Doi scriitori bistriţeni lansează cărţi noi la Bookfest 2017
A XII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc la Bucureşti în perioada 24 – 28 mai, la pavilioanele de la Romexpo. Invitatul de onoare al acestei ediţii va fi Suedia. Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Vizitatorii vor putea lua parte la peste 350 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri și colocvii până la proiecții cinematografice și evenimente interactive.
Printre cele 80 de evenimente organizate de Editura HUMANITAS la Bookfest 2017, se numără şi două lansări de carte cu sesiuni de autografe în ziua de 27 mai a.c. ale scriitorilor bistriţeni, respectiv Ioana NICOLAIE cu romanul “Pelinul Negru” (Invitați: Ioana Pârvulescu, Radu Vancu, Tania Radu, Lidia Bodea) şi Ioana BRADEA cu povestirea “Înalt este numele tău” (Invitați: Dan C. Mihăilescu, Radu Vancu şi Lidia Bodea).
IOANA NICOLAIE s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf, Autoimun – desemnat de către Uniunea Scriitorilor „Cartea Anului “2013), antologia Lomografii, două romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă) și literatură pentru copii (Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii și Ferbonia). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană în 2008, Cerul din burtă a fost publicat în 2013 în suedeză și în 2014 în bulgară, iar O pasăre pe sârmă se traduce în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în cincispre zece volume colective românești (Ferestre ’98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiță, Cartea simțurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la poliție etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.). Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.
În 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobal a explodat la ora 01:23, noaptea. Pornind de la acest tragic eveniment, autoarea Ioana NICOLAIE a scris romanul “Pelinul Negru” despre care mărturiseşte într-un interviu
(http://www.contributors.ro/cultura/iazma-cernobilului-si-feti%C8%9Ba-care-nu-putea-sa-citeasca/) că “este o iazmă, o stihie ce, neauzită, nevăzută, neștiută, a vătămat totul. A stârpit rodul pomilor, a otrăvit pământul şi aerul, trupul şi sufletul oamenilor. Pelinul Negru – așa se traduce numele localității Cernobîl – este fundalul real şi metaforic pe care se desfăşoară povestea unei fetiţe dislexice, pe nume Augustina, într-un sat din nordul României, aproape de granița cu Ucraina. Copila este cea care povesteşte, tonul ei este aproape egal.”
Povestea în sine, subliniază scriitoarea, are un singur narator care este un copil: “Cartea este povestită din punctul de vedere al unui copil, urmărit de când avea 7 ani până la 10 ani. A fost un pariu, să intru în pielea acestei minți și să o fac să fie nu doar convingătoare, ci cât mai expresivă. Sper că mi-a ieșit cât de cât.”, iar cuvintele-cheie de înţelegere a romanului “Pelinul Negru” sunt trei: dislexie, şcoală specială şi Cernobâl...
Al doilea autor bistriţean care îşi va lansa ultima carte la Brookfest 2017, “Înalt este numele tău”, este IOANA BRADEA. S-a născut la Bistriţa, unde lucrează la un cotidian online şi a publicat până acum două romane: Băgău (Editura Est, 2004), care a primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, şi Scotch (Editura Polirom, 2010).
Despre ideea de la care a pornit noua sa carte “Înalt este numele tău”, scriitoarea Ioana BRADEA se destăinuie într-un interviu (http://evz.ro/femeia-scriitoare-visul.html): “E un volum pe care-l gândesc de câţiva ani, opt mai precis, de când a ars Biserica Evanghelică din oraşul meu. Se strânseseră vreo 5000-6000 de oameni în jurul aşezământului vechi, iar jumătate dintre ei plângeau. Vedeţi, la Bistriţa au rămas puţine clădiri valoroase şi m-a impresionat această căldură a oamenilor”.
Pornind de la istoria şi legendele medievale ale oraşului său natal, Bistriţa, Ioana Bradea reconstruieşte o poveste spectaculoasă, depănată pe rând de locuitorii acestei cetăţi „uitate de rege şi sfinţi “: un preot şi notar care consemnează în cronica să zbuciumatele zile din preajma condamnării la moarte a fostului jude al oraşului, rebela Margareta, fiica noului jude, care încalcă normele vremii şi ale familiei sale pentru a-şi găsi ursitul, un arhitect italian însărcinat cu renovarea catedralei, vegheaţi, cu toţii, de privirea unui enigmatic călugăr străin.
“Înalt este numele tău” este, poate, acea carte despre care autoarea spunea cândva că nu va reuşi niciodată s-o scrie, „o carte doar pentru Dumnezeu, o carte care să-l ajungă, să-l îndoaie, să-l mute din loc ca pe munţii din bobul de credinţă “...
Cititorii bistriţeni aşteaptă cu nerăbdare ca noile cărţi să intre şi în librăriile şi bibliotecile publice ale municipiului.
Ioan P. ALEXA
*1) Pelinul Negru/NICOLAIE, Ioana. - Bucureşti: Humanitas, 2017, 224 p., ISBN 978-973-50-5600-1.
*2) Înalt este numele tău/BRADEA, Ioana. - Bucureşti: Humanitas, 2017, 96 p., ISBN 978-973-50-56780.
Citiţi şi:
- Fii în cărţi, la Biblioteca Județeană!
- Înalt este numele tău. Romanul semnat de Ioana Bradea va fi lansat la Bistriţa
- La Biblioteca Județeană, Provocarea scriitorilor români: Fii în cărți!
- CĂRŢILE AUTORILOR BISTRIŢENI ŞI NĂSĂUDENI ÎN 2017: BILANŢ EDITORIAL
- Ioana Nicolaie, vineri, cu noua carte, la Bistriţa!
Adaugă comentariu nou