La Salva, au început măsurătorile pentru cadastru în intravilan, printr-un proiect cu finanţare europeană
Primăria comunei Salva anunţă începerea măsurătorilor, în intravilanul localității, în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară. „Pentru o bună desfășurare a activităților de măsurare a terenurilor și construcțiilor, avem rugămintea ca proprietarii să fie acasă și să permiteți accesul pe proprietatea dumneavoastră a echipelor care fac măsurătorile. În cazul în care nu vă aflați în localitate sau sunteți plecați în străinătate, vă rugăm să desemnați o persoana apropiată, un vecin, care sa permită echipelor să poată efectua măsurătorile”, a transmis primarul Gheorghe Onul.
La nivelul comunei Salva, este în derulare un proiect al ANCPI pentru lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară.
Proiectul beneficiază de finanţare din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-202, are o valoare de finanţare europeană, de peste 360.000 lei (cu TVA), fiind vizate peste 1000 de hectare. Execuţia a fost adjudecată, în urma procedurii de achiziţie publică, de SC Dani Building SRL.
Acest program este un ajutor atât pentru fermieri, cât și pentru cetățenii care au venituri mici și care nu pot suporta costurile cadastrului și a întocmirii cărților funciare. Se va stabili corect baza de impozitare pentru impozitul pe construcții și impozitul pe teren la nivelul fiecărei localități.
Se vor debloca tranzacțiile cu terenurile și imobilele existente în extravilan pentru că, dacă terenurile nu sunt intabulate și parcelate, este imposibilă întocmirea contactelor de vanzare- cumpărare. Se vor finaliza Legile Proprietății și se vor degreva instanțele de judecată de procesele aflate pe rol, având ca obiect constatarea vânzării- cumpărării terenurilor aflate în extrravilan.
Se va accelera comasarea exploatațiilor agricole. Se va facilita accesul fermierilor mici la subvenții prin evitarea supradeclarărilor la APIA.
Existând o evidență clară a terenurilor, investitorilor le va fi mult mai ușor să înceapă și să dezvolte afaceri în zonele rurale.
***
Cadastrul şi cartea funciară formează un sistem unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economică şi juridică, de importanţă naţională, a tuturor imobilelor de pe intregul teritoriu al Romaniei.
Cadastrul realizează identificarea, măsurarea, descrierea şi înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale şi reprezentarea acestora pe hărti şi planuri cadastrale.
Cartea funciară cuprinde descrierea imobilelor şi înscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legătura cu imobilele. Este un document public gestionat la nivelul ANCPI-OCPI care cuprinde descrierea proprietăţilor funciare, cu indicarea drepturilor reale imobiliare.
Prin imobil, se înţelege terenul, cu sau fără construcţii, de pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale, aparţinând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic.
Entităţile de bază ale sistemului integrat de cadastru şi carte funciară sunt imobilul si proprietarul.
Citiţi şi:
- Primarul Doru Crişan: Ne propunem ca până la finele anului să înmânăm locuitorilor din Prundu Bârgăului extrasele de Carte Funciară
- Bistriţa-Năsăud, singurul judeţ unde primăriile finanţează lucrări de cadastru! Lechinţa va fi prima localitate cadastrată total! Alte 8 comune, aproape de final! Cu toate acestea, procentul lucrărilor finalizate se menţine sub 8%!
- Măsuri pentru accelerarea lucrărilor de cadastru! Sunt reduse la jumătate termenele de afișare a planului parcelar
- Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor, în plină desfăşurare la Budacu de Jos
- Ing. Emil Mănăşturean: Extrase CF pentru locuitorii din Romuli şi Poiana Ilvei, la mijlocul lunii iunie! Prundu Bârgăului şi Lunca Ilvei, aproape de final cu cadastrarea!
Adaugă comentariu nou