„Cu sprijinul Bunului Dumnezeu şi al Marelui Mucenic Gheorghe vom birui (II)
- Prea Cucernice părinte Arghir Vlaşin, reluăm şi continuăm discuţia noastră întreruptă vineri, 2 decembrie, şi vă rog, spuneţi-mi de când oficiaţi slujbele în demisol, această adevărată Biserică?
- Demolarea bisericuţei de lemn a coincis cu slujba de binecuvântare oficiată de P.S. Irineu, episcop vicar, care ne-a deschis drumul oficierii Sfintelor Liturghii, a Sfântului Maslu şi a celorlalte slujbe în această nouă locaţie care cunoştea şi mărirea spaţiului cu cel ocupat la suprafaţă de bisericuţa atât de iubită de enoriaşi, dar care, tot atât de repede s-au acomodat cu „DEMISOLUL – BISERICĂ”.
Cele două etape de construcţie a demisolului însumează 272 mp şi aşa după cum se vede, este un spaţiu frumos, aerisit şi care, la terminarea bisericii, va avea o nouă utilizare, aşa după cum intenţionăm, împreună cu Consiliul Parohial şi Comitetul de femei al Parohiei, să-i rezervăm destinaţie nouă.
- Asupra acestui lucru vom reveni puţin mai târziu. Vă rog să-mi vorbiţi acum despre dimensiunile bisericii, nu cu date tehnice ci cu dimensiunile propriu-zise pentru ca cititorii şi credincioşii să poată să-şi facă o impresie clară despre această biserică pe care o întrevăd ca fiind una, cu adevărat impunătoare.
- Casa lui Dumnezeu se cuvine într-adevăr să fie impunătoare, să fie pe măsura a ceea ce ne oferă şi nouă Bunul Dumnezeu. Ţinând cont de faptul că Parohia noastră numără cam 900 de suflete cu tendinţă de creştere în perspectivă şi în concordanţă cu dezvoltarea zonei suprafaţa utilă a Bisericii va fi de 272 mp plus balcoanele ce însumează 53 mp, deci, o suprafaţă totală de 325 mp la o înălţime rezonabilă pentru că tot am vorbit despre balcoane şi acestea impun o anumită înălţime.
- Normal, părinte, că îmi trec prin cap nu numai gânduri ci şi ceva estimări legate de costuri.
- Presimţeam că veţi pune şi această problemă şi vă pot spune că cheltuielile primei părţi, adică a demisolului sunt de 4.798.393.000 lei vechi. (Cifra îmi este dictată după ce părintele Arghir se uită în ceva hârtii, semn că la capitolul evidenţă şi contabilitate totul este în rânduială).
- Văd, părinte, că documentaţia şi documentele vă sunt la zi şi în rânduială.
- Normal, pentru că banii au diferite provenienţe. Donaţii, sponsorizări, umblatul cu crucea etc., aşa că oamenii care sunt şi vor fi, în principal, beneficiarii acestor eforturi şi aceste construcţii, trebuie să ştie cum s-a realizat această Sfântă Biserică.
Banii sunt mulţi până acum şi mai trebuie încă tot mulţi până la final, până la Sfinţire.
- V-au ajutat şi enoriaşii şi alţi donatori…
- Normal, numai cu ajutorul lor, pentru că creditele, chiar şi cele în nume propriu, nu pot acoperi cheltuielile cu materialele, cu manopera, cu tot ceea ce trebuie pentru a realiza aşa ceva. O biserică adevărată Casă a Domnului.
- Mai sus spuneaţi că oamenii vor fi, în principal, principalii beneficiari…
- Da, oamenii, dar şi oraşul Bistriţa se va mândri cu încă o biserică. Şi una, eu o văd, frumoasă. Va fi şi o mândrie a tuturor bistriţenilor.
- Apropo, Primăria, Consiliul Local v-au sprijinit sau… Dar altcineva?
- Primarul Moldovan ne-a sprijinit, sperăm ca şi domnul primar Ovidiu Creţu şi Consiliul Local să o facă, dar sunt şi alţii care ne-au sponsorizat după puteri, pentru că banii sunt acum tot mai scurţi de coadă. Cine ne-a ajutat extraordinar a fost UCTA şi domnul Viorel Cotuţiu, dar şi ei ca şi alte unităţi au trecut la… tăcere, pentru că nu mai există.
- Vorbeaţi mai sus despre perspectiva la care vă gândiţi cu actualul DEMISOL, v-am întrerupt. Ce va deveni el?
- Cred că sunt perfect logic şi lucid când m-am gândit, împreună cu Consiliul parohial (prim-epitrop Ioan Ciceu) şi Comitetul de femei (preşedintă Eugenia Chira) ca după punerea în funcţiune a Bisericii la toţi parametrii săi, că demisolul va fi utilizat în scopuri sociale: bibliotecă (cu carte bisericească, carte de istorie naţională şi carte culturală de ţinută de autori români, în principal), expoziţie cu obiecte de cult vechi, cantină pentru săraci (orfani, văduve, bătrâni, neajutoraţi) etc.
- Minunat. Acum ce urmează?
- Dacă vremea ne va permite, aţi văzut schelele, le-am montat, vom turna stâlpii, zidim şi facem tot ce se poate, dar, repet, să nu avem surprize cu temperatura.
- Înainte de final, ce v-aţi dori, ce aţi vrea să vă întreb?
- Mi-aş dori sănătate şi pentru mine şi pentru toţi cei care mă şi ne sprijină, mi-aş dori linişte şi aş vrea să mă întrebaţi dacă sponsori şi donatori am mai căuta…
- Păi, chiar vroiam să vă întreb, părinte.
- Dorim ca toţi oamenii de bine ce iubesc BISERICA, biserica în general, să ne ajute, pentru că avem nevoie de ajutor. Mare nevoie.
- Apropo, aveţi un cont?
- Da. De ce?
- Ca oamenii să ştie unde să depună banii, pentru că sunt bistriţeni de bine plecaţi din municipiu.
- Notaţi: Cod IBAN: RO 88 RNCB 0038045888490001 deschis la Banca Comercială Bistriţa. Cod fiscal 13778668.
- Am notat tot ce mi-aţi dictat şi adaug că cei ce doresc să vă ajute pot să vă contacteze personal şi la telefon 0722.647516.
- Vă mulţumesc sincer, mă bucur pentru gândul bun şi-L rog pe Bunul Dumnezeu să vă ocrotească pe dumneavoastră şi pe toţi colegii dvs. de la „Răsunetul”.
- Sperăm să ne revedem cu bine, părinte Arghir, şi vă promitem ca la SFINŢIRE, dar şi până atunci, să vă fim alături şi vă dorim să aveţi BIRUINŢĂ, precum Sf. M. Mc. Gheorghe.
Adrian L. Mănarcă,
senior editor
Foto: Ioan Lazăr
Citiţi şi:
- „Cu sprijinul Bunului Dumnezeu şi al Marelui Mucenic Gheorghe vom birui (II)
- Cu sprijinul Bunului Dumnezeu şi al Marelui Mucenic Gheorghe vom birui” (I)
- Episcopul Macarie, al Europei de Nord, i-a binecuvântat, aseară, pe bistriţeni
- Mitropolitul Andrei a slujit la Biserica din Piata Rusilor
- Bucurie în cer şi la Feldru
Adaugă comentariu nou