Dealul Ștefăniței: Tren deraiat și autocisternă plină cu acid sulfuric răsturbată - aplicație ISU BN

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BISTRIŢA” al Judeţului Bistriţa – Năsăud a organizat şi desfăşurat astăzi, 3 octombrie a.c., un exerciţiu tactic complex, cu două scenarii diferite (intervenţia echipajelor de urgenţă – profesioniste şi voluntare – pentru lichidarea unui incendiu la un tren de călători deraiat pe un viaduct şi acordarea asistenţei medicale pentru cei aproximativ 50 de călători, ulterior intervenția structurilor responsabile în domeniul C.B.R.N., în cazul producerii unui accident rutier în care este implicată o autocisternă care transporta acid sulfuric H2SO4).

  

Prima situaţie tactică a presupus că trenul care circula pe ruta Salva – Sighetu Marmației şi care avea la bord aproximativ 50 călători, înaintea sosirii în halta C.F.R. Dealu Ștefăniței, din cauza nerespectării restricţiei de viteză impusă la tranzitarea viaductului peste DN 17 C, la intrarea în localitate, a deraiat, ceea ce a dus la răsturnarea locomotivei, la avarierea garniturii, prăbușirea parțială a viaductului şi la blocarea căii de rulare feroviare.

A doua situație tactică, conform căreia din cauza haosului creat în zona viaductului, precum și din cauza aglomerării traficului rutier pe DN 17 C, se produce un accident rutier în care este implicată o autocisternă ce transporta substanțe periculoase și care a intrat în coliziune cu un stâlp al viaductului. În urma impactului au rezultat scurgeri de acid sulfuric.

 

Pentru gestionarea situațiilor date, la fața locului au fost direcționate, succesiv: Comitetul Local pentru Situații de Urgență și SVSU din localitatea Romuli și SVSU Telciu, echipaj de pompieri cu autospecială de stingere de la Secția de Pompieri Năsăud, echipaje de descarcerare, C.B.R.N. și prim ajutor S.M.U.R.D. de la Detașamentul de Pompieri Bistrița, punctul de comandă mobil și echipajul C.B.R.N. de la ISU Maramures, un TAB de cercetare C.B.R.N. aparținând Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” Bistrița, Regionala CFR Cluj – Secția L9 Sighetul Marmației, Biroul Județean Poliție Transporturi Bistrița – Năsăud, echipaje de politie rutieră și grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bistrița”.

Exercițiul a intrat în categoria sesiunilor de pregătire trimestriale, organizate cu scopul de angrena toate structrurile cu atribuții de sprijin în gestionarea situațiilor de urgență specifice zonei noastre de competență. Caracterul particular al activității a fost dat de înălțimea la care a avut loc intervenția pentru stingerea incendiului la trenul deraiat pe viaduct, operațiuni de salvare la înalțime cu sprijinul alpiniștilor specializați ai unității, izolarea zonei și luarea măsurilor specifice pentru protejarea populației în urma unui accident cu substanțe chimice periculoase, coordonarea unitară echipajelor CBRN de la trei unități pentru intervenția la evenimentele majore de acest tip, fluidizarea traficului rutier de către echipaje de poliție etc.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5