Despre Concursul în limba engleză „Speak Out!”, cu rezultate

Elena M. Cîmpan

      De ani buni, Colegiul Național „Petru Rareș”, Beclean, este gazda, „casa”, Concursului de creativitate în limba engleză, „Speak out!”. Lavinia Mureșan, împreună cu echipa, alcătuită din Liana Todoran, Crina Magdea, profesoare de limba engleză, dar și cu alte colege „de suflet” din școală, asigură buna desfășurare a acestui concurs, ce face concurență olimpiadelor școlare și le continuă, într-un mod armonios și eficient.

      Ajuns la a XVI-a ediție, „Speak out!” este un concurs național, organizat de Asociația Dramatică Educațională în România ( EDAR ), pentru dezbateri oratorice și retorice, în limba engleză. Ce încearcă ( și reușeșete ) să promoveze? Un spirit civic, critic, etic și estetic, atât de necesare în societate ( din școală și din afara ei ). Concursul are două componente, una de scriere de eseuri, în limba engleză, și una de așa- numite monologuri, pornind de la un citat sau de la o imagine. Anul acesta, pentru clasele V-VIII, citatul, de la care au pornit elevii să creeze, sună astfel: „That’s what good music does. It speaks to you. It changes you.” ( din Hannah Harrington, „Saving June”, în traducere, „Aceasta face muzica. Îți vorbește. Te schimbă.” ), iar pentru liceeni, clasele IX-XII, sursa de plecare a fost un citat din Denis Waitley: „We cannot choose the day or time when we will fully bloom. It happens in its own time.” ( „Nu putem alege ziua sau ora în care vom înflori pe deplin. Se întâmplă la timpul său.” ) Imaginația elevilor, deprinderile de comunicare, exprimarea ideilor în public, promovarea limbii engleze, alegerea costumelor adecvate, jocul de scenă au contribuit la adevărate mini- spectacole, interpretate cu pricepere, cu frumusețe, dar și cu inevitabilele emoții, sub ochii profesorilor îndrumători și ai celor din juriu.

     Etapa județeană și-a încheiat clasamentul și elevii calificați se pregătesc deja pentru participarea la etapa națională, care se va desfășura la Timișoara, în perioada 7- 9 iunie 2024. Din județul Bistrița- Năsăud, participă, la secțiunea A, „monolog”, următorii elevi: Tomșa Radu, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița, profesor, Cîmpeanu Veronica, Pop Lavinia, clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Constantin Romanu – Vivu”, Teaca, profesor, Balint Georgeta, Mihalca Ariana, clasa a X-a, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Bistrița, profesor, Tomi- Satmar Alina, și Bozbici Patricia, clasa a XI-a, Liceul „Logos”, profesor, Nedelescu Laura. Iar la secțiunea B, „eseuri”, elevii care au realizat punctaje pentru calificare la etapa națională sunt: Kovacs Tania, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița, profesor, Cîmpeanu Veronica, Voica Rada, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița, profesor, Beudean Simona,  Hoza Augustina, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Solomon Haliță”, Sângeorz- Băi, profesor, Gușă Octavia, și Spermezan Maria, clasa a XII-a, Colegiul Național „Petru Rareș”, Beclean, profesor, Mureșan Lavinia.

      Opt e un număr frumos, „eight”, în limba engleză ( atâția elevi conține „lotul” de Concurs „Speak out!” ) care, cu siguranță, va tinde spre un infinit de cunoaștere și de reprezentare, însoțite de talent și de rezultate bune.

„Cultural” la Timișoara continuă, chiar dacă s-a încheiat anul în care orașul a fost „capitală culturală a Europei”. Frumosul concurs „Speak out!” ( „Exprimă!”, „Vorbește!” ) este în măsură să unească școala de cultură, de artă, prin intermediul limbii engleze.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5