„Dăscălițe de onoare, dascăli de prestigiu”. 195 de ani de ȘCOALĂ la Ilva Mare, sub semnul onoarei și al recunoștinței! Cinste lor!

Ilvenii mari, de la copii la bătrâni, școlari și dascăli, umpleau sala festivă a Căminului cultural, duminică, 25 august 2024, la chemarea administrației locale: Stelian Octavean Cicșa – primar, Ionel Tomi – viceprimar, Luțu Moldovan – contabil șef, Consiliul Local, sărbătorind 195 de ani de ȘCOALĂ la Ilva Mare, sub genericul „Dăscălițe de onoare, dascăli de prestigiu”. Un proiect reușit, căci prin noua carte a profesorului Ștefan Sas, fost director al Școli, se omagiau toți dascălii de prestigiu și dăscălițele de onoare care au slujit de-a lungul timpului Școala din Ilva Mare  – ca instituție de instruire și educație, cu efecte benefice în timp, prin performanțele atinse de foștii elevi, ajunși la maturitate să-și servească țara, județul și comuna în care s-au născut, demonstrându-se încă o dată, rolul cărții și al dascălilor în viața oamenilor, căci dascălii întotdeauna au făcut și fac parte din viața și performanțele absolvenților.

În prezidiu – directoarea Dana Pop informa publicul despre programul acestei zile iar primarul Stelian Cicșa oferea amănunte cu privire la susținerea acestui proiect, distribuind Diplome de înaltă cinstire laureaților sportivi ai anului 2024, toțí din Ilva Mare: Florin Ureche – medalie de aur la europenele de canotaj (în pregătire – Olimpiada din 2028); Alexandra Ureche și Andra Mărginean – vicecampioane naționale la handbal juniori; Celina Matei – absolventă a Academiei Militare de la Sibiu. Despre orele de pregătire fizică și efortul depus de acești tineri, inclusiv despre efortul și susținerea familiei, a vorbit profesorul lor de sport, Paul Someșan, care și-a început și-și continuă cariera la Ilva Mare cu rezultate remarcabile, el însuși posesor de medalii (4 de aur, 5 de argint și 3 de bronz) iar elevii săi din Ilva Mare se manifestă și astăzi cu brio la toate concursurile sportive, împodobind zestrea Școlii cu noi și diverse diplome.

Profesorul Ștefan Sas își prezintă cartea tipărită în anul 2024, la editura Napoca Star – „Ilva Mare Școala - 195 ani Dăscălițe de onoare. Dascăli de prestigiu”- 454 pag. aducând mulțumiri tuturor celor care l-au susținut, în primul rând familiei sale – soției, fetelor și ginerelui care sunt pricepuți în noua tehnologie de redactare și editare a textelor, Primăriei și Școlii. Prin cele cinci cărțí ale sale se recunoaște un bun continuator al celor care au scris înaintea lui, pagini monografice despre comuna Ilva Mare, amintindu-i pe pr. Grigore Gălan, cărturarrul Pavel Gălan, pr. Ieronim Slăvoacă, înv. dir. Onisim Sas, prof. ing. Pompei Boca, Ioan Ureche, prof. univ. dr. Alexandru Husar, ing. Mircea Vlădică, prof. Sever Ursa ș.a. A scrie despre toțí cei peste 280 de dascăli, câți s-au perindat prin sălile de clasă ale Școlii din Ilva Mare, urmăriți cu vigilență de ochii și sufletele pline de curiozitate ale elevilor, nu este deloc ușor: trebuie văzută și cercetată arhiva școlii, trebuie văzută corespondența cu cei plecați, trebuie revăzută și adusă la zi fișa personală a fiecărui dascăl sau dăscăliță, și toate acestea, făcute cu multă pasiune și credință, sub semnul cinstei și onoarei, a respectului și stimei față de fiecare educator în parte. Pe toate acestea, D-l profesor Ștefan Sas le-a îndeplinit cu multă responsabilitate și profesionalism, încât la aprecierile făcute de profesorii Pavel Berengea, Ironim Ureche, Nicolae Pralea, Ioan Seni, preotul Daniil Ureche, actualul director – Dana Pop, primarul Stelian Cicșa, viceprimarul Ionel Tomi și contabilul șef Luțu Moldovan, autorul cărții a primit felicitările și onorurile cuvenite, însoțite de vii și îndelungate aplauze. Primăria i-a oferit o binemeritată Diplomă.

Profesorul Pavel Berengea amintea publicului că în anul 2024 se împlinesc 30 de ani de la reînființarea ASTREI la Ilva Mare și mulți dintre fondatorii ei erau prezenți în sală, prilej potrivit pentru președintele de onoare al Desp. ASTRA Năsăud, profesorul Ioan Seni, să ofere Diplome de merit și recunoștință pentru astriștii ilveni merituoși: Pavel Berengea ca președinte de peste 30 de ani, Ștefan Sas – vicepreședinte pentru aceeași perioadă, Ștefan Candale – secretar, Ieronim Ureche – activ, mai ales în secțiunea literară, Cătuneanu Viorica – activă în secțiunile literară și etnografică, Sabina Gălan – noul secretar, Stelian Cicșa – susținător activ al ASTREI Ilvene atât ca primar, cât și ca viceprimar. Diploma de merit și recunoștință purta semnătura actualului președinte al Desp. ASTRA Năsăud – col. r. Ioan Boțan și a fost înmânată fiecăruia personal de către actuala vicepreședintă a Desp. năsăudean, D-na Claudia Talpoș - președintă a Cercului ASTRA oraș Năsăud.

Profesorul Ioan Seni amintea publicului că în anul viitor 2025 se poate organiza jubileul de 30 de ani de la Adunarea Despărțământului Năsăud găzduită de ASTRA Ilva Mare și Măgura Ilvei în anul 1995, când i s-au dezvelit plăci cu efigie de bronz lui Liviu Rebreanu, trăitor pe aceste plaiuri ilvene. În sesiunea de comunicări ce va fi organizată cu acest prilej vor putea fi audiate materiale privitoare la: Importana adunării din 1995 găzduită de ilveni (Ioan Seni); Două mari activități educative promovate de astriștii ilveni: Festivalul ilvean de colinde și Tabăra internațională „Acasă la noi” (Pavel Berengea); Dascăli ilveni antrenați în acțiuni astriste în cei 30 de ani (Ștefan Sas); Manifestări literare de-a lungul celor 30 de ani (Ironim Urteche); ASTRA Ilveană – un organism viu (Ioan Mititean); Noii membrii ai ASTREI Ilvene (Sabina Gălan); ASTRA și Liga Scriitorilor pe Valea Ilvelor (Ana Berengea); Adaptarea ASTREI la condițiile moderne de astăzi și de mâine într-o Românie membră a UE (Dir. Dana Pop); etc...

La finalul activității, profesoara Bianca Simionca – responsabilă cu tradițiile și dansurile populare în școală, a adus în fața publicului grupa mică și trupa mare de dansatori, costumați în straie populare de stil ilvean și care au pus în scenă jocul popular ilvean, culegând ropote de aplauze. Discuțiile despre performanțele profesorului Ștefan Sas și a familiei sale, despre performanțele tinerilor sportivi ilveni, despre proiectele Școlii și ale ASTREI Ilvene au mai continuat și la momentul de socializare susținut de Primăria și CL al Ilvei Mari. Pentru reușitele concludente și pentru proiectele mobilizatoare de viitor Cinste Lor, Cinste ilvenilor.

 

Prof. Ioan Seni,

Președinte de onoare

Desp. ASTRA Năsăud

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5