De Rusalii, la Budești, au fost sfințite spicele de grâu

Calendarul creștin consemnează atent zilele de sărbătoare care au semnificații deosebite, marcând momente de început ale creștinismului, unele continuate până în zilele noastre.

   O asemenea sărbătoare, cu semnificații și urmări deosebite, este cea a Rusaliilor, cunoscută și sub denumirile de Cinzecime sau Pogorârea Duhului Sfânt. Importanța deosebită a acestei sărbători se datorează faptului că prin coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor, aceștia au avut posibilitatea să predice Evanghelia în mai multe limbi, să facă cunoscute oamenilor din diferite popoare învățăturile, perceptele după care să îți rânduiască viața. Se formează astfel primele comunități creștine care își întemeiază biserici.

   La slujbele specifice din Duminica Rusaliilor au participat mulți credincioși, ascultând și meditând la îndemnurile cuprinse în pericopa evanghelică, la predicile preoților.

   Așa a fost și la biserica ortodoxă din satul Budești, unde participanții la Sfânta Liturghie purtau costume populare (mai ales femeile), iar la final s-au deplasat în parcul din centrul satului unde preotul paroh Plosca Florin Dorin a citit rugăciunile specifice, a sfințit apa și spice de grâu.

   Mulțumiți că au putut participa la aceste rugăciuni, că și-au plecat genunchii în fața Mântuitorului, participanții și-au luat apa sfănțită și spice de grâu, îndreptându-se spre casele lor, multe familii având oaspeți pe copii sau rude apropiate.

 

                         Prof.  Rus  Augustin

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5