Cum faci bulion de casă: cea mai bună rețetă
Nicio gospodină care se respectă nu va accepta vreodată să își cumpere bulionul pentru mâncăruri de la supermarket, prepararea acestuia fiind una dintre principalele preocupări în perioada toamnei. De altfel, este incontestabil faptul că bulionul de casă este peste cel de la magazin la toate capitolele, mai ales dacă este preparat ținând cont de toate secretele transmise din generație în generație.
Noi am făcut o sinteză a acestor secrete, iar pe baza lor, îți prezentăm cum ar trebui să arate rețeta perfectă pentru bulion.
Alegerea ingredientelor
În mod tradițional, bulionul se prepară din roșii, însă unele gospodine preferă să combine tomatele cu gogoșari sau ardei kapia. Pentru a obține patru litri de bulion, ai nevoie de o găleată cu roșii, care nu trebuie alese oricum. Cele mai bune roșii pentru bulion sunt cele cărnoase și bine coapte, neapărat cultivate natural și culese din grădină.
La acestea se adaugă două tulpini cu frunze de țelină, o bucată de hrean și sare neiodată. Pentru fiecare șase kilograme de roșii se folosesc trei lingurițe de sare, care ajută la conservarea bulionului. Opțional poți adăuga și câțiva ardei kapia sau gogoșari.
Procesarea roșiilor
Mai întâi se spală foarte bine roșiile și celelalte legume folosite, după care tomatele se taie în patru. Bucățile de roșii se dau apoi prin mașina de tocat echipată cu un dispozitiv special pentru această operațiune. Este vorba de acel model de mașină de tocat cu un con metalic perforat, care permite scurgerea sucului de rușii și a pulpei, reținând semințele și coaja. Sucul și pulpa se colectează într-unul sau mai multe vase, în funcție de cantitatea de bulion pe care vrei să o prepari. Cu cât roșiile vor fi mai cărnoase, cu atât sucul obținut va fi mai dens, având consistența apropiată de a unei paste. La final, se vor da prin mașină și ardeii sau gogoșarii, după ce au fost tăiați în două și s-a îndepărtat cotorul cu semințe.
Fierberea bulionului
Sucul obținut se toarnă apoi într-o oală suficient de încăpătoare, având grijă că nu fie umplută până aproape de margini, pentru că lichidul se va umfla în timpul fierberii. Oala se pune la fiert pe aragaz, fără a îndepărta spuma care se creează pe măsură ce bulionul se încălzește. Ideal ar fi ca bulionul să fie pus la fiert într-un ceaun la foc de lemne, dar dacă locuiești la bloc, e bun și aragazul.
Pe măsură ce bulionul fierbe, se adaugă frunzele de țelină, hreanul și sarea, apoi se lasă să clocotească până când se atinge consistența dorită. Un semn că bulionul este gata este dispariția spumei de la suprafață. De obicei, se lasă la fiert cam o oră și un sfert - o oră și jumătate.
Îmbutelierea – ultima etapă
În timp ce bulionul se răcorește, trebuie să te ocupi de recipientele pentru îmbuteliere. Acestea pot fi sticle și borcane, care trebuie neapărat sterilizate înainte. În acest scop, se spală foarte bine cu apă și detergent, se limpezesc, apoi se lasă la uscat. După aceea, se pun pe o tavă care se bagă la cuptor unde va fi ținută o jumătate de oră, la temperatura de 150 de grade. Recipientele se lasă să se răcească în cuptor, timp în care capacele, care pot fi comandate de aici, se spală cu apă caldă și detergent, apoi se opăresc într-un castron cu apă clocotită. Se lasă în castron până când apa se răcește, apoi se poate trece la îmbutelierea efectivă a bulionului.
După ce ai extras din oală frunzele de țelină și hreanul, bulionul se toarnă fierbinte în recipiente, care se înfiletează imediat cu capacele. Când toată operațiunea este finalizată, recipientele cu bulion se bagă din nou la cuptor, pentru o jumătate de oră, la 150 de grade. Se lasă apoi să se răcească, după care pot fi depozitate în cămară.
Respectând această rețetă, nu are cum să nu îți reușească cel mai bun bulion chiar de la prima încercare.
Citiţi şi:
- Cele mai cunoscute soiuri româneşti de roşii pe care le poţi cultiva în seră
- Mocodia Solarii Legume Mocod a lui Mircea Cotuți, una dintre cele mai performante ferme legumicole din Bistrița-Năsăud
- Cele mai gustoase rețete cu carne tocata. Top 10 recomandari
- De Sfintele Sărbători, reţete cu vedete: Domnica Dologa dezvăluie secretul: Pentru Ouă roşii eu nu folosesc vopsele din comerţ
- Ouă roşii, cu Domnica Dologa
Adaugă comentariu nou