29 aprilie – Ziua Europeană a Solidarității între Generații

De 10 ani, Centrele Generații sunt un model în educația intergenerațională: seniorii devin mentori pentru copiii în risc educațional

Nicusor Dan

29 aprilie 2025  -  Sărbătorim astăzi Ziua Europeană a Solidarității între Generații, o zi care evidențiază rolul vital pe care conexiunile intergeneraționale îl joacă în construirea unui viitor durabil pentru toate vârstele. Cu această ocazie, Fundația Regală Margareta a României invită seniorii să se alăture ca voluntari în sprijinul copiilor din centrele sociale tip școală după școală, în cadrul programului național Generații. De aproape un deceniu, Centrele Generații aduc împreună copii din medii vulnerabile și seniori cu experiență de viață, pasiuni și cunoștințe valoroase. Împreună, ei creează un model de colaborare între generații, care inspiră și oferă soluții reale pentru două probleme sociale: abandonul școlar și izolarea vârstnicilor.

De ce este important acest program?

România numără astăzi peste 3,8 milioane de vârstnici, iar 1 din 3 se confruntă cu singurătatea. În același timp, rata abandonului școlar este de 2 ori mai mare decât media europeană, iar dintr-o generație de copii care intră în clasa I, peste 14% abandonează școala înainte să termine clasa a VIII-a, arată raportul Starea Învățământului Preuniversitar din România.

Colaborarea între generații reprezintă una dintre soluțiile propuse de Fundația Regală pentru rezolvarea acestor două probleme ale societății noastre. În acest sens, Fundația a dezvoltat în anul 2015 conceptul de educație intergenerațională în centrele școală după școală. La centrele de zi Generații zâmbetul vârstnicilor singuri și speranțele copiilor se nasc zi de zi. Aici sunt create punți între generații, un model de colaborare intergenerațională care poate inspira întreaga societate și care aduce beneficii reale tuturor participanților. Seniorii sunt valorizați și își recâștigă rolul în comunitate prin voluntariat, iar copiii din familii nevoiașe au parte de bunici iubitori, care le devin modele de viață și mentori pentru optimizarea rezultatelor școlare.

Cine se poate înscrie ca voluntar?

Seniorii care vor sa devină voluntari sau mentori trebuie să fie specialiști într-un anumit domeniu – materii școlare, arte, științe, tradiții sau meserii practice - să aibă o atitudine pozitivă și răbdare și să își dorească să contribuie activ la educația copiilor. Ei pot susține pregătire școlară, remedială sau pentru examene, precum și ateliere vocaționale, sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere.

Cum se pot implica seniorii?

Pentru înscrieri și informații suplimentare:

În anul școlar 2024-2025, Fundația Regală sprijină, prin programul Generații, 17 centre sociale de zi din țară, în implementarea metodologiei intergeneraționale. În aceste centre, 177 de seniori sunt implicați ca voluntari în activități dedicate celor 604 de copii aflați în risc educațional.

”Cred că fiecare om are datoria să fie alături de un copil care are nevoie de acest lucru. Acea bucurie pe care o dai copilului, el și-o va aminti. Când m-am întâlnit, după câțiva ani, cu copiii, mi-au mulțumit. Fiecare și-a exprimat dorința de a reveni sau de a găsi un loc la fel ca acesta. Până și părinții lor s-au schimbat în perioada cât ei au fost la centru”, doamna Viorica, 69 de ani, senior voluntar în cadrul Centrului Generații ”Buckner” din Târnăveni (jud. Mureș)

“Pentru mine, centrul a fost timp de 11 ani a doua casă, un loc unde m-am simțit mereu acceptat, înțeles și sprijinit. Cele mai importante momente la centru sunt cele petrecute alături de seniori, de la care învăț atât de multe. Voluntarii seniori au fost mereu alături de mine, oferindu-mi sprijin, fie în momente dificile, fie în momentele în care aveam nevoie de cineva care să mă asculte. Aici am evoluat emoțional și mi-am creat o viziune mai clară asupra viitorului meu profesional”, Teodor, 19 ani, Clubul Generații București

Programul Generații este susținut, în prezent, la nivel național de Hochland România, Fundația Bosch România și Rompetrol România, în următoarele centre sociale:

  1. Fundația Buckner din Târnăveni - jud. Mureș
  2. Fundația Buckner din Ormeniș - jud. Mureș
  3. Asociația Diaconia Ajutor International - jud. Brașov
  4. Fundatia Inocenți - jud. Bistrița-Năsăud
  5. Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Reghin - jud. Mureș
  6. Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj (Cenade) - jud. Alba
  7. Asociația pentru persoane vârstnice și copii în dificultate "Familia 2004" - jud. Alba
  8. Asociația Sf. Acoperământ al Maicii Domnului - jud. Satu Mare
  9. Fundația Veritas - jud. Mureș
  10. Fundația Talentum - jud. Mureș
  11. Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj - jud. Alba
  12. Asociația Stern der Hoffnung Rumanien - jud. Timiș
  13. Fundația Creștină Diakonia - jud. Cluj
  14. Asociația Something New - jud. Cluj
  15. Centrul Comunitar Ana și Copiii - jud. Prahova
  16. Fundația Sfântul Dimitrie – București, sector 2
  17. Clubul Generații – București, sector 6

Care a fost impactul până în prezent?

Din anul 2015, 42 de centre sociale, din toată țara, au primit grantul Generații și au aplicat metodologia intergenerațională în lucrul cu copiii. Aproape 1.500 de copii, care provin din familii defavorizate, au primit sprijin pentru teme școlare și au fost implicați în activitățile intergeneraționale din cadrul centrelor. 36.000 sesiuni intergeneraționale au fost susținute prin mentori voluntari seniori, iar peste 470 de seniori au coordonat sau sprijinit activități și cluburi educative, vocaționale și recreative.

 

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Înființată de către Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, în urmă cu 35 de ani, Fundația Regală Margareta a României este o organizație neguvernamentală care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieții acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunități, cele mai recente fiind Fondul pentru Vârstnici, Telefonul Vârstnicului, Centrele Comunitare Generații, Conectăm Generații în Lumea Digitală. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5