Despre luna iulie şi caniculă

Zile caniculare…sau “zilele ciinelui”. Denumirea de Caniculă vine de la romani, de la numele constelatiei Canis Major (Ciinele mare). Sirius, cea mai stralucitoare stea a constelatieiCanis Major care este asa de stralucitoare ca vechii romani credeau ca ea este aceea care incalzeste pamintul. In iulie tirziu, in preajma solstitiului de vara, Sirius se află in conjunctie cu soarele, adica aliniata cu el. Romanii credeau ca zilele sunt asa de fierbinti pentru că la caldura solară se adauga si caldura stelei Sirius a constelatiei CANIS MAJOR. Această stea mai poartă si numele de Canicula (Catelusa), astfel că romanii numeau zilele fierbinti de vară “caniculare”.

Datorita temperaturilor inalte (peste 32 de grade), se produce o crestere corespunzatoare a transpiratiei, care are rol de regulator termic si care impiedica astfel supraincalzirea corpului. Odata cu apa, organismul mai pierde si saruri minerale si vitamine (mai ales pe cele solubile), antrenand astfel multe consecinte negative in desfasurarea proceselor fiziologice. Astfel, poate aparea astenia fizica precum si perturbari ale proceselor metabolice sau o crestere (intensificare) a simptomatologiei in cazul unor boli cronice (hipertensiunea arteriala), care se traduc, in cel mai bun caz, printr-o stare de disconfort.

Pentru evitarea unor asemenea neplaceri se impun masuri de inlocuirea a pierderilor provocate de transpiratie, a pierderilor de apa, saruri minerale si vitamine, pentru refacerea conditiilor normale de functionare a organismului. Acest lucru poate fi realizat prin consumarea in medie a doi litri de lichide pe zi, care nu vor fi baute prea reci (se elimina inainte de a hidrata organismul). In afara de lichidele propriu-zise, se vor consuma cat mai multe fructe si legume, datorita pe de o parte rezervelor de apa, saruri minerale si vitamine pe care le contin, cat si datorita faptului ca in organism ele cedeaza apa sub forma de efect retard, asigurand in mod constant si pe termen lung lichidul.

Consumand cat mai multe fructe si legume (mai ales crude) dispare senzatia de sete continua datorita efectului retard de eliberare a apei din tesuturile vegetale. In plus, aceste fructe si legume elibereaza prin consum un numar mic de calorii. Se mai pot consuma infuzii (ceaiuri) caldute, usor indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali, de izma (nu in exces), de soc, de musetel, de sunatoare si mai ales de urzici (taie senzatia de sete), la temperatura camerei. Uneori alegerea acestor ceaiuri se poate face si in functie de necesitatile terapeutice. Infuziile de plante se prepara cu o lingurita de planta la o cana cu apa. Alimentatia trebuie sa fie variata si judicios intocmita, in sensul valorii calorice a alimentelor, in ideea de a se consuma numai acele produse cu valoare calorica mica.

In plus, trebuie luate masuri de protectie impotriva soarelui (se va merge pe la umbra, cu capul acoperit, circulatia va fi limitata in intervalul orar 12 - 15). In acest interval nu se vor face expuneri la soare (plaja), se vor alege in mod judicios hainele, care trebuie sa aiba o culoare alba (deschisa), sa fie subtiri si aerate.

Copiilor trebuie sa le fie asigurata hidratarea, alimentatia sanatoasa si un mediu ferit de caldura, umiditate excesiva sau curenti de aer. Prescolarilor ar trebui sa li se administreze dusuri cu apa la temperatura camerei.

Persoanele in virsta, care sufera de afectiuni cornice, sunt sfatuite sa consulte medicul la care se trateaza pentru a-si adapta programul de tratament la conditiile prezente de temperatura. Nu ar fi rau ca acestia sa faca cite 3-4 dusuri pe zi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5