Deputatul Cristina Iurişniţi propune introducerea în legislaţie a noţiunii de violenţă cibernetică!
Deputatul Cristina Iurişniţi (USR) a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va depune, săptămăna viitoare, o iniţiativă legislativă privind modificarea Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței, prin introducerea noțiunii de violență cibernetică/violență în mediul on line. Iniţiativa va fi dezbătută la Senat, Camera Deputaţilor urmând să fie Cameră decizională, iar un vot final este aşteptat anul viitor.
„Există prea multă violenţă, rolul parlamentarilor este acela de a face un cadru legislativ care să încurajeze siguranţa cetăţeanului. Statul român trebuie să-şi afirme încă o dată grija pentru siguranţa cetăţeanului, dar nu doar declarativ, ci prin fapte, ci printr-o legislaţie adecvată. Ne este frică să ne lăsăm copiii să meargă singuri la şcoală, ne este frică să mergem pe stradă pentru că au fost femei înjunghiate. Siguranţa cetăţeanului, că este în mediul online sau că este în spaţiul public, la şcoală sau locul de muncă este primordială. (…) Am dezbătut o iniţiativă legislativă pe care o voi depune săptămâna viitoare în Parlament legată de introducerea noţiunii de violenţă cibernetică, violenţa în spaţiul on line, adică tot ceea ce înseamnă hărţuire, tot ce înseamnă violenţă în spaţiul digital. Copiii noştri stau tot mai mult în acest mediu online, ei sunt copiii digitali ai secollui XXI”, a motivat deputatul Cristina Iurişniţi.
Potrivit acesteia, 45% dintre victimele violenţei domestice au raportat şi existenţa unei violenţe on line, iar 75% dintre cei intervievaţi au spus că Poliţia nu a ştiut să gestioneze hărţuirea şi abuzurile în spaţiul virtual, astfel că se impune o armonizare a legislaţiei româneşti cu cea europeană.
De altfel, la iniţiativa Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, pe care Cristina Iurişniţi o prezidează, săptămâna aceasta a avut loc, la Parlament, dezbaterea cu tema Prevenirea şi combaterea violenţei domestice prin educaţie.
Peste 60 de persoane au particicipat la eveniment, şi anume membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai Guvernului şi ai instituţiilor guvernamentale, ai Administraţiei Prezidenţiale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Printre participanţi s-a numărat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, secretarul de stat Aurelia Graţiela Drăghici de la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse; secretarul de stat Petru Andea de la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Rennie Yotova, director al Biroului Regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est.
Participanţii la dezbatere au putut vizita o expoziţie dedicată personalităţilor feminine care au marcat istoria României – o colecţie de peste 20 de planşe expuse la eveniment cu sprijinul Fundaţiei Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Printre femeile portretizate în cadrul expoziţiei se numără Ştefania Mărăcineanu, fiziciană, inventatoarea ploii artificiale; Sarmisa Bilcescu-Alimănişteanu, prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Paris şi prima femeie din lume cu un doctorat în Drept sau Sofia Ionescu-Ogrezeanu – prima femeie neurochirurg din lume. ”Totul porneşte de la educaţie – sunt urgente măsuri şi politici educaţionale antidiscriminare care să promoveze constant şi eficient egalitatea de şanse şi de gen în rândul generaţiilor viitoare încă de pe băncile şcolii. Mai mult, cu toţii avem nevoie de modele, de aceea, am propus găzduirea permanentă a unei astfel de expoziţii în Parlamentul României, ca exemplu în rândul instituţiilor publice în ceea ce priveşte onorarea memoriei acestor personalităţi feminine şi promovarea lor, în spiritul egalităţii de şanse şi de gen”, a punctat preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.
Citiţi şi:
- Deputatul Iurișniți:Egalitatea de șanse, absentă din programul de guvernare
- Deputat Cristina Iurișniți: Un nou pas pentru prevenirea și combaterea violenței cibernetice
- Învingătoarele violenței domestice, vizită la Parlamentul României
- Deputat Cristina Iurişniţi: Legea violenței cibernetice a fost adoptată în Parlament
- Cristina Iurişniţi: Brățările electronice pentru agresori, o urgență pentru statul român
Adaugă comentariu nou