Descoperind, cu emoţie, manuscrisele eminesciene
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a fost gazda unei întâlniri plină de emoţii cu manuscrisele eminesciene. Prof. dr. Vasile V. Filip şi elevii clasei a X-a E, de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, au dialogat pe marginea temei „Cu gândiri şi imagini: Caietele Mihai Eminescu”. Manuscrisele lui Eminescu, donate în 1902 de Titu Maiorescu Academiei Române au fost în număr de 45 de caiete care au fost facsimilate alături de manuscrise eminesciene aflate în biblioteci din Iaşi, Cluj şi în Arhivele Statului din Iaşi şi Bucureşti, ediţia caietelor facsimilate fiind coordonată de acad. Eugen Simion şi editată la Editura Academiei Române.
Biblioteca Judeţeană este printre puţinele instituţii din ţară care au aceste manuscrise facsimilate. “Dacă până nu de mult, ca să vezi manuscrisele lui Eminescu îţi trebuiau o serie de aprobări de la Academia Română, iată că avem bucuria, de a le avea acum mai aproape de noi. Sunt trăiri unice când vezi aceste caiete, când alături de poezii găseşti şi notaţii despre astronomie, algebră, fizică, ştiinţe narurale. Eminescu a fost o adevărată enciclopedie. Nu am avut decât de căştigat din această lecţie şi noi, şi elevii” ne-a declarat prof. dr. Vasile V. Filip.
Citiţi şi:
- Manuscrisele lui Eminescu, la Bistriţa!
- Manuscrisele lui Rebreanu pe drumul spre casã
- Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu Bistriţa-Năsăud a primit manuscrisele scriitorului Adrian Popescu
- Manuscrisele scriitorului Ion Moise, donate Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud
- La Bistriţa se scrie istorie literară: Peste 14.000 file din manuscrisele academicianului Nicolae Manolescu, donate Bibliotecii Judeţene
Adaugă comentariu nou