Deputatul Diana Morar: Municipiul Bistrița și patru comune își primesc înapoi banii cheltuiți cu cadastrarea!
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat o inițiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare, precum şi pentru o modificare în Legea fondului funciar, proiect la care am adus câteva amendamente, admise de Parlament, declară deputatul Diana Morar.
În primul rând, este vorba despre transparentă și obiectivitate în soluționarea cererilor:. Documentele tehnice realizate la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale sau după caz cele realizate la nivel de sectoare cadastrale se afișează, prin grija oficiului teritorial, pentru o perioadă de 60 de zile. Cererile de rectificare a documentelor tehnice ale cadastrului se formulează în termen de 60 de zile de la data afișării și sunt însoțite de documente doveditoare. Comisia de soluționare a cererilor de rectificare, formată din reprezentanți desemnați de primar, reprezentanți mandatați ai executantului lucrării de înregistrare sistematică și reperezentanți desemnați de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, soluționează cererile în perioada de afișare publică, dar nu mai târziu de 60 de zile de la finalizarea perioadei de afișări, conform realității din teren și a unei proceduri stabilite prin regulament, aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale.
"Amendament special pentru cele cinci UAT-uri ale județului Bistrita-Năsăud care și-au realizat din fonduri proprii cadastrarea, iar acum recuperează suma de 9,3 milioane lei la bugetele lor locale:
Pot face obiectul decontării și sectoarele cadastrale recepționate de către oficiile teritoriale anterior intrării în vigoare a Legii nr. 150/2015 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare, în cadrul contractelor de înregistrare sistematică încheiate de unitățile administrativ-teritoriale în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu Agenția Națională.
Depășirea blocajului în realizarea lucrărilor de cadastrare ale UAT-urilor generat de lipsa de atractivitate a ofertei de preț pentru acest tip de servicii care sunt mult mai dificil de realizat în zonele de relief montan, prin creșterea coeficientului, precum și majorarea prețului per coeficient:
Agenţia Naţională finanţează lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale într-un cuantum de maximum 84 lei + TVA/carte funciară, carese majorează pentru terenurile situate în extravilan cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief prevăzuţi în anexele la Normele de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale. Cuantumul de maximum 84 lei + TVA/carte funciară se majorează pentru terenurile situate în intravilanul comunelor cu un coeficient de 2,6, pentru terenurile situate în intravilanul orașelor, municipiilor și reședințelor de județ se majorează cu un coeficient de 3,1, iar pentru terenurile situate în intravilanul localităților din județul Ilfov și București se majorează cu un coeficient de 3,5. Pentru imobilele situate în zonele de aplicare a Decretului-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispoziţiilor privitoare la cărţile funciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 27 aprilie 1938, sumele rezultate ca urmare a majorării cuantumului maximum 84 lei + TVA/carte funciară cu coeficienții aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief în cazul imobilelor situate în extravilan sau cu coeficienții aferenți în cazul imobilelor situate în intravilan se majorează cu un coeficient de 1,4.
Ultimele două amendamente au fost depuse alături de colegul meu deputat de Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan Gruia
În urma aprobării acestor amendamente, cinci unități administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud (municipiul Bistrița și comunele Lunca Ilvei, Ilva Mică, Ilva Mare și Măgura Ilvei) își vor recupera sumele investite de la bugetele locale pentru lucrările de cadastru și carte funciară, în total peste 9,3 milioane lei", explică deputatul Diana Morar.
Citiţi şi:
- Deputatul Ionuţ Simionca propune modificarea Legii cadastrului: Acelaşi tratament juridic pentru finanţare şi cofinanţare
- Măsuri pentru accelerarea lucrărilor de cadastru! Sunt reduse la jumătate termenele de afișare a planului parcelar
- ANCPI: Cresc sumele decontate pentru lucrările de cadastru
- La Salva, au început măsurătorile pentru cadastru în intravilan, printr-un proiect cu finanţare europeană
- Primarul Doru Crişan: Ne propunem ca până la finele anului să înmânăm locuitorilor din Prundu Bârgăului extrasele de Carte Funciară
Comentarii
Daaa.... minteni ... ! N-ati vazut-o voi... aici... in aceasta tzara !
Adaugă comentariu nou