Deportatul în „Siberia caucaziană” - Rudolf Koss, evocat în cartea lui Sandu Dragotă
Un volum aparţinând unui membru a numeroasei familii Dragotă din Leşu, judeţul Bistriţa-Năsăud, respectiv Sandu Dragotă, care evocă, cu lux de amănunte, drama trăită de Rudolf Koss, omul care a fost deportat în Siberia caucaziană, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Cartea are o ţinută grafică deosebită, cu poze foarte multe şi edificatoare şi se intitulează Deportatul în „Siberia caucaziană” – Rudolf Koss, a apărut la Editura Stef din Dej, în 2016, iar autorul Sandu Dragotă are un motto semnificativ „Vremea arată adevărul întru adevăr, dar cum zăboveşte…” şi dedică acest volum nepoţilor Teofana Cruceru, Alexandru Cruceru şi Andrei Ionuţ Dragotă.
Autorul precizează în prefaţă: „Să zăbovim un pic la vremurile acelea trecute, cât de cât, să aducem un pic de lumină, spre luminare la a ce ne este bine, de folos, ce ne susţine, ce ne sprijină în evoluţia noastră continuă spre civilizaţie, progres şi bunăstare”.
În Post Scriptum se vorbeşte, cu meticulozitate, despre arborele genealogic al familiei Dragotă din Leşu: „Bunicii mei au avut doi copii: pe Rudolf (Rudi) Koss, născut în 27 mai 1908, în comuna Tiha Bârgăului, unchiul meu Rudi şi pe Hilda (n. Muler – Martischken), născută în 13 aprilie 1913, în comuna Tiha Bârgăului, jud. Bistriţa-Năsăud”, continuând cu descrieri şi momente din viaţa şi activitatea acestei numeroase familii: „Pe Valea Leşului, manipulantul Rudolf Koss, cu lucrările forestiere, a dat peste Larion Dragotă. Era un flăcău voinic, ager, priceput în meseria sa…”.
Cartea are 262 de pagini şi se încheie cu o poezie intitulată „Sandu Dragotă” – După tată-s someşan,/ Fire iute, bun de ham…/ După mamă-s bârgăuan/ Cu ochi verzi şi păr bălan,/ Om prin munţii cu cetină,/ Descins din dulcea Bucovină;/ Hoinar prin munţii cu smirdar,/ Fiu bun pe-al Patriei hotar.
Drama unchiului familiei Dragotă – Rudolf Koss, este o lecţie de istorie românească, petrecută pe frumoasele meleaguri ale Ilvei şi Bârgăului, care sperăm să nu se repete niciodată.
Felictări autorului!
Comentarii
FELICITARI, domnule profesor, cu bucurie.
Bună! As vrea și eu aceasta carte.Bunicul meu Koss Rudolf născut în 1908 și înmormântat în martie 1970 la Tiha -Bargaului a avut 7 copii printre care și mama mea Cos Anghela. Știu ca avea o sora Hilda și au venit de prin Iacobeni și aveau familie în Austria sau Germania. Aștept cu nerăbdare un semn. Cele bune !
Domnule Pintican Simion, va rog sa-l contactati pe domnul Dinu Dragota (angajat in cadrul "Rasunetul").
Adaugă comentariu nou