Dispensar medical, inaugurat la Silivaşu de Câmpie! Centru de Permanenţă pentru locuitorii din cinci comune ale Câmpiei bistriţene!

Sărbătoare a primăverii şi a comunităţii din Silivaşu de Câmpie, odată cu inaugurarea Dispensarului Medical şi a Centrului de Permanenţă din localitate. Alături de primarul Ioan Cămărăşan şi de comunitate au fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, preşedintele CAS B-N – ec. Vilhelm Szekely, primarii Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), Ioan Becan (Miceştii de Câmpie), Vasile Codrea (Budeşti), dar şi din comunele limitrofe din judeţul Mureş, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud. Evenimentul a început cu o slujbă de binecuvântare oficiată de preotul Vasile Pintea, care a subliniat, în cuvântul său, importanţa doctorului într-o comunitate, ca o „prelungire a mâinii lui Dumnezeu”.

„Iată că, după aproape şase ani, ne aflăm lângă o investiţie extraordinară. Este mai important decât orice să asigurăm sănătatea oamenilor din comună şi din zona noastră de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud. Nu te poţi bucura nici de infrastructură, nici de drumuri, nici de apă, nici de canal dacă eşti bolnav. Se spune că esenţa fericirii este sănătatea şi atunci am căutat să vedem prima dată de sănătate. Investiţia a început din 2017 - destul de mult timp - şi, în condiţiile actuale, preţurile au urcat de multe ori şi a fost foarte greu să realizăm această investiţie care are o valoare totală de 1.411.000 lei, din care, de la bugetul local sunt 364.000 lei. Trebuie să-i mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să realizăm  construcţia, dar şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru că ne-a ajutat şi ne-a sprijinit cu toate proiectele, dar şi constructorului, domnului Marius Petrina. Este un constructor nu harnic,  foarte harnic. N-am reuşit şi nu voi reuşi niciodată să-i mulţumesc pentru ceea ce a făcut pentru noi”, a declarat primarul Ioan Cămărăşan.

Edilul Silivaşului a menţionat că este o construcţie emblemă pentru zona de Câmpie. „Avem ce lăsa urmaşilor noştri, suntem mândri de această construcţie cochetă, frumoasă. Într-adevăr, zona noastră de Câmpie ducea lipsă de aşa ceva. Ştiţi cu toţii că satul românesc este un sat îmbătrânit, pe deasupra mai este şi depopulat şi cea mai mare problemă cu care se confruntă este problema sănătăţii. Nu avem medici în zonele rurale, iar unde sunt fac naveta, o dată sau de două ori pe săptămână. Ne bucurăm că-i avem chiar şi în aceste condiţii şi, cu atât mai mult vine înspre rezolvarea acestor probleme acest Centru de Permanenţă al comunei Silivaş. La acest Centru de Permanenţă avem arondate comunele Silivaşu de Câmpie, Budeşti, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie şi Urmeniş. Este o mare realizare pentru noi, pentru o comună mică din sudul judeţului Bistriţa-Năsăud, să reuşim să facem o asemenea performanţă. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă la acest dispensar, la acest cabinet medical al medicinei de familie nu era domnul doctor Marius Chertes, un profesionist desăvârşit, un om cu suflet la care am găsit înţelegere atunci când am propus şi ne-am propus  împreună să realizăm acest centru împreună, a fost de acord şi de acolo nu a fost decât un pas până la realizarea acestui deziderat. Bineînţeles, am găsit înţelegere şi la instituţiile din judeţul Bistriţa-Năsăud, şi mă refer la Direcţia de Sănătate Publică, la Casa Judeţeană de Sănătate, la Consiliul Judeţean, la toate instituţiile şi toţi factorii implicaţi, am avut tot sprijinul lor pentru a putea realiza această investiţie”, a adăugat Ioan Cămărăşan.

Prefectul Teofil Cioarbă a felicitat administraţia publică locală pentru această investiţie în infrastructura de sănătate, care va aduce un plus în serviciile oferite de medici şi asistente.

„Fără a folosi cuvinte mari şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă în ultimii ani în zona de Câmpie, putem spune  că astăzi, în comuna Silivaş, se scrie o filă de istorie. Această zonă greu încercată este din ce în ce mai văduvită, din păcate pentru noi toţi. Pe zi ce trece, populaţia e din ce în ce mai puţină, din ce în ce mai în vârstă şi sigur că, odată cu vârsta, vin şi problemele care au nevoie de astfel de investiţii care se inaugurează aici, la Silivaşu de Câmpie. Mă bucur foarte mult că Guvernul României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu sprijinul Consiliului Local din Silivaş, a colegilor din Primărie care fac eforturi  - să ştiţi că aici eforturile sunt dube sau triple faţă de alte părţi – au dus la acpăt acest proiect. (…)Este un lucru de salutat şi sigur că, trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, pentru că în fruntea tuturor acestor lucruri a fost primarul. Sigur, nu singur, administraţia nu se face de unul singur dar, cu întreaga lui echipă care l-a sprijinit – atât cea locală, cât şi cea judeţeană şi toţi cei implicaţi – pot fi astăzi bucuroşi şi să-i mulţumească bunului Dumnezeu în primele zile ale Postului Mare că de aici încolo, atunci când va fi nevoie – dă, Doamne, să nu fie nevoie – poţi să ajungi să primeşti sprijinul necesar până când Ambulanţa sau altcineva vine şi intervine într-o situaţie delicată”, a precizat preşedintele Consiliului Judeâean, Radu Moldovan.

Potrivit acestuia, această investiţie are în centrul ei pe dr. Marius Chertes. „Ştim cu toţii că unul dintre lucrurile care arată dezastruos în România este medicina de familie şi mai ales cea din mediul rural.  Cred că avem procente de speriat de medici care se pregătesc de pensie şi nu prea avem pe cine să punem în loc. Am văzut că la nivelul Ministerului Sănătăţii încă de 4-5 ani, la rezidenţiat, au crescut foarte mult numărul de locuri dar care nu se ocupă. Sigur că, la nivel guvernamental, vor trebui să gândească soluţii de atragere a medicilor către comunităţile rurale pentru a putea asigura în continuare serviciile de sănătate necesare la acest nivel. Toată recunoştinţa şi respectul atât pentru Direcţia de Sănătate Publică, cât şi pentru CAS BN că, pe lângă un cabinet de medicină de familie, de acum încolo, comunele de care amintea domnul primar, au şi un Centru de Permanenţă pentru că, boala nu ne întreabă cât e ceasul, ce zi vine şi când avem nevoie de medic sau măcar de un cadru medical mediu care poate să intervină într-o situaţie de urgenţă. Vă felicit pe toţi cei implicaţi, vă asigur de tot sprijinul nostru, atât cât putem să-l dăm, şi sigur că, lucrurile în judeţul Bistriţa-Năsăud, fără lipsă de modestie, arată bine şi se fac în continuare paşi foarte importanţi pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, pentru creşterea serviciilor de sănătate oferite populaţiei din judeţul Bistriţa-Năsăud şi nu numai”, a mai spus preşedintele Radu Moldovan.

Ec. Vilhelm Szekely a mulţumit în numele asiguraţilor Casei Judeţene de Sănătate, pentru acest obiectiv medical multifuncţional – cabinet medicină de familie, centru de permanenţă care acordă servicii de natura medicinei de familie, dar în regim de gardă, de la ora 15 la ora 8 dimineaţa, ziua următoare, farmacia.”Este al cincilea centru de permanenţă care va funcţiona în judeţul nostru, doamna directoare Lup a adus contractele semnate de conducerea Casei şi îl vor semna şi medicii care deservesc activitatea în acest Centru de Permanenţă de la Silivaşu de Câmpie. Este foarte binevenit acest centru, dar şi activitatea medicilor care vor lucra acolo. Din cele 24 de ore, 22 de ore aici, la cabinet, va fi un medic de familie care va acorda servicii medicale cetăţenilor din comuna Silivaşu de Câmpie. Trebuie să ştiţi că sunt foarte puţine UAT-uri care se pot lăuda cu aşa ceva. Se pregătesc şi medicii de familie de pe Valea Ilvelor, vom încheia un contract şi cu medicii din zona respectivă şi, probabil, dacă nu în acest an, anul viitor, ori la Căianu Mic, ori la Uriu, la Beclean şi încă două centre s-ar putea deschide şi în municipiul Bistriţa. Adresaţi-vă medicilor cu mare încredere, noi vom încerca să negociem cu domnul doctor acele două ore care nu sunt acoperite cu activitatea la cabinet, de la ora 13 la ora 15, pentru că domnul doctor are medic angajat şi poate vom găsi înţelegere ca activitatea să fie, la cabinet, 24 de ore din 24. Doresc medicilor mult succes, oamenilor sănătate şi încredere în medici şi, dacă ajung la cabinet, să se comporte ca şi cum ar fi la domnul părinte. Aşa cum se doc să ceară ajutor pentru suflet, să vină aici şi să ceară ajutor pentru corp, să se comporte la fel de frumos şi cuviincios cum se comportă cu preoţii, pentru că au învăţat foarte mult, s-au străduit şi nu este puţin lucru să vii şi să munceşti la ţară în secolul XXI”, a declarat directorul general al CAS BN, Vilhelm Szekely.

Centrul de Permanenţă va fi deservit de dr. Marius Chertes, dr. Şerban Nicolae, dr. Edith Belgun, dr. Camelia Toduţ şi de asistentele Camelia Radu, Lenuţa Cuc, Cristina Ivanovici, Mirela Moldovan, Carmen Dorhoi şi Zsolt Trucza.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5