Digitalizarea Aquabis. Operatorul va accesa fonduri europene de peste 2,3 milioane euro pentru înlocuirea a 11.000 de contoare
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va aproba, în şedinţă extraordinară, Nota de fundamentare pentru Digitalizarea AQUABIS aferentă proiectului „Digitalizarea infrastructurii de apă și apă uzată a operatorului regional în municipiul Bistrița – contorizare inteligentă” şi cofinanțarea aferentă proiectului.
Societatea AQUABIS SA Bistrița va avea calitatea de solicitant al finanțării și va depune în cadrul apelului de proiecte lansat în perioada 10.11.2022-19.12.2022, Proiectul „Digitalizarea infrastructurii de apă și apă uzată a operatorului regional în municipiul Bistrița – contorizare inteligentă”.
Conform Devizului general, valoarea totală a proiectului este de 9.961.575,24 lei fără TVA (TVA 1.892.699,30 lei), din care contribuția operatorului este 6% din valoarea eligibilă (9.897.825 lei), respectiv 593.870 lei, la care se adaugă valoarea neeligibilă de 63.750 lei. Cofinanțarea din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud este de 2% din valoarea eligibilă fără cofinanțarea de 6% a Operatorului Societatea AQUABIS SA Bistrița, respectiv 186.079 le.
Prin acest proiect, operatorul regional de apă va achiziționa infrastructura de gestionare a consumurilor de apă potabilă, module inteligente de comunicații și softuri pentru digitalizarea procesului de telemetrie în domeniul contorizării. Prin proiectul de digitalizare se dorește înlocuirea a 11.000 de contoare care sunt la limita duratei normale de serviciu, respectiv achiziționarea și montarea unui număr de 11.000 contoare inteligente electromagnetice, cu citire la distanță, cu debit de pornire 0 și durată de viață de 15 ani.
Perioada de implementare a proiectului este până în decembrie 2023 (achiziție, montaj și recepție), iar în caz de nefinalizare în perioada de implementare investiția devine neeligibilă. În cadrul proiectului urmează să se implementeze și SOFTUL pentru citirea contoarelor, care este inclus în prețul de achiziție a acestora. Prin înlocuirea acestor contoare se reduce numărul de cititori la 20%, ceilalți 80% urmând a fi redistribuiți în alte sectoare deficitare din companie. Personalul rămas se va specializa pentru a putea opera softul de citire a contoarelor. În zona în care se vor înlocui contoarele se vor reduce pierderile cu minim 2%. Indicatorii de performanță pentru proiect sunt: - reducerea cheltuielilor cu personalul; reducerea pierderilor; creșterea gradului de citire al contoarelor; reducerea intervențiilor; reducerea timpului de citire.
Citiţi şi:
- 11.000 de contoare inteligente vor fi montate de Aquabis în Bistrița
- Aquabis continuă înlocuirea contoarelor pe străzile Alexandru Odobescu, Gării, Someșului, Ion Rațiu și Nicolae Titulescu!
- Pe ce străzi vor fi înlocuite contoarele vechi ale Aquabis în perioada 28 august- 1 septembrie!
- Pe ce străzi vor fi înlocuite contoarele vechi ale Aquabis în această săptămână!
- Delgaz Grid achiziționează anual, în medie, 200.000 de contoare de gaze naturale
Adaugă comentariu nou