Cristina Iurişniţi: Profesorii trebuie să se ocupe de educaţie, nu să facă pe oamenii de ordine
Deputatul USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, a anunţat că va propune modificarea Legii 1/2011 a educaţiei, astfel încât să existe o prevedere expresă prin care profesorilor să li se dea ca atribuţie doar activităţile educative. Potrivit acesteia, rolul cadrelor didactice nu este de a fi „oameni de ordine", ci de a desfăşura lecţii interesante pentru elevi. Demersul vine pe fondul cazului profesoarei înjunghiate de la Piteşti, „care era de serviciu pe şcoală".
„Voi depune o iniţiativă legislativă pe această temă, pentru că profesorii nu trebuie să facă pe oamenii de ordine din şcoală, profesorii trebuie să se ocupe de educaţie, de a crea ore cât mai atractive, de a-i face pe copii să vină cu drag la şcoală, de a organiza activităţi educaţionale, de calitate, care să le ofere experienţe educaţionale memorabile, aşa cum este Şcoala Altfel. (...) Modificarea legislativă pe tema siguranţei în şcoli va consta în modificarea articolului care prevede obligaţia profesorului de a avea serviciu pe şcoală. Ţine de regulamentul de ordine interioară, dar se poate prevedea în Legea 1/2011 ca profesorii să aibă exclusiv în fişa postului activităţi de predare, învăţare, evaluare, activităţi educaţionale şi nici într-un caz să facă pe oamenii de ordine, pe portar sau cu alte atribuţii", a declarat deputatul Cristina Iurişniţi.
Potrivit acesteia, astfel de atribuţii ar putea fi preluate de profesori supraveghetori, studenţi în practică, aşa cum se întâmplă în alte sisteme de educaţie, pedagogi instruiţi în gestionarea conflictelor sau firme specializate de pază.
În context, deputatul Iurişniţi a anunţat o altă propunere legislativă pe care a iniţiat-o împreună cu senatorul Vlad Alexandrescu şi care vizează continuarea depolitizării învăţământului, la nivel universitar. „Am mers pe mediul universitar. Rectorii, prorectorii, în iniţiativa noastră legislativă nu vor mai avea dreptul să aibă funcţii de conducere în partidele politice. Numirea rectorilor va fi făcută pe criterii de competenţă, iar decanii nu vor fi numiţi de către rectori, ci aleşi de către mediul academic, de profesorii titulari ai acelei universităţi şi 25% vor avea dreptul să se implice studenţii în alegerea decanului. Este foarte important să mergem să promovăm competenţa şi depolitizarea în mediul universitar. Aceşti rectori nu vor avea voie mai mult de două mandate, pentru că avem nevoie la 8 ani de un alt management, un suflu nou", a precizat Cristina Iurişniţi.
Citiţi şi:
- Deputatul Cristina Iurişniţi propune suplimentarea numărului de psihologi şcolari şi reducerea grupelor de elevi în învăţământul profesional dual
- Deputatul Cristina Iurişniţi: Educația pentru sănătate, un opţional integrat care trebuie inclus în şcoli
- Deputatul Cristina Iurişniţi propune introducerea în legislaţie a noţiunii de violenţă cibernetică!
- Deputatul Cristina Iurişniţi: Trebuie facilitat accesul elevilor la informaţii corecte şi controlate în programa şcolară cu privire la educaţia sexuală
- Deputatul Cristina Iurișniți spune Stop colectării de bani de la elevi, profesori sau părinți! Educația este gratuită!
Adaugă comentariu nou