Cum economisim bani si timp alegand un uscator de rufe electric
Spalatul rufelor nu este si nu a fost niciodata o activitate comoda care sa placa vreunei gospodine, dar este absolut necesara. Haine curate ne dorim cu totii si am face orice, chiar sa le spalam la lighean pentru a fi imbracati frumos cu hainele preferate. Totusi, desi procesul de spalare al hainelor a devenit o comoditate datorita tehnologiei care ne-a adus cel mai miraculos ajutor si anume masina de spalat, intinderea rufelor tot in atributiile noastre a ajuns.
Cand stai la casa totul este usor: iesi afara, iti aduci hainele si carligele de rufe, apoi le intinzi una cate una in soarele arzator unde in cateva ore se vor usca. La apartament lucrurile devin mult mai complicate pentru ca nu mai ai curtea ta, nici sarma, nici spatiul, ci doar un mic balcon daca esti norocos. Uscarea rufelor devine astfel un lucru esential atat pentru sifonierul tau care isi asteapta „prietenii” inapoi, cat si pentru familia ta care nu este chiar de acord cu umiditatea produsa de hainele in proces de uscare.
Pentru a scapa de grija uscarii rufelor vei avea nevoie de un prieten de nadejde si anume uscatorul de rufe. Acesta te va ajuta sa iti culegi hainele uscate in cel mai scurt timp si fara sa te impiedici de ele prin casa.
Totusi, cand vine vorba sa alegi cel mai bun uscator de rufe pentru casa ta multiplele optiuni de pe piata fac mai mult rau decat bine pentru ca te coplesesc. Pentru aceia care nu stiu care este cel mai bun produs de pe piata si la ce aspecte ar trebui sa se uite, am pus o lista de criterii sub forma Ghidului cumparatorului.
Ghidul cumparatorului:
- Principiul de utilizare
Aici sunt doua feluri de moduri de utilizare: automatizat si conventional. Atunci cand bugetul tau este limitat, dar ai nevoie urgent de o metoda de a usca rufele in apartament va trebui sa iti cumperi un suport portabil pentru a pune rufele la uscat. Acest produs este cu siguranta unul cunoscut de toata lumea deoarece este simplu si vine in doua submodele: modelul cu pliere si modelul care permite intinderea unor sarme.
Utilizatorii prefera modelul care se poate plia deoarece este mai practic, nu trebuie montat in permanenta si poate fi depozitat usor cand nu este folosit. Daca nu ai rabdare sa intinzi rufele sau nu ai destul timp sa le scoti din masina de spalat, cea mai buna optiune este sa iti cumperi un uscator automatizat care sa faca treaba pentru tine. Desi va trebui sa scoti mai multi bani din buzunar, vei economisi timp si energie.
- Capacitatea de uscare
Cand ne gandim la capacitatea de uscare a unui uscator de rufe ne vin in minte imediat numarul de haine pe care le putem usca. Mai specific aici este vorba ori de kilograme de haine, ori de metri de rufe intinse. Din acest punct de vedere uscatoarele pot avea o capacitate moderata sau extinsa.
Modelele automatizate folosite in mod normal intr-o casa pot oferi de obicei o capacitate de 6-7 kg de rufe, adica aproximativ o cuva de masina de spalat. Daca uscatorul va fi folosit la o spalatorie vei avea nevoie de un spatiu mult mai mare si de un volum pe masura, adica de cel putin 10 kg de haine si mai ales sa poata usca mai multe piese vestimentare in acelasi timp.
In ceea ce priveste uscatoarele de tip suport pentru acestea se vor aduna lungimile tinjelor de intindere pe care vor fi amplasate hainele pentru a afla capacitatea totala. Daca ai de spalat multe haine in acelasi timp este bine sa alegi un suport pe care il poti monta pe balcon sau undeva in exteriorul locuintei si care sa aiba o capacitate extinsa de cel putin 50 m. Daca nu esti mare fan al uscatoarelor mari si grele, poti sa verifici daca speli mai putin de 5 kg la un ciclu de spalare si atunci un uscator de doar 30 m iti va fi suficient.
- Functiile
Aici ne referim specific la uscatoarele de tip automat care trebuie sa indeplineasca urmatoarele lucruri: sa aiba un sistem de detectie a nivelului de umiditate, o optiune de filtrare a scamelor, un reglaj automat al procesului de uscare, o optiune anti-incretire, variate metode de programare pentru diverse grade de dezumidificare a hainelor si alte functii specifice unor anumite tipuri de tesaturi.
Utilizarea acestui uscator de rufe ar trebui sa fie cat mai comoda si de aceea producatorii au venit cu setari pe un ecran digital sau functii economice care sa te ajute la factura de energie electrica. Daca iti doresti un uscator de rufe cat mai performant atunci va trebui sa te pregatesti sa faci o investitie mai mare pe care o vei putea amortiza in timp. De aceea, este bine sa citesti, sa intrebi, sa te documentezi inainte de a alege un anumit produs pentru a te asigur ca ai ales cel mai bun uscator de rufe.
- Materialele
Cand ne gandim la materiale, ne gandim neaparat la ambele tipuri de uscatoare deoarece de acestea depinde durabilitatea produsului pe care il vom achizitiona. Va trebui sa te asiguri ca acea parte care intra in contact cu hainele este creata astfel incat sa nu rugineasca si sa se ia rugina pe hainele tale. In ceea ce priveste uscatorul electrocasnic, adica uscatorul automat, vei avea nevoie de o cuva din poliplex, polipropilena sau duraprop deoarece acestea sunt mai ieftine ca inoxul si caldura se transfera intr-un grad mai mic. Astfel in interiorul dispozitivului caldura va sta mai mult timp si tu vei putea sa usuci mai multe randuri de rufe.
Uscatoarele de tip traditional vor trebui sa fie certificate anti-coroziv de catre producator si sa fie mentionat faptul ca au fost tratate cu o vopsea intr-un camp electrostatis sau ca otelul a fost vopsit folosind un strat de vopsea protectoare. Aceste lucruri sunt importante atunci cand vrei sa te asiguri ca alegi cel mai igienic si durabil produs pentru casa ta, care te va ajuta sa iti usuci rufele fara riscul unor incidente neplacuta.
- Numar de programe
Aici ne vom referi strict la uscatoarele de tip automat deoarece acestea beneficiaza de anumite tipuri de programe, similar cu masinile de spalat in sine. Cu cat uscatorul are mai multe programe, cu atat optiunile tale vor fi mai variate si vei avea sanse mai mari sa obtii performantele pe care ti le doresti.
- Tehnologiile folosite
Uscatoarele de rufe cele mai moderne iti pun la dispozitie mai multe tehnologii din care este bine sa vorbim putin despre urmatoarele:
- Gentle Care – aceasta tehnologie iti va usca hainele la o temperatura mai redusa decat alte uscatoare conventionale.
- Sensi Care – aceasta tehnologie iti va regla durata uscarii in functie de cat de ude sunt rufele.
- Delicate Care – aceasta tehnologie iti va regla temperatura si miscarea in functie de tipul tesaturilor hainelor tale.
- Smart Sense – aceasta tehnologie iti va detecta gradul de umiditate pentru fiecare rufa in parte.
- Nivelul de zgomot
Tot la uscatoarele automate am revenit deoarece acestea pot emite sunete care sa deranjeze, mai ales dat fiind faptul ca vor fi folosite preponderent la bloc unde orice sunet mai inalt se aude. Cele mai multe uscatoare automate vor emite un zgomot de nivel mediu de 50-60db, dar uscatoarele industriale vor fi mult mai zgomotoase deoarece au o capacitate mai mare si se misca mai rapid. Intr-o curatatorie sau spalatorie de haine totul se bazeaza pe eficienta si economisirea timpului. Clientul nu este degeaba pe primul loc.
- Consumul de curent electric
Uscatoarele automate vor consuma si ele curent electric, dar nu vor depasi consumul unui ciclu de spalare. De obicei acest consum este unul redus, mai ales cand masina de spalat si uscatorul fac parte din clasa A++ care este cunoscuta pentru eficienta sa energetica inalta.
- Pretul
Aici este normal sa mentionam faptul ca un uscator automat este net mai scump decat unul traditional, iar materialele si capacitatea influenteaza la fel de mult pretul. In functie de pretul unui produs, in general iti cam poti da seama daca raportul calitate-pret este unul de dorit sau nu in casa ta. Cele mai mici preturi vin de obicei cu produsele cu o durabilitate si performanta redusa, deci gandeste-te de doua ori inainte sa alegi cel mai bun uscator din cele mai ieftine de pe piata!
In concluzie, cel mai bun uscator de rufe este acela care te ajuta sa ai rufele gata uscate in cel mai scurt timp, cu minim de efort si consum de resurse, dar mai ales acela care se potriveste perfect nevoilor gospodariei familiei tale. Inainte de a achizitiona un produs sau altul, fii atent ce criterii din lista noastra ai bifat si alege cu maxima seriozitate pentru a te bucura de o experienta placuta pe termen lung!
Ca si concluzie putem spune ca, daca iti doresti sa ai timp, sa ecnonomisesti bani dar si daca tii la sanatatea ta, cel mai indicat este sa alegi un uscator de rufe in condensare cu pompa de caldura. Aceasta varianta este cea mai buna pentru ca te scuteste de un consum de energie mare, nu mai pierzi timpul intinzand rufele pe sarma sau prin apartament dar, in acelasi timp, nu mai stai cu umezeala in casa.
Articol scris de Melanie ghidulcumparatorului.ro
Adaugă comentariu nou