De peste 100 de ani...

Rezerva de aur a Băncii Naționale a României de 91,51 tone aur fin, obiecte de cult,opere de artă, documente de arhivă, bijuterii, care constituiau o mare parte a tezaurului identitar, în condițiile grele ale Primului Război Mondial, au fost evacuate în decembrie 1916 și iulie 1917, cu două garnituri de tren, pe cale ferată, la Moscova. Aici s-a realizat inventarul tezaurului întocmindu-se documente în care se specifica dreptul B.N.R de a cere și primi înapoi valorile depuse în Rusia.

   De peste 100 de ani, invocând diferite pretexte, Moscova refuză să returneze Tezaurul României, cu excepția Tezaurului identitar, returnat în mare parte în 1935 și 1956.

   Academicianul Mugur Isărescu, actualul guvernator al B.N.R, afirma   ...   „Tezaurul B.N.R evacuat la Moscova, depozitat într-o țară aliată, cu documentele de rigoare, cu acord internațional, recunoscut și validat de istorie, rămâne singurul caz în care rezerva de aur monetar este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnat oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate, conform tuturor normelor și cutumelor internaționale, să nu fie respectate”.

   România a făcut, în decursul secolului scurs de la depunerea tezaurului la Moscova, numeroase demersuri pentru returnarea lui, toate însă fără rezultate concrete. Ultimul demers a fost includerea problemei aurului B.N.R depus la Moscova pe agenda Parlamentului European, acțiune intens pregătită prin colaborarea europarlamentarilor români cu conducerea B.N.R. Au fost traduse în limba engleză două lucrări absolut necesare pentru informarea europarlamentarilor semnate de Cristian Păunescu și Ilie Schipor și distribuite acestora. Apoi, organizarea în Palatul Parlamentului European a unei expoziții cu fotocopii ale documentelor esențiale aflate în posesia B.N.R referitoare la această problemă.

   Rezoluția votată de Parlamentul European la 14 martie 2024 este favorbilă României, asigurând-o de sprijinul aliaților din U.E în negocierile cu partea rusă în spinoasa problemă a tezaurului.

   Așteptăm, deocamdată, reluarea legăturilor diplomatice cu Federația Rusă, pentru ca o problemă, veche de peste 100 de ani, să fie în sfârșit rezolvată.

                   Prof.  Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5