George Nechiti din Feldru – în reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România

La Editura „Martor” Bucureşti a apărut, recent, volumul „Recuperări, restituiri, restaurări”, care cuprinde în cele 125 de pagini aspecte din colecţiile etnografice particulare din România. Volumul este realizat de o echipă de muzeografi şi cercetători de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Complexul Naţional Muzeul ASTRA din Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Volumul redă momente din istoria unui program cultural de mare succes, de stimulare morală a colecţionarilor particulari ce au dat viaţă unor colecţii săteşti ce se încadrează în expoziţia „Colecţia colecţiilor”, amenajată de robii frumosului, de acei îndrăgostiţi ai tradiţiilor româneşti, oameni care pe bază de voluntariat rodesc bucurie, frumuseţe şi solidaritate umană, o moştenire de preţ pentru cei de azi şi cei de mâine.
La paginile 90-91 aflăm câte ceva despre Colecţia Etnografică „George Nechiti”, din comuna Feldru, de pe Valea Săcerului, nr. 1369, un om minunat, ce lucrează de câţiva ani cu har şi spor, cu întreaga familie, transformându-şi casa în muzeu.
Muzeul s-a născut în anul 2005 şi deţine peste 2000 de obiecte colecţionate de George Nechiti, poliţist la viaţa lui şi în timpul liber sculptor în lemn. Lucrează cot la cot cu fiul său Georgică, care se deplasează prin satele din jur pentru căutare de obiecte vechi ce se mai află încă prin podurile caselor.
Într-o perioadă scurtă de timp, familia Nechiti a realizat o bogată şi interesantă colecţie etnografică. Obiectele sunt aşezate pe teme, pe categorii – costume populare, industrie casnică, obiecte de cult (veşminte liturgice, cărţi, icoane pe lemn şi sticlă), colţul copilului (un cărucior adus din America în anul 1904, leagăn din lemn, săhăidace, jocuri şi jucării, printre care mingi de iască de mesteacăn, mingi din păr de bovine şi din păr de cal), expoziţie de ceasuri şi ţiclăzărie, obiecte pastorale. Este frumos amenajată camera dinainte, în stil popular, cu farfurii şi prosoape, păretare, pat cu ţol ţesut în teară, perini cu alesătură, lada de zestre, trofee de vânătoare, monede, felinare, ustensile de bucătărie şi de la nuntă, iar în curte, fântână cu cumpănă, cuptor pentru pâine, car, căruţă, plug, grapă, teleguţă, oloiniţă, moară, joagăr, batoză, cazan de ţuică etc.
George Nechiti, etnograful de pe Valea Someşului, este o mândrie pentru comuna Feldru şi merită toată stima şi onoarea din partea Primăriei şi Consiliului Local. Poate o diplomă de Cetăţean de Onoare a comunei ar fi un stimulent moral şi îi va da noi forţe de muncă în folosul istoriei şi a tradiţiilor străbune.
Membrii familiei Nechiti, soţia, copiii şi nepoţii sunt feldrihani cu idei minunate, care desfăşoară, pe bază de voluntariat, o activitate laborioasă de colecţionare şi cercetare prin conservarea unui mare număr de obiecte specifice activităţii ţăranului someşan.
Familia Nechiti apără comorile satului, dar au nevoie de sprijin şi atenţie din partea puterii locale şi judeţene, cât şi de sprijinul întregii comunităţi.
Nechiti a făcut primii paşi spre păstrarea zestrei satului şi să sperăm că va fi urmat şi de alţii. Oricum, deschizătorul de drumuri spre colecţionare şi valorificare a zestrei locale este George Nechiti, convins că patrimoniul cultural naţional înseamnă ceea ce fiecare dintre noi lasă urmaşilor din ceea ce am moştenit şi din ceea ce am creat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5