Deputatul Stelian Dolha: Din păcate Stațiunea Pomicolă Bistrița este pe cale să piardă terenuri importante pentru cercetarea agricolă

Din păcate Stațiunea Pomicolă Bistrița este pe cale să piardă terenuri importante pentru cercetarea agricolă, ca efect direct al deciziei CCR de săptămâna trecută. Din ceea ce ni s-a explicat e vorba de terenuri cu colecții de germoplasmă, livezi cu soiuri noi și culturi comparative, într-un cuvânt rodul unor cercetări de durată. Desigur că deciziile CCR se pun in aplicare, însă există voci ale cercetării pomicole care spun că situația creată este de-a dreptul îngrijorătoare. Este ceea ce am încercat să evităm atunci când, mai bine de trei ani am stat la masă în comisia de agricultură cu reprezentanții Academiei de Științe Agricole, ADS, cu colegii din comisie, reprezentanții Primăriei Bistrița și am găsit acea formulă, acel algoritm care să permită și Stațiunii să aibă terenul necesar pentru cercetare, iar proprietarii terenul în proporție de 80 % în Bistrița, iar restul de 20 % în Slătinița.
Din păcate acea soluție este acum compromisă, deși a generat o lege promulgată în urmă cu câteva luni de președinte. Avocatul Poporul a atacat, la cererea Primăriei Bistrița legea din 2009, practic anexele care stabileau terenurile indispensabile cercetării.
Eu nu pot decât să sper că îndreptarea unei situații nefericite pentru zeci de proprietari nu va atrage o situație și mai nefericită care să ducă în final la compromiterea Stațiunii de cercetări Bistrița. În calitate de liberal nu pot să fiu decât un apărător al dreptului de proprietate. Sper însă să nu aflăm peste ani că periclitarea cercetării pomicole, și așa lovită 26 de ani de subfinanțarea cronică și de lipsa soluțiilor viabile, s-a făcut pentru scopuri imobiliare al căror tâlc nu l-am priceput la timp.
Stelian Dolha, deputat

Comentarii

19/07/16 14:28
Vizitator

Pe unde a trecut Cretu, s-a ales praful. Fabrica in care a lucrat nu mai exista. De cand este primar, statuile nu mai sunt la locul lor, copacii de pe strazi au disparut iar cei ramasi arata ca niste stafii, in urma "tratamentului nemilos" cu drujba. Acum e pe cale sa devina groparul cercetarii pomicole bistritene si sa termine Statiunea Pomicola. Poate de aceea a impazit orasul cu mere gigantice din plastic, ca peste ani bistritenii sa-si mai aduca aminte cum arata un mar.
“Nu te pune cu prostul, ca are mintea odihnita” asa suna un vechi proverb. Cretu nu stie ce vorbeste cand afirma ca dupa retrocedarea ultimelor suprafete Statiunea Pomicola va mai supravietui. Cu cativa ani in urma, mai exact in 2009, erau aduse clarificari in legatura suprafaţa de teren de 151,3507 ha, detinuta de Statiunea Pomicola in conformitate cu anexa nr. 3.30 a legii nr.45/2009, ca fiind suprafata minima “indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare, inovare şi multiplicării materialului biologic”. Prin urmare, aceasta suprafata care este ocupata cu colecţii de germoplasmă, livezi şi pepiniere pomicole cu soiuri noi, experienţe de lungă durată, culturi comparative de concurs şi altele, reprezinta obiectul activitatii de cercetare-dezvoltare al statiunii. Ca atare, prin diminuarea acestei suprafete statiunea ar ramane fara obiectul muncii. Afirmatia primarului ca după retrocedarea terenurilor, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa va rămâne cu peste 58 de hectare si ca nu exista riscul sa se desfiinteze este cel putin idioata. Trebuie spus ca o suprafata asa de mica nu este suficenta nici macar pentru a asigura o rotatie la experiente cu plante anuale. Cu atat mai mult in pomicultura, fiind vorba de pomi, suprafata unei parcele experimentale este mult mai mare decat in cazul culturilor de camp. Prin diminuarea atat de drastica a suprafetelor experimentale, riscul ca Statiunea Pomicola Bistrita sa se desfinteze este maxim. Din pacate, in loc sa caute solutii de salvare a cercetarii pomicole bistritene, primarul Cretu pune umarul la desfintarea ei.
Si nu e singurul, din pacate si alti politruci neaveniti , nefiind in stare sa faca ceva bun au tinut cu tot dinadinsul sa faca rau.
vezi: http://www.timponline.ro/dorin-dobra-singura-entitate-care-face-cercetar...

20/07/16 10:59
Cititor 2

Statiunea policola Bistrita, era una dintre ultimele redute ale judetului nostru, unde "parloagele" inca nu s-au extins...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5