Bistriţa-Năsăud, singurul judeţ unde primăriile finanţează lucrări de cadastru! Lechinţa va fi prima localitate cadastrată total! Alte 8 comune, aproape de final! Cu toate acestea, procentul lucrărilor finalizate se menţine sub 8%!

          Bistriţa-Năsăud este singurul judeţ din România unde primăriile au alocat bani de la bugetul local pentru lucrări de cadastru, nu mai puţin de 8 unităţi administrativ-teritoriale având în derulare astfel de lucrări contractate. Scriptic, în judeţul nostru sunt finalizate lucrări pe 39.219 hectare din totalul de aproximativ 535.500 hectare, ceea ce reprezintă 7,32 %. Sunt  41.534 imobile finalizate cu CF-uri emise pe cadastru general în judeţul nostru. Sunt aproape de finalizare lucrări pe o suprafaţă de aproximativ 90.000 hectare, astfel că se va ajunge, în această vară, ca un sfert din suprafaţa judeţului să fi intabulată.

„La Lunca Ilvei, un singur sector mai este în lucru, cu drumuri, ape etc. La Ilva Mare, suntem în faza finală, mai este aproximativ 10% din lucrare. La Măgura Ilvei, sunt 2 sectoare în lucru, cu o suprafaţă sub 50 hectare, şi la Ilva Mică suntem aproape de finalizare. Poiana Ilvei,  încă 1000 de imobile se vor preda, în septembrie s-ar putea finaliza lucrarea. Trebuie să precizăm că sunt termene obligatorii, de 90 de zile, cu afişaje etc. La Telciu, s-au predat ultimele sectoare, e o comună cu o suprafaţă de 29.000 hectare – adică vreo 5 comune din sudul ţării. La Prundu Bârgăului se lucrează intens. Din fonduri proprii se deruleaza lucrari şi la Bistriţa, care a finalizat aproximativ 6000 de imobile, sperăm să continue.  Aceste UAT – uri la care se face cadastru din fonduri proprii au o suprafaţă de 90.0000 hectare, astfel că se va ajunge la o suprafaţă intabulată importantă. Sunt de felicitat si de luat ca exemplu primari precum Flaviu Lupşan, Sever Mureşan, Doru Crişan, Aurel Horea, care au pornit aceste proiecte.”, ne-a explicat ing.  Emil Mănăşturean, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud.

         Totodata, la Romuli, lucrarea de cadastru general este finanţată de la ANCPI, în prima săptămână din iunie se vor afişa toate sectoarele cadastrale.

         Prima localitate care va încheia lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor va fi Lechinţa, în luna iunie urmând să fie înmânate locuitorilor extrasele de Carte Funciară. În prezent, se deruleaza ultima verificare la OCPI BN.  Este o lucrare care a fost finanţată din fonduri europene. De altfel, prin Programul Operaţional Regional, gestionat de ANCPI, sunt finanţate lucrări de cadastrare în 21 de localităţi, însă doar pentru Lechinţa s-a reuşit semnarea unui contract de execuţie a lucrărilor.

         Au fost trei etape de achiziţie, 20 de comune, cu o suprafaţă de aproximativ 200.000 de hectare, neavând încă o firmă care să execute lucrările. Între timp s-a ajustat preţul, s-a făcut o consultare publică, pentru a stabili un preţ corect astfel că se speră ca firmele de profil să devină interesate. „Iniţial, suma era de 60 lei/imobil. De la Bistriţa, am reuşit să majorăm cu indicele de carte funciară, de pantă etc. – pentru că una e să faci măsurătoare în comuna Şanţ şi alta e în Teleorman. Cu toţi coeficienţii, preţul per imobil este de 200-280 lei în extravilan şi 300-400 lei în intravilan”, ne-a explicat ing. Mănăşturean.

         Din fonduri europene, în următorii 2 ani, ar urma să se facă lucrări de cadastru şi carte funciară la Feldru, Nimigea, Rebrişoara, Şintereag şi Uriu, Petru Rareş, Salva, Târlişua şi Tiha Bârgăului şi Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Budeşti, Ciecu Mihăieşti, Ciceu Giurgeşti, Dumitra, Dumitriţa, Mărişelu, Negrileşti, Teaca şi Zagra.

         ***

Sunt în derulare lucrări la peste 600 sectoare cadastrale, în 28 localităţi

De asemenea, prin ANCPI sunt finanţări anuale de 160.000 lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.  În lucru, sunt şi sectoarele cadastrale, peste 600, contractate de 28 de primării din judeţ, pentru o suprafaţă de aproximativ 20.000 hectare.  

Prin Finanţarea 5,  sunt lucrări  comunele Budacu de Jos, Budeşti, Josenii Bârgăului, Leşu, Livezişe, Maieru, Miceştii de Câmpie, Runcu Salvei, Salva, Şieu, Şieu Odorhei, Şieuţ, Silivaşu de Câmpie, Spermezeu, Teaca.

În Finanţarea 6, sunt 28 de UAT-uri, printre care Beclean, Braniştea, Budacu de Jos, Căianu Mic, Cetate, Chiochiş, Chiuya, Feldru, Galaţii Bistriţei, Josenii Bârgăului, Livezile, Maieru, Matei, Miceştii de Câmpie, Monor, Nuşueni, Rebrişoara, Rodna, REuncu Salvei, Sângeorz Băi, Sânmihaiu de Câmpie, Şieu, Şieu Măgheruş, Şintereag, Silivaşu de Câmpie, Spermezeu, Uriu.

Finanţarea 7: Bani pentru sectoarele traversate de Autostrada Nordului sau de Linia Electrică Aeriană Transilvania-Moldova!

 „Suntem la Finanţarea 7. La această sumă de 160.000 lei pentru fiecare UAT vom semna preponderent pentru sectoare pe unde trece Linia Electrică Aeriană (n.n. - Gădălin- Suceava, Transilvania-Moldova) sau Autostrada Nordului etc.  Numai pe extravilan – pentru că ajută şi pentru APIA – şi ţintit pe proiecte majore”, a  mai spus directorul OCPI BN.

Potrivit acestuia, greutatea acestor lucrări nu mai este măsurătoarea, în prezent existând aparatură de ultimă generaţie, ci aspectele care ţin de partea juridică.

Linia Electrică Aeriană Gădălin (judeţul Cluj) – Suceava, care va face legătura între Transilvania-Moldova, traversează unitățile administrativ-teritoriale Bistrița, Chiochiș, Dumitra, Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Măgura Ilvei, Matei, Nușeni, Poiana Ilvei, Șintereag.

O firmă a luat deja legătura cu autorităţile locale în vederea identificării proprietarilor care vor fi "afectaţi" de această investiţie extrem de importantă, în sensul exproprierilor.

Pentru Autostrada Nordului, deocamdată nu a fost stabilit vreun traseu, iar firma care întocmeşte studiul de fezabilitate nu a luat legătura cu nicio primărie.  În mod normal, acest drum expres va trece pe teritoriul localităţilor Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgălui, Livezile, Bistrița, Budacu de Jos, Șintereag, Șieu Odorhei, Beclean, Uriu.

Multe localităţi nu au început lucrările de cadastru!

         Din păcate, sunt multe localităţi care nu au început aceste lucrări ample nici în judeţul nostru, asta pentru că necesită un consum imens de fonduri, energie, timp, iar rezultatele nu sunt asa de vizibile precum cele ale unui drum asfaltat sau ale unui cabinet medical renovat. Însă, importanţa cadastrului e una foarte mare. Si cu atât mai mult sunt de apreciat şi de luat ca exemplu edilii care au depus eforturi susţinute în această direcţie.

         Acest program este un ajutor atât pentru fermieri, cât și pentru cetățenii care au venituri mici și care nu pot suporta costurile cadastrului și a întocmirii cărților funciare. Se va stabili corect baza de impozitare pentru impozitul pe construcții și impozitul pe teren la nivelul fiecărei localități.

Se vor debloca tranzacțiile cu terenurile și imobilele existente în extravilan pentru că, dacă terenurile nu sunt intabulate și parcelate, este imposibilă întocmirea contactelor de vanzare- cumpărare.
Se vor finaliza Legile Proprietății și se vor degreva instanțele de judecată de procesele aflate pe rol, având ca obiect constatarea vânzării- cumpărării terenurilor aflate în extrravilan.

Se va accelera comasarea exploatațiilor agricole.

Se va facilita accesul fermierilor mici la subvenții prin evitarea supradeclarărilor la APIA.

Existând o evidență clară a terenurilor, investitorilor le va fi mult mai ușor să înceapă și să dezvolte afaceri în zonele rurale.
Veniturile ANCPI și, implicit, veniturile bugetului de stat vor crește și se va putea crea o bază de date a tuturor proprietăților din România.

***

Cadastrul şi cartea funciară formează un sistem unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economică şi juridică, de importanţă naţională, a tuturor imobilelor de pe intregul teritoriu al Romaniei.

Cadastrul realizează identificarea, măsurarea, descrierea şi înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale şi reprezentarea acestora pe hărti şi planuri cadastrale.

Cartea funciară cuprinde descrierea imobilelor şi înscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile prsonale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legătura cu imobilele. Este un document public gestionat la nivelul ANCPI-OCPI care cuprinde descrierea proprietăţilor funciare, cu indicarea drepturilor reale imobiliare.

Prin imobil, se înţelege terenul, cu sau fără construcţii, de pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale, aparţinând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic.

Entităţile de bază ale sistemului integrat de cadastru şi carte funciară sunt imobilul si proprietarul.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5