Despre comori

Dacă unii caută o viaţă comori care să le aducă beneficii materiale, precum în vremurile trecute înaintaşii noştri căutau căldările cu galbeni ascunse în pământ, mai sunt şi oameni care caută comorile tradiţiilor noastre, la fel ca George Nechiti, cel care a reuşit să realizeze în casa proprie din Feldru unul dintre cele mai frumoase muzee din lumea satului.
La zece ani de activitate în spaţiul muzeografic, cărturarul Ioan Mititean adună toată munca feldrihanului într-o carte intitulată „George Nechiti din Feldru – păstrător de comori”, apărută la Editura Ecou Transilvan, în cadrul Seriei „În vârful peniţei”. Prefaţat de Mircea Daroşi, volumul prezintă o lume aparte a unui om care şi-a dedicat viaţa adunând exponate care vorbesc despre viaţa străbunilor noştri. Pentru modul în care a ştiut să facă imagine comunei Feldru, incluzând muzeul şi în reţeaua colecţiilor şi muzeelor etnografice săteşti particulare din România, primarul Grigore Ţiolan i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” lui George Nechiti.
Casa de pe Valea Secerului este de acum sub tutela Muzeului Satului din Bucureşti drept recunoaştere pentru munca pe care a depus-o de-a lungul anilor muzeograful, cel care a prins dragoste pentru tradiţiile străbune, deşi a trăit o viaţă plină de evenimente, fiind poliţist în comune precum Ilva Mare, Parva sau Şanţ. După pensionare, îşi dedică întreaga viaţă colecţionării acestor repere ale identităţii noastre pe aceste meleaguri.
Născut pe Valea Feldrişelului, într-o lume specific românească, George Nechiti îşi aminteşte cu drag de căldura mamei, cea care mereu avea grijă ca pe masa din casă să nu lipsească nimic, totul fiind făcut prin rugăciunile dedicate Celui de Sus. Pentru a deveni ceea ce este astăzi parcurgea zilnic 7 km pe jos pentru a învăţa carte, făcând naveta prin ploi şi frig, ajungând uneori acasă seara, însă ştiind că tot freamătul tinereţii îşi va găsi împlinire şi aşa a fost, pentru că a absolvit cu succes Şcoala Militară, în aprilie 1973, fiind repartizat mai apoi ca şef de post în Ilva Mare. În 1972 se căsătoreşte cu Leontina Sângeorzan, împreună fiind o familie purtătoare de stindard şi înţelepciune, reuşind să transmită dragostea pentru tradiţii şi copiilor.
Muzeul conservă mii de obiecte, cu inestimabile valori de la arta românească la piese etnografice, colecţii agricole, pastorale, de cult, albinărit, colecţii privind ştiinţele naturii şi documente despre istoria locală, toate creionând o amplă imagine a satului Feldru. Citind gândurile cuprinse în Caietul de impresii ale trecătorilor îţi dai seama de frumuseţea clipelor trăite de cei care au ales să treacă pragul acestei case primitoare, care adună peste 3000 obiecte, aşezate cu migală şi care creionează o adevărată icoană a ţăranului român.
Ioan Mititean are meritul de a aşeza pe George Nechiti în istoria scrisă, într-un volum care-i creionează un portret frumos, gândurile scriitorului fiind însoţite de imagini sugestive. De acum, povestea muzeului din Feldru poate fi trăită la faţa locului, dar şi urmărită într-o carte care ar putea fi un model pentru alcătuirea unui ghid pentru fiecare colecţie particulară din judeţul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5