De la Bistriţa, Zestrea Nordului, văzută de toţi românii, pe TVR. Nume îndrăgite au cântat în inima municipiului

Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud au adus, timp de două zile, în centrul municipiului Bistriţa, pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”, momente de tradiţii în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Zestrea Nordului.
Evenimentul, coordonat de artista Matilda Pascal Cojocărţia, director artistic al festivalului şi al Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, a adus în faţa iubitorilor de folclor lada de zestre a judeţului nostru şi a invitaţilor într-un eveniment transmis în direct de Televiziunea Română.
Festivalul a debutat cu prezentarea lăzii de zestre a judeţului Bistriţa-Năsăud, unic în lume prin frumuseţea ei, pe pietonalul ce poartă numele celui mai important romancier al nostru – Liviu Rebreanu, cel care aducea, prin discursul de primire în Academia Română, laudă ţăranului, nu departe de statuia lui Andrei Mureşanu, autorul versurilor Imnului Naţional. Artiştii din judeţ au demonstrat că au rădăcini adânci înfipte în vatra străbună, care ne dau identitate, făcându-ne să fim mândri de portul nostru tradiţional, de cântece şi jocuri ce constituie elemente unice ale tezaurului românesc. Şi cine putea prezenta această ladă de zestre decât scriitorul Menuţ Maximinian- realizator emisiuni radio-tv şi etnolog drd. Smaranda Mureşan –Şef Serviciu Cultură Tradiţională CJC BN, care ştiu cel mai bine frumuseţile acestui judeţ.
Primii care au urcat pe scenă au fost copiii de la Ansamblul folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, coordonaţi de înv. Ignat Pantea Jr., conducerea muzicală Dumitru Toderic, coordonator artistic primarul Ioan Dedean, ce au venit cu jocuri unice de pe Valea Şieului, cum ar fi Roata, Rarul, Băiţa, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Au urmat membrii Ansamblului „La poale de Ţibleş” de la Căianu Mic, constituit anul acesta, având ca instructor coregraf pe Cristian Dejan, ce beneficiază, la rândul lui, de sprijinul primarului Paul Ştir, tinerii fiind însoţiţi de directorul liceului, Ovidiu Boca.
Ansamblul folcloric „Urmaşii grănicerilor” din Budacu de Sus şi formaţia de dansuri bărbăteşti din Dumitriţa, având ca instructor coregraf pe Florin Cirilă, şi beneficiind de sprijinul primarului Ilie Uchrenciuc, au venit în festival cu elemente unice, păstrând întocmai specificul zonei.
Spectacolul a continuat cu prezentarea lăzii de zestre a comunei Cetate (primar Lucian Tarniţă), care prin Ansamblul „Laleaua pestriţă”, având ca instructor pe Georgel Mureşan, au adus jocurile din această zonă, dar şi cântecul prin Bianca Gâvan.
Nu a lipsit nici folclorul de pe Valea Bârgăului prin ansamblurile „Tihuţa” (venit la eveniment alături de maica stareţă de la Mănăstirea Piatra Fântânele) şi „Colibiţa” (al Primăriei Bistriţa Bârgăului, primar Vasile Laba), coordonată de coregraful Florin Flămând, care a pus în scenă obiceiuri unice cu este cel al ţapinarilor sau al cătanelor negre.
Pepiniera Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, coregraf Adrian Paşcu, instructor Maria Paşcu şi Cristian Dejan, au demonstrat în faţa publicului că profesioniştii vor avea de unde selecta pe viitor. O menţiune aparte pentru tânăra interpretă Ioana Măgheruşan, foarte talentată.
La eveniment a fost prezent şi Ansamblul „Codrişorul”, cel care în urmă cu ani aducea cea mai importantă distincţie din folclor la Bistriţa – „Colierul de Aur” de la Dijon, Franţa.
Ansamblul aparţinând Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, director Alexandru Câţcăuan, a prezentat, în coregrafia lui Adrian Paşcu, tablouri de pe Valea Şieului şi Valea Someşului
După admirarea lăzii de zestre din judeţul nostru, în prezentarea vedetei Televiziunii Române, Iuliana Tudor, au venit pe scenă artiştii profesionişti ai Ansamblului „Dor Românesc”, alături de colaboratorii lor. Numele sonore ale ansamblului Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Cristina Retegan, Veronica Bălan, Ioachim Spân, Nicolae Cioancă, Lenuţa Purja, alături de participanţii la emisiunea „Vedetă populară” – Larisa Bozbici, Vlad Sărmaş, Ana Maria Marti, dar şi de tineri talentaţi precum Dorin Rusu sau absolvenţi ai Liceului de Muzică – Silviu Avram şi Alexandru Rus, au prezenţat în faţa ţării cele mai frumoase cântece din repertoriul naţional, pornite de pe meleaguri năsăudene.
Conducerea muzicală a fost semnată de maeştrii Ştefan Cigu şi Horaţiu Cigu, ca un schimb de ştafetă între generaţi, Horaţiu demonstrând abilităţile unui bun dirijor şi călcând cu succes pe urmele tatălui său. Frumuseţea jocului românesc a fost adusă prin suite de dansuri din toate zonele, în coregrafia lui Adrian Paşcu.
Invitatul special al primei seri a fost codreanul Radu Ciordaş.
A doua zi, Zestrea Nordului s-a remarcat din nou pe Televiziunea Română în faţa publicului numeros, dar şi a spectatorilor, prin tradiţiile din Bucovina aduse de ansmablurile „Dor străbun” din Bilca şi „Străjăncuţa” din Straja, dar şi prin taraful „Obcina”, însoţite de artistul Călin Brăteanu, directorul Centrului Creaţiei Suceava.
Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj, coordonat de Tiberiu Groza, a adus, alături de Iulia Bucur, tradiţiile din inima Transilvaniei, iar Dinu Iancu Sălăjeanu s-a remarcat şi de această dată prin repertoriul lui.
Nu au lipsit cele mai frumoase şlagăre din repertoriul maramureşan, aduse de Ioan Pop şi Grupul Iza.
După cum remarca şi Iuliana Tudor, la Bistriţa este un public cald, iubitor de folclor, care ştie să discearnă în ceea ce priveşte autenticul.
Printre cei care au avut cuvinte de laudă la adresa festivalului s-au numărat şi Elise Stan - realizator TVR, Ioan Ţintean – vicepreşedinte Consiliul Judeţean, şi managerul CJC - Gavril Ţărmure.
Felicitări tuturor celor care au făcut ca, timp de două zile, din Bistriţa, să se audă cele mai frumoase acorduri muzicale tradiţionale, festivalul ce are în spate semnătura unui artist profesionist – Matilda Pascal Cojocăriţa - intrând de acum în conştiinţa publicului ca unul dintre evenimentele de calitate ale ţării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5