Cum Gestionează Clujul Criza Actuală a Locuințelor?
Lumea nu este lipsită de probleme la momentul actual. Din contră. Ne aflăm într-o perioadă presărată cu dificultăți și plină de provocări în toate domeniile. Schimbările climatice, poluarea mediului înconjurător, conflictele de interese, pandemiile globale și problemele economice sunt câteva dintre cele mai actuale și îngrijorătoare aspecte ale vieții moderne.
Și printre problemele socio-economice și financiare cele mai marcante regăsim criza actuală a locuințelor, care afectează persoane de pe tot globul. Când veniturile sunt mici și cheltuielile le depășesc, devine din ce în ce mai dificil să-ți permiți o locuință. Situația este și mai gravă în orașele dezvoltate economic, cu oportunități de muncă, unde chiria poate ajunge la prețuri foarte ridicate, iar cumpărarea de imobiliare devine uneori un vis imposibil de realizat. Nici Clujul nu este străin de această provocare, și o vom vedea în acest articol.
Ce reprezintă criza locuințelor?
Teoretic, un preț accesibil al locuinței, fie ea chirie sau rată ipotecară, ar trebui să nu depășească 30% din venitul total al gospodăriei. Din păcate, pentru majoritatea oamenilor din țările în curs de dezvoltare, acest procent sună a lux.
Cunoscută și ca fenomenul de affordable housing crisis, criza locuințelor se referă fie la imposibilitatea, fie la dificultatea familiilor de a-și permite să plătească pentru un loc care le asigură condiții decente de trai și pe care să-l numească acasă.
În anul 2023, această problemă pare să se înrăutățească din ce în ce mai tare. Cifrele sunt îngrijorătoare și vorbesc de la sine atunci când discutăm despre oameni ai străzii (persoane fără adăpost), sau ale căror venituri sunt cheltuite în procent de peste 50% pe chirie sau rate ipotecare și cheltuieli de întreținere a locuinței.
Cum arată criza locuințelor în România?
În ultimii câțiva ani, această criză a locuințelor deja gravă la nivel european și global își face simțită prezența și în România, unde conform Economedia sunt până la 95% proprietari de locuințe. Problema este că mulți dintre acești proprietari își permit cu dificultate - sau nu își mai permit - cheltuielile aferente, cum ar fi ratele dobânzilor în continuă creștere, facturile la utilități sau menținerea unei temperaturi ambientale adecvate.
Aceeași problemă se reflectă și în afirmațiile chiriașilor, care nu doar că plătesc prețuri exorbitante pe chirie, ci nu se bucură nici de condiții de trai optime - uneori nici măcar decente. Spațiile sunt adesea incredibil de mici, astfel încât locuința oferă confort și calitate foarte scăzute. Iar din cauza unei eficiențe energetice foarte slabe, costurile utilităților sunt neașteptat de ridicate.
În aceste condiții, mulți tineri aleg fie să locuiască în continuare cu părinții, fie cheltuie peste 50% din venituri pe o locuință care nu se conformează unor standarde de calitate decente și care contribuie la o calitate scăzută a vieții.
Criza locuințelor în Cluj, cel mai scump oraș din România
Nici măcar București, unde criza locuințelor este arhicunoscută, nu întrece Clujul în prețurile la imobiliare. Și în 2023, Cluj rămâne orașul cel mai scump din România datorită prețurilor costisitoare la locuințe. Centru universitar, economic, cultural și turistic, Cluj-Napoca sparge recordurile românești la prețurile imobiliarelor, fie că vorbim de chirie sau de vânzare.
Procentul persoanelor care își permit să cumpere sau să construiască o locuință în Cluj este extrem de mic. Mare parte din locuitorii orașului sunt studenți și angajați veniți din alte părți ale țării, pentru care adesea singura soluție este să locuiască împreună cu 3-4 colegi astfel încât să-și permită prețurile ridicate ale chiriei și ale facturilor.
Aceeași problemă se remarcă și la nivelul altor state europene, inclusiv Elveția, unde criza locuințelor continuă și anul acesta, iar studiile arată că se va înrăutăți și mai mult în următorii 10 ani. Din fericire, ca să te bucuri de distracțiile elvețiene, nu este nevoie să locuiești acolo. Poți explora jocurile elvețiene direct online: aici jucați pe cele mai bune casino Elvetia.
Coloniile de la Pata Rât din Cluj, în atenția presei internaționale
Reportaje ale BBC și Channel 5 aduc și în atenția globală problema crizei locuințelor în Cluj. Grija activiștilor și a jurnaliștilor internaționali vizează criza reflectată la nivelul coloniilor de oameni care locuiesc în ceea ce este numită groapa de gunoi a Clujului, Pata Rât.
Sunt peste 1000 de oameni evacuați din oraș, mulți dintre ei de către autorități, care în secolul XXI trăiesc fără apă, curent sau surse de căldură, în așa-zisele locuințe de la Pata Rât. Este o discrepanță incredibilă între prosperitatea educațională, economică, socială și financiară din inima Clujului, și triburile de oameni care trăiesc în așezări amplasate lângă rampa de gunoi a municipiului Cluj.
Cum gestionează Clujul criza locuințelor?
Problema locuirii în municipiul Cluj-Napoca este una actuală și extrem de gravă, iar Primăria Cluj nu rămâne indiferentă. Strategia de soluții are scopul de a rezolva aceste dificultăți ale crizei locuințelor și dispariția completă a situației de la Pata Rât până în anul 2030, prin realizarea mai multor obiective:
- Ajutoare la plata chiriei;
- Construcția de locuințe sociale;
- Solicitarea de fonduri suplimentare pentru construcția locuințelor sociale.
Cum arată criza locuințelor la nivel global?
Din păcate, nu doar în România există această criză a locuințelor. La nivel global, milioane de familii cu venituri extrem de scăzute au nevoie de unități de locuință cu prețuri accesibile. Sute de mii de oameni fără adăpost dorm pe străzi în fiecare noapte.
Iar 2023 înregistrează noi recorduri ale crizei locuințelor. Nu există țară unde un chiriaș angajat full-time cu venit minim pe economie își poate permite un apartament cu două camere. Și un procent de 70% dintre familiile cu venituri reduse plătesc mai mult de jumătate din venituri pentru o locuință.
Toate acestea sunt probleme economice majore care amplifică sărăcia intergenerațională, iar stoparea acestui fenomen este esențială pentru a asigura un trai mai decent și mai sănătos înainte de orice tuturor locuitorilor planetei.
Image Source: https://unsplash.com/photos/LC54UhNn95M
Citiţi şi:
- La inițiativa Mitropolitului Andrei, ”Camionul de Crăciun” a ajuns şi la copiii rromi din zona Pata-Rât Cluj-Napoca
- Ministrul dezvoltării soluționează problema prețurilor locuințelor ANL
- Prețurile locuințelor ANL vor scădea la nivelul celor din 2019. Guvernul a adoptat propunerea Ministerului Dezvoltării
- Peste 400 de bistriţeni şi-au depus dosare pentru locuinţe sociale
- Schimbările climatice impun modificarea legii de asigurare obligatorie a locuinței
Adaugă comentariu nou