De Ziua Culturii, Bistriţa a fost Capitala romanţei

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură la Centrul Cultural Dacia. Cele mai frumoase romanţe au fost aduse de Matilda Pascal Cojocărița, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Ioachim Spân, Cristina Bugnar, Cristina Bălan, Eugen Raita, iar la pian Cristian Lepădatu.
În deschiderea evenimentului, managerul CJC B-N, Alexandru Pugna, a declarat: „Este o mare bucurie să ne întâlnim în această zi foarte importantă pentru neamul românesc în care îl sărbătorim pe marele poet Mihai Eminescu, românul absolut, cel care, pentru fiecare dintre noi, înseamnă poetul sufletului românesc. Ascultăm romanţe deosebite în interpretarea artiştilor îndrăgiţi de dumneavoastră, dar ne vom delecta şi cu poezia eminesciană din cetatea Bistriţei şi a Năsăudului, loc legat puternic de Mihai Eminescu dacă ne gândim că fratele marelui poet a trăit aici şi dacă ne gândim că Veronica Micle, cea pe care Eminescu a iubit-o atât de mult, fiind muza cea mai importantă a versurilor de dragoste, este năsăudeancă. Vom aduce un omagiu tuturor celor care au făurit cultura neamului nostru, dar şi celor care o slujesc, o preţuiesc şi ocrotesc cultura noastră”.
Pentru prima dată, pe aceeaşi scenă, s-au întâlnit cei trei deţinători ai Trofeului „Crizantema de Aur” – Domnica Dologa, Samuel Barani şi Cristina Bugnar. De altfel, judeţul Bistriţa-Năsăud este singurul care deţine trei trofee la importantul festival ce are loc anual la Târgovişte.
Prezentatorul evenimentului, actorul Silviu Biriş, a adus în faţa publicului versuri din creaţia eminesciană.
Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra profesionistă „Dor Românesc”, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu, de altfel bistriţenii fiind cei care de peste 20 de ani acompaniază concurenţii Festivalului de Romanţe de la Târgovişte.
Spectacolul a fost gândit de managerul Alexandru Pugna şi de directorul Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, Matilda Pascal Cojocăriţa, care a declarat: „Cu emoţii venim de fiecare dată pe scenă în faţa dumneavoastră, aşa cum marele poet Mihai Eminescu şi-a exprimat toată dragostea şi dorul în poezie. Dorul este cel care doare şi apare în viaţa noastră când nici nu gândeşti. Vă mulţumim că existaţi şi că împreună sărbătorim cultura noastră românească”.
https://www.facebook.com/cjcbn/videos/4697084960404944

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5