabile); modernizarea staţiilor de transfer a deşeurilor, a centrelor de colectare, dotarea lor cu cântare etc. Cristian Niculae a anunţat că Celula 2 de la Tărpiu va fi finalizată în maximum două luni.
„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l realizăm este conştientizarea publicului că deşeurile pot fi privite ca resurse, că este extrem de important să reciclăm şi acest lucru are legătură directă cu reducerea costurilor de salubrizare”, a concluzionat Cristian Niculae.
Citiţi şi:
- Cristian Niculae (director executiv ADI Deşeuri): Să colectăm selectiv, să le punem pe toate la locul lor!
- Cristian Niculae (director executiv ADI Deşeuri): Ne pregătim să distribuim la toate gospodăriile saci pentru hârtie şi sticlă!
- Bistrița Civică: Scrisoare către ADI Deșeuri: Sunt multe lucruri neelucidate, „în ceață”, privind sistemul de colectare a deșeurilor
- Cristian Niculae: Să reducem cantitatea de deșeuri abandonate în natură! Campanii de colectare gratuită, concursuri pentru elevi și acțiuni de ecologizare, sub egida ADI Deșeuri
- Colectarea deșeurilor reciclabile! Haideți să le punem pe toate la locul lor!
Adaugă comentariu nou