Din perioada… Postului Mare
Parcurg, împreună cu membrii comunităţii săteşti din Budeşti, o perioadă mai deosebită din an, aceea a Postului Mare, ce precede un eveniment foarte important pentru lumea creştină – Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Întotdeauna când se petrece un eveniment important te pregăteşti să-l întâmpini cum se cuvine, de această dată, având în vedere semnificaţia acestuia, pregătirile sunt mai deosebite. În general, ele vizează două aspecte, unul material şi altul spiritual. Cel material mi se pare mai uşor de realizat deoarece el presupune renunţarea, de bună voie, la consumul unor produse de origine animală (în principal carne şi preparate din carne), lucru benefic pentru organism, pentru că i se dă posibilitatea să elimine unele toxine pe care aceste produse le conţin, de această părere fiind marea majoritate a nutriţioniştilor sau medicilor. Mulţi ar putea să spună că, de fapt, ar putea fi o dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus, pentru a aduce la valori normale colesterolul sau glicemia, pentru a te înscrie în categoria celor vegetarieni, pentru a face unele economii etc. Dacă ţii însă seama de principiile unui credincios ortodox practicant, atunci găseşti perioadei Postului Mare şi alte semnificaţii ce ţin de viaţa spirituală. Acum ai ocazia, cu sprijinul preotului şi al bisericii, să te întăreşti în credinţă, să urci mai mult sau mai puţin pe scara descrisă foarte convingător de ilustrul teolog I. Scăraru, să te primeneşti sufleteşte, să priveşti lumea din jurul tău cu mai multă înţelegere, să-ţi ajuţi semenii, să recuperezi ceea ce ţi se pare că nu ai realizat spiritual până acum.
Fiecare creştin poate realiza în această perioadă fapte bune, se poate primeni material şi spiritual, chiar dacă nu se ridică la nivelul marelui duhovnic S. Stăniloaie, ce afirma, la sfârşitul postului – „Fraţilor, Mi-am învins trupul…
În ceea ce mă priveşte, aştept ca, împreună cu sătenii, să luăm lumina sfântă a Învierii, să înconjurăm biserica satului însoţiţi de sunetele clopotelor, să ne adunăm toată familia în jurul mesei, să gustăm Pască, să ciocnim un pahar din vinul casei, să spunem HRISTOS A ÎNVIAT şi să răspundem cu toţii ADEVĂRAT, A ÎNVIAT.
Citiţi şi:
- Primarul Nicolae Vrâncean: Hristos a înviat!
- Ascultând Pastorala de Sfintele Paști, la Budești
- Cum răspundem corect salutului creștin:,,Adevărat, a înviat!” sau,,Adevărat că a înviat!”?
- Salutul creștin:,,Adevărat, a înviat!” sau,,Adevărat că a înviat!”? Spunem,,morminte” sau,,mormânturi”?
- Învierea – o dragoste mai mare ca viaţa…
Adaugă comentariu nou