Depuneri de coroane la Monumentul Deportaţilor din Bistriţa

Moto:

„Într-o lume în care demagogia politică se face din ce în ce mai simţită, într-o lume în care principiile democratice sunt exploatate de cei care atentează la stabilitatea şi securitatea naţiunilor care le dau adăpost, necesitatea de a ne aduce aminte de ororile trecutului devine o obligaţie comună, naţională şi internaţională”.

Marco M.Katz

Preşedintele Asociaţiei Mişcărilor Antisemite din România

Luni, 11.10.2010, de la ora 12, la Monumentul Deportaţilor din părculeţul din faţa Sinagogii din Bistriţa s-au derulat momentele de comemorare a Holocaustului din România. Evenimentul poartă girul organizatoric al Comunităţii Evreilor din Bistriţa-Năsăud, prin persoana preşedintelui Fredi Deac şi a Primăriei Municipiului Bistriţa, respectiv a d-lui primar – ing. Ovidiu Teodor Creţu.

Au fost prezenţi în faţa Monumentului Deportaţilor reprezentanţi ai instituţiilor, amintim pe deputatul Ioan Ţintean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mihai Bumb, viceprimarul George Avram, managerul judeţului Vasile Negruşeri, şef ISU BN Florian Constantin, adjunct ISU – Marcel Pop, Archiudean Moisil, Filip Moisil,, Tărmure Gavril, toţi aceşti invitaţi au depus coroane de flori la Monumentul Deportaţilor.

În deschidere a fost intonat Imnul de stat de către o fanfară militară, după care a luat cuvântul dl. Fredi Deac, aducând aminte tuturor invitaţilor momentele deosebit de grele prin care au trecut evreii. Au mai vorbit: primarul Ovidiu Teodor Creţu, Ioan Ţintean şi Archiudean Moisil. Toţi aceşti invitaţi au ţinut să vorbească în amintirea celor 7000 de suflete, copii, femei şi bărbaţi evrei, deportaţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, schingiuiţi şi ucişi în crematoriile din Birkenau – Auschwitz sau în lagărele similare, precum şi în amintirea miilor de români duşi în acelaşi fel în sclavie şi la moarte de către fascişti şi hitlerişti. Din ţara noastră au fost ucişi 275.000 de evrei.

Şi-a mai adus contribuţia la acest eveniment Corul Liceului de Muzică din Bistriţa, interpretând câteva piese în memoria lor.

În final, au fost dăruite cărţi de către preşedintele Fredi Deac, ajutat de Ionică Sângeorzan din Feldru, intitulată „Martiri sub steaua lui David”, sub semnăturile scrise de către scriitorii Ion Moise şi regretatul Titus Zăgrean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5