De Ziua Minorităţilor Naţionale, tradiţiile la loc de cinste. Emil Neia Lăcătuş: Promovăm toleranţa şi dialogul între culturi

Ziua Minorităţilor Naţionale, sărbătorită în fiecare an la 18 decembrie, a fost marcată luni după-amiaza la Restaurantul Ardeal din  Bistriţa, printr-un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, şi Partida Romilor Pro Europa – Sucursala Bistriţa-Năsăud. De altfel, manifestările dedicate acestei zile au debutat la Instituţia Prefectului, în cadrul şedinţei Grupului Mixt de Lucru pentru Romi, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai celorlalte minorităţi prezente la noi în judeţ, şi anume ai comunităţilor de maghiari şi germani.

Lideri politici ai tuturor partidelor, consilieri judeţeni şi municipali, dar şi reprezentanţi ai comunităţii rome din Bistriţa-Năsăud şi-au dat întâlnire la evenimentul festiv, moderat de preşedintele Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, acţiune care încununează şi realizările din acest an.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Puica, a ţinut să-l felicite  pe consilierul judeţean Emil Naia Lăcătuş pentru această iniţiativă, transmiţând un mesaj de felicitare pentru toată comunitatea romă.  În completare, vicepreşedintele Ioan Ţinteana remarcat faptul că puţine judeţe sunt ca Bistriţa-Năsăud, unde românii şi celelalte minorităţi trăiesc într-un mediu tolerant, de acceptare, „cu bune şi rele”. Preşedintele Oficiului Registrului Comerţului, Ioan Turc, a menţionat că „diversitatea este un dar al lui Dumnezeu”, iar „lumea e frumoasă pentru că suntem diferiţi”. Inspectorul şcolar pentru minorităţi, prof. Balazs Denes le-a recomandat romilor să profite de toate oportunităţile oferite în domeniul educaţiei,cu locurile speciale din licee, şcoli profesionale sau facultăţi, cerându-le să-şi recunoască etnia din care fac parte.

Nu în ultimul rând, fostul deputat Stelian Dolha, şi-a exprimat sentimentele de bucurie faţă de etnia romă, asigurând-o de sprijin în toate proiectele derulate.

Consilierii judeţeni Constantin Braşoveanu, Ovidiu Florean,Grigore Sas, consilierii municipali Diana Morar şi Mioara Seica, directorul adjunct Terente Ciui de la Casa Judeţeană de Pensii, Doina Sigmirean Pop de la AJPIS, directorul Nicolae Zăpârţan de la Şcoala Gimnazială Budacu de Sus, sunt doar câţiva dintre cei care au dat curs invitaţiei.

         După mesajele transmise de oficialităţi, a urmat un spectacol prezentat de artiştii Ioachim Spân şi Anuţa Motofelea de la Ansamblul profesionist „Dor Românesc”, Ansamblul de dansuri ţigăneşti „Mureş” – Sâncraiu de Mureş şi Ansamblul de dansuri ţigăneşti „Asul de Treflă”. Un moment aparte l-a constituit evoluţia Ansamblului folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, care a fost însoţit de primarul Ioan Dedean.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5