Deputatul Dolha cere modificarea de urgenţă a ghidului pentru investiţiile în exploataţiile pomicole

Deputatul Stelian Dolha cere rescrierea de urgenţă a ghidului pentru subprogramul destinat pomiculturii -  Măsura 4.1-Investiţii în exploataţii pomicole – pentru că ghidul este unul stufos, complicat, care îi descurajează pe potenţialii beneficiari.  

„Azi, programul despre care am vorbit şi eu, despre care a vorbit şi fostul ministru Daniel Constantin timp de doi ani de zile, e un fiasco, la nivel de Bistriţa-Năsăud, la nivel naţional. Spuneam atunci, spunea şi Constantin, că în 20 de ani o să avem şansa să ne refacem livezile noastre. Vă spun astăzi că, în aceste condiţii, nu vom reuşi.

         Am stat de vorbă cu cei de la Direcţia Agricolă Bistriţa şi mi-au spus următorul lucru: „În momentul în care cei de la Ministerul Agriculturii ne-au contactat şi le-am dat bazinele pomicole din judeţul Bistriţa-Năsăud, adică Dumitra, Lechinţa, Braniştea etc., nici măcar nu ne-au băgat în seamă. Au dat alte bazine pomicole, după climă." (...) Ca sa accesezi programul respectiv, ai nevoie să demonstrezi că terenul este fertil, prin nişte studii, greoaie şi foarte, foarte costisitoare. După ce ţi-au făcut studiul şi începi să-ţi implementezi programul, vecinul de lângă tine, care vrea şi el să implementeze, trebuie să-şi refacă studiul”, a explicat deputatul Dolha, în cadrul unei conferinţe de presă.

         Acesta a menţionat că cei care implementează proiecte cu finanţare europeană pe această măsură au probleme cu materialul săditor. „Materialul săditor, cel cu etichetă galbenă, care este acreditat, certificat şi recunoscut peste tot în Uniunea Europeană, la noi nu, numai dacă nu este dat  OK-ul  de către o staţiune de cercetare  pomicolă din România. Peste tot în UE se poate pune, numai la noi nu, numai dacă se face alt studiu, pentru care trebuie să dai bani, pentru materialul săditor.

De exemplu, în Germania, dacă vrei să-ţi refaci un hectar de livadă, primeşti de la stat, în baza unei declaraţii simple, 6500 euro. La noi, ai tone de hârtie. Cum sa fim competitivi”, a menţionat parlamentarul bistriţean.

Acesta a adăugat că în Comisia pentru agricultură  a Camerei Deputaţilor această problemă a fost discutată cu ministrul Achim Irimescu, solicitându-se „rescrierea de urgenţă a ghidurilor care sunt stufoase, complicate”, pentru că deja s-a pierdut un an din noul exerciţiu financiar european.

 

 

 

Comentarii

11/02/16 10:01
alegator

În sfârșit faceți și dumneavoastră ceva concret,cel puțin la nivel de intenție, decât eterna și păguboasa gâlceavă politică. Să vedem concretizarea, care speram sa nu fie ca și depozitele de legume fructe promise în 2012....dar uitate. Noi nu uităm minciuna și trădarea!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5