Ing. Emil Mănăşturean: Extrase CF pentru locuitorii din Romuli şi Poiana Ilvei, la mijlocul lunii iunie! Prundu Bârgăului şi Lunca Ilvei, aproape de final cu cadastrarea!

Ing. Emil Mănăşturean, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud (OCPI), a declarat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că la mijlocul lunii iunie ar putea fi finalizate lucrările de cadastru general în comunele Poiana Ilvei şi Romuli, inclusiv să fie înmânate extrasele de carte funciară. Potrivit acestuia, lucrările sunt avansate la Prundu Bârgăului, unde au fost încheiate măsurătorile şi acum sunt verficate de o comisie locală,  dar şi la Lunca Ilvei, unde mai este doar un sector cadastral în lucru. 

         Ing. Mănăşturean a prezentat stadiul înregistrării în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor din unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică. Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară are ca obiectiv înfiinţarea gratuită pentru cetăţeni a cărţilor funciare pentru toate imobilele din România. Lucrările de înregistrare sistematică sunt contractate de către ANCPI/primării/administratori ai domeniului public şi se derulează la nivelul întregului UAT sau la nivelul sectorului cadastral extravilan (care poate cuprinde şi proprietăţi din intravilan).

         La nivelul întregului UAT, lucrările se finanţarea din fonduri proprii ale ANCPI, fonduri externe nerambursabile şi din bugetele locale ale primăriilor (cofinanţare).

         Din fondurile proprii ale ANCPI, în judeţul nostru sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în comuna Romuli. Au fost finalizate măsurătorile în 105 sectoare cadastrale cu estimativ 3693 imobile şi o suprafaţă de 9843,94 hectare. „Lucrările se află în etapa de soluţionare a contestaţiilor. Aproape un sfert din imobilele afişate au fost contestate. Mai avem doar şase contestaţii de soluţionat. Sperăm ca la mijlocul lunii iunie să încheiem”, a declarat ing. Emil Mănăşturean.

         Din fonduri europene nerambursabile, în cadrul POR 2014-2020, au fost finanţate lucrări în 21 de localităţi din judeţul nostru. Sunt începute lucrările în comunele Bistriţa Bârgăului, Dumitriţa, Feldru, Petru Rareş, Rebrişoara, Salva Târlişua, Teaca, Tiha Bârgăului şi Zagra, cu termene de finalizare în 2023. Sunt în faza de evaluare financiară, contractele pentru Budacu de Jos, Budeşti, Ciceu Giurgeşti, Dumitra, Mărişelu, Negrileşti şi Nimigea, iar o a treia procedură de achiziţie publică se va derula pentru comunele Ciceu Mihăieşti, Şintereag şi Uriu. Ing. Mănăşturean a explicat că, în timp ce licitaţiile sunt derulate, cu tot cu contestaţii, pe parcursul a doi-trei ani, lucrările efective au termen de predare de câteva luni, iar suprafeţele sunt foarte mari, la Bistriţa Bârgăului sau Tiha Bârgăului fiind vorba de peste 20.000 hectare. Normal, în aceste condiţii, pot apărea scăpări şi erori.

         Din fonduri proprii de la bugetul local, se derulează lucrări în comunele Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Telciu, Poiana Ilvei şi Prundu Bârgăului. La Prundu Bârgăului au fost finalizate măsurătorile, iar o comisie locală, cu specialişti de la Primărie şi ai firmei, fac o verificare preliminară pentru evitarea contestaţiilor. La Telciu, au fost predate măsurătorile pentru aproximativ 18.000 hectare („vreo şase comune din zona de Câmpie”), la Lunca Ilvei mai este un singur sector cadastral în lucru.

         „Au rămas în lucru cele mai dificile şi problematice sectoare, unde vorbim de fondul forestier, de aplicarea legilor fondului funciar, de litigii cu cei de la CFR etc. Oricum, suntem primul judeţ din România în care localităţile au finanţat din bugetul local aceste lucrări cadastrale, fapt pentru care primarii merită felicitări. România nu a făcut niciodată ca ţară o cadastrare sistematică, iar problemele identificate pe parcursul desfăşurărilor cadastrale a impus şi modificarea Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare”, a declarat ing. Emil Mănăşturean.

         ANCPI a finanţat primăriile pentru lucrări de înregistrare sistematică la nivelul sectorului cadastral extravilan, din 2016 încoace, vorbind de şapte finanţări, din care şase sunt finalizate şi pentru una mai sunt câteva sectoare în lucru. Sunt în curs de semnare contracte pentru Finanţarea 8. Potrivit OCPI B-N, în această etapă este prevăzută suma de 5,280 milioane lei pentru Bistriţa-Năsăud. Sunt 33 de localităţi deja cuprinse, care beneficiază de câte 160.000 lei, dintre care municipiul Bistriţa, oraşele Beclean, Năsăud şi Sângeorz Băi. De asemenea, vor derula lucrări cadastrale pe Finanţarea 8 comunele Braniştea, Căianu Mic, Cetate, Chiochiş, Chiuza, Coşbuc, Galaţii Bistriţei, Josenii Bârgăului, Leşu, Livezile, Maieru, Matei, Miceştii de Câmpie, Milaş, Monor, Nuşeni, Parva, Rebra, Rodna, Runcu Salvei, Sânmihaiu de Câmpie, Şanţ, Şieu, Şieu Măgheruş, Şieu Odorhei, Şieuţ, Silivaşu de Câmpie, Spermezeu, Urmeniş.

         La data de 10 aprilie, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud erau înregistrate sistematic 67.195 imobile, fapt care ne poziţionează la mijlocul clasamentului naţional. Ing. Mănăşturean a menţionat că din 535.000 hectare la judeţului, o suprafaţă de 316.000 hectare este vizează de o lucrare de cadastrare în diferite stadii.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5