DESPĂRŢĂMÂNTUL NĂSĂUD ASTRA ŞI ŢARA BÂRGAIEOR

„Năsăudul este o cetate, un focar de românism…” (Liviu Rebreanu)

Sâmbătă, 28 noiembrie 2009, a avut loc, în Aula Colegiului Naţional „George Coşbuc”, din Năsăud Adunarea Anuală Despărţământul Năsăud Astra (D.N.A.), la care au participat peste 150 de astrişti din toată ţara.

Adunarea Anuală a astriştilor din Ţara Năsăudului a avut două principale obiective: 1 - Expunerea rapoartelor, proiectelor de viitor, alegerea noii conduceri a DNA: preşedinte, vicepreşedinţi, secretari, preşedinţi de secţiuni, care au fost realeşi în unanimitate, cu unele completări; 2 - Lansarea oficială a „Dicţionarului culturii şi civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud, volumul I - Ţara Năsăudului”, care a fost apreciat ca un adevărat act de cultură, aşa cum numai năsăudenii ştiu să-l pună la cale şi, împreună cu invitaţii, să-l ducă la bun sfârşit.

Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de către directorul colegiului, prof. Dorel Alexandru Coc, care a citat pe autorul romanului românesc modern, Liviu Rebreanu, amintind că „Năsăudul este o cetate, un focar de românism…” şi de primarul oraşului, ing. Dumitru Mureşan, a salutat invitaţii şi a elogiat activitatea Despărţământului Năsăud Astra, felicitându-l pe prof. Ioan Seni, preşedintele DNA, pentru realizarea într-un timp record a „Dicţionarului…” subliniind că „Monografia oraşului Năsăud” urmează să fie prezentată pe 1 Decembrie.

În sală au fost prezenţi: preşedintele ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu (Sibiu), vicepreşedintele, prof. Areta Moşu (Iaşi), academician Dumitru Protase cu soţia (Cluj-Napoca), prof. Sever Ursa (Maieru), VRR-iştii Ioan Cârcu (Cluj-Napoca), Barbu I. Bălan (Cluj-Napoca), Valeri Toderici (Cluj-Napoca), Ioan Boţan (Cluj-Napoca), Constantin Mustaţă, realizator radio (Cluj-Napoca), grupul „Răsunetiştilor”, în frunte cu Menuţ Maximinian, Carmen Bulz, Marius Bidian, Claudiu Moldoveanu, Olga Lucuţa şi Niculae Vrăsmaş, astriştilor de pe văile: Someşului, Ilvelor, Rebrei, Zăgrii, Sălăuţei şi Bârgăului.

La prezentarea „Dicţionarului culturii şi civilizaţiei populare din Ţinutul Năsăudului”, primul volum, coordonator prof. Ioan Seni, au fost menţionaţi toţi cei care au întins o mână de ajutor la realizarea lucrării, făcându-se şi unele propuneri pentru completare ce vor intra în volumul II care, se speră că va cuprinde „Valea Bârgaielor”, urmând volumul III, pentru alte zone.

O adevărată încântare a fost şi expoziţia de pictură naivă a lui Nechita Bumbu, cu tablouri inspirate din Ţinutul Năsăudului, precum şi expunerile micuţilor elevi de la CN „George Coşbuc”, Şcoala de Aplicaţie.

Manifestările s-au încheiat cu o agapă oferită de primarul Dumitru Mureşan şi preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu moment în care astriştii mai mici, Livia Cristina Scurtu şi Oana Matei, coordonate de institutoarea Dochiţa Moldovan, precum şi cei mari-consacraţi, Alexandru Pugna, i-au încântat auditorii.

Astra Bârgău revine pe valul culturii

ASTRA ar trebui să fie, începând cu 2010, un veritabil modul de comunicare cu intelectualitatea rurală şi mai ales cu şcoala, prin acţiuni comune în care să se susţină lecturi publice, dezbateri şi schimburi de idei pe diferite teme, expoziţii, concerte şi lansări de carte, având ca scop principal accelerarea receptării informaţiei şi propagarea culturii, dar şi identificarea de noi talente în domeniul creaţiei cultural artistice printre elevii şi locuitorii din aşezările bârgăuane. Participanţii la aceste manifestări, alături de profesorii şcolii şi cei invitaţi, ar trebui să fie, în primul rând, personalităţile de seamă ale locului şi, nu în ultimul rând, membrii ASTRA.

Ar trebui înfiinţate cercuri artistice şi cenacluri literare în principalele centre şi în toate şcolile bârgăuane, pentru a fi stimulate creaţiile şi încurajate debuturile artistice şi literare, în primul rând ale elevilor, dar şi ale celorlalţi, de toate vârstele.

Un prim obiectiv, urmărit de ASTRA Bârgău, constă în adunarea şi sistematizarea datelor necesare finalizării unor monografii începute, elaborarea altora noi şi, cu sprijinul Despărţământului Astra Năsăud, o posibilă redactare a continuării Dicţionarului Culturii Populare şi Civilizaţiei Judeţului Bistriţa – Năsăud, cu volumul 2, Ţara Bârgăului. În acest sens apelăm la colaborarea tuturor celor interesaţi, care deţin informaţii şi date, de orice fel, despre personalităţile şi instituţiile culturale bârgăuane din toate timpurile, să ia legătura cu „Gazeta de Bârgău”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5