Manuscrisele lui Rebreanu pe drumul spre casã
Muzeul Judeţean Bistriţa Năsăud se va afla în posesia unei serii de manuscrise ale lui Liviu Rebreanu, care se află în păstrarea moştenitorilor scriitorului.
Consiliul Judeţean a aprobat 50.000 de lei pentru documentele scriitorului Liviu Rebreanu pe care le deţine moştenitorul acestuia, Ilderim Rebreanu, nepotul scriitorului, stabilit în Bogdana, judeţul Teleorman. Suma finală este de patru ori mai mică decât cea pe care a cerut-o iniţial Ilderim, ne-a spus critical Andrei Moldovan, care s-a întâlnit ieri cu familia pentru procurarea manuscriselor. Înainte de acest pas Niculae Gheran, exeget al operei lui Rebreanu, alături de scriitorii Andrei Moldovan şi Virgil Raţiu, au fost la Bogdana, afirmând că 80% sunt documente originale. Deşi iniţial documentele au fost oferite contracost Academiei Române, aceasta nu a avut banii necesari, până la urmă documentele revenind pe meleagurile natale ale scriitorului, în Bistriţa-Năsăud, unde vor fi expuse la Casa Memorială de la Prislop, la Maieru, dar şi la Muzeul Judeţean unde există un fond documentar. Printre cele aproximativ o mie de documente se află o scrisoare adresată mamei lui Rebreanu în anul 1915, una surorii Livia în 1926, două scrisori cumnatului Mihai Schuster şi două fotografii cu Liviu Rebreanu, care sunt nedatate. De o valoare inestimabilă sunt şi cărţi poştale, cărţi de vizită cu înscrisul lui Liviu Rebreanu, dar şi manuscrisele Liviei Rebreanu, sora prozatorului, zeci de caiete cu amintiri. Andrei Moldovan spune că va fi vernisată o expoziţie la Bistriţa, unde vor putea fi admirate de cei care îndrăgesc opera marelui romancier, iar mai apoi vor lua drumul muzeelor.
Citiţi şi:
- CJ negociază cu urmaşii lui Rebreanu pentru manuscrise
- TEODOR TANCO LA MAIERU- DESPRE LIVIU REBREANU- OMUL ȘI SCRIITORUL – strădanie meritoasă în desluşirea „calvarurilor” lui Rebreanu
- O nouă carte despre Liviu Rebreanu
- O Saga a Rebrenilor în Teleorman
- Muzeul Memorial Liviu Rebreanu la ceas aniversar (1957-2022)
Comentarii
ce este asa greu de inteles, Prislop si Liviu Rebreanu e una si aceasi locatie,acolo este casa parinteasca unde erau stabiliti parinti lui, iar la Maieru este casa unde a copilarit atat timp cat tatal lui era invatator acolo. doua locati diferite dar cu acelasi autor.
Mai oameni buni, lasati la o parte mandria si ambitia prosteasca si hotarati-va ca si Nasaudeni ce sunteti unde stabiliti ca este casa Liviu Rebreanu??? La Prislop, Maieru, la Liviu Rebreanu langa Nasaud...? Pacat ca imprastiati pe tot teritoriul judetului n case memoriale in loc sa le adunati intr-un loc comun , mult mai cuprinzator! Asa e prea mare brambureala vizitatorului care vine in judet si doreste sa vada o (una, unica) casa Liviu Rebreanu!
Adaugă comentariu nou