‘’Cununa grâului’’, cununa câmpiei – 13 ani de recolte bogate!
La Ocnița, duminică 10 noiembrie 2024, Ansamblul folcloric de cântece și dansuri populare ‘’CUNUNA GRÂULUI’’ a aniversat 13 ani de activitate printr-un spectacol folcloric frumos, cu 9 soliști de muzică populară proprii, coordonați de Cornelia Ardelean Archiudean și cu 7 dansuri populare frumoase, de fapt cu 7 Suite de dansuri de pe Valea Someșului, din Maramureș și, da, din Câmpia Transilvaniei, toate puse în scenă de coregraful nostru minunat Bogdan Adrian Pîntea!
A fost ce-a de-a 240 - a apariție în fața publicului a copiilor și tinerilor Cununii grâului! (spectacole, apariții Tv, recitaluri pe module, concursuri școlare, festivaluri, turnee etc...). Fără tam-tam, modest, cu o sală plină de părinți ...nerăbdători și de bunici necondiționat iubitori, vreo 50 de tineri ne-au arătat tot sufletul lor minunat, neastîmpărat, curios în descifrarea propriilor lor ...întrebări, fiind 100% deciși să ne arate nouă adulților nedumiriți de ce sunt ei în stare! De ce sunt ei în stare, dar mai ales de ce pot ei face dacă libertatea lor are un sens clar și luminos, în acord cu o normalitate venită (nu știm de unde dar) cel mai sigur din Ceruri..
Copiii și tinerii aceștia (de la Ana Kiss, 6 ani, la Diana Leuca 17 ani) trăiesc la Ocnița o Normalitate care se cheamă Bucuria părinților (adică siguranța că ceea ce fac copii lor le zidește curat în sufletele și în toată ființa lor), o normalitate care se cheamă Încântarea și Mulțumirea bunicilor( adică dovada că ei, nepoții, nu le-au lăsat în uitare obiceiurile frumoase). Normalitatea aceasta poate părea azi, într-o lume bulversată de amatori (nevinovați doar prin comoditatea lor ruptă de realitate) și/sau de profesioniști ai minciunii care ambalează sub eticheta democrației toate frustrările lor în goana dementă după dolari /euro/ruble...etc. Ocnița este azi ( pentru tradiții și pentru folclor) prin ’’Cununa grâului’’( poate ni se pare doar nouă, admit asta) spațiul de prin anii 1950 când pe Valea Mureșului Superior la Hodac și Ibănești, comuniștii veniți flămânzi cu colectivizarea/comunizarea s-au izbit de zidul oamenilor acelor meleaguri care au rostit ferm și răspicat: ‘’Domnilor, tovarăși dragi, PÂNĂ AICI COMUNISM, DE AICI ...HODAC ȘI IBĂNEȘTI!’’ Cine știe, mereu Iluzia pare a învinge măcar câteva clipe Realitatea și Rațiunea, poate mi se pare mie doar că am putea, dacă am vrea...toți și cu tot dinadinsul, să punem pumnul în fața furtunii... Cert este, absolut sigur cert este ( e pleonasm?) că totuși copii noștri preferă, apa de la Isvor și nu apa din ulcior, fie el și poleit cu aur...
La Ocnița aniversarea a 13 ani de activitate (sper să nu fie cu...ghinion cifra aceasta!) ne-a prilejuit o seară minunată în care nu ne-am dat seama cine au fost mai fericiți, admirabilii noștri artiști de pe scenă sau sala plină cu părinți încântați și cu bunici fermecați! Copiii din 7 sate și din Monor și Bistrița s-au întrecut în cântec și dans spre mulțumirea proprie și, mai ales, spre uimirea încântată a părinților și a bunicilor! Au cântat melodii bine alese de Cornelia și cu o bucurie transmisă întregii săli, în debut absolut pe scenă, Daria Șomodi- 7 ani pe 7 noiembrie ( cu rădăcini puternice la...Bistrița, Monor și Silivaș!!!), Luca Florea-Ocnița, 8 ani, Ioana Vasiliu - Bistrița, Alexandra Moldovan - Pintic, Cristian Oltenaș- Stupini, Ștefania Danciu- Pintic, Patrisia Vărărean- Pintic, Daria Dorgo- Ocnița și Iulia Roxana Horga- Ocnița. Apoi, șapte suite de dansuri, trei dansate de copii și de juniori și patru dansate magistral de seniori, au fost încântarea fiecărei clipe trăite în căminul cultural al Ocniței și desfătarea unei seri magice mult așteptată de sufletele spectatorilor însetați de frumos, de adevăr!
Spectacolul a fost prezentat de Cornelia, e însăși emoționată de desfășurarea de forțe artistice și de privirile din sală, calde, primitoare, însetate de vorbe care să le meargă la suflet. Spectacolul de după spectacol a fost la fel de impresionant! Fiecare familie a venit de acasă cu...armele și bagajele specifice ospitalității și fiecare mesean s-a străduit să-și pună sufletul pe tava cea de alături de tava cu bunătăți! Si chiar dacă vorba ( de duh!) a inegalabilului și hâtrului Făt/dascăl Săndel Coman al bisericii ortodoxe din Ocnița, cum că ar fi trebuit încheiat spectacolul înainte de a ...veni ciurda de vaci din hodaia Ocniței, noi am continuat să ne bucurăm, cu un vin admirabil oferit din noua recoltă de Cristian Florea din Ocnița, cu un coniac oferit de domnul Neluțu Șomodi, cu o țuică lăudată de Cristian Coman sau/și cu alte bunătăți, de clipa binecuvântată de Bunul Dumnezeu înainte de lăsatul Secului...
A fost o sărbătoare a ’’Cununii grâului’’ din care a lipsit ( Doamne ferește) orice poleială electorală, adică orice artificiu inutil! Minciuna, având picioare scurte a fugit repede din căminul cultural privindu-ne temătoare de pe Dealul Coastei, Promisiunea, îmbrăcată fiind doar în haine străvezii, abia dacă a ieșit pe drumul județean/republican care ocolește satul, iar Iluzia plutea tristă parcă, săraca, adusă și risipită de vântul rece al Apusului...Iar Noi, tot Noi ( și ...Toți Noi) îndărătnici în a ne apăra bruma de Speranță, ne-am încântat cu luminițele jucăușe din ochii copiilor noștri, convinși fiind, și noi și ei, că niciodată la români nu mor caii când vor câinii! Sau nu s-a prea întâmplat asta până acum pe acest meleag!
Zilele acestea am citit ceva interesant! Liderul religios tibetan Dalai Lama scria și au citesc...circumspect că ‘’ Isvorul fericirii nu se află în ceea ce ne dorim sau în ceea ce primim, ci în ceva diferit! Fericirea apare într-un loc al mulțumirii care există indiferent de ceea ce câștigăm sau realizăm’’. Putem interpreta/înțelege aceasta fiecare după experiența personală! Locul mulțumirii, al fericirii nu poate fi, cred eu, decît acolo unde te întâlnești cu tine însuți, acolo unde și când Clipa îmbrățișează, concomitent și inima și sufletul și gândul! Un asemenea loc a fost pe 10 noiembrie Căminul Cultural din Ocnița – casa de cultură a Ansamblului folcloric de cântece și dansuri CUNUNA GRÂULUI!
Dincolo de asta și mai presus de toate, Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze iar Măicuța Sfântă, Protectoarea Ansamblului nostru să fie mereu cu Gândurile și cu Faptele noastre!
Semnez subiectiv (ba chiar mai subiectiv ca de obicei)
Colonel în (ne) retragere Florentinn Archiudean
Citiţi şi:
- O poveste de succes- ‘’Cununa grâului’’ Ocnița, la 12 ani de activitate și peste 50 de mici artiști pe scenă!
- Zi de sărbătoare la Ocnița, de Lăsatul secului!
- ’’Cununa grâului Ocnița’’, cununa Câmpiei- dar dăruit locuitorilor din Milaș!
- Ocniţa – Les Bois (Elveţia)- 32 de ani de prietenie rodnică!
- În sfârşit, acasă!
Adaugă comentariu nou