Doina Pană: La mulţi ani, Bistriţa! La mulţi ani, bistriţeni!

"La mulţi ani, Bistriţa! La mulţi ani, bistriţeni!
 
Bistriţa a intrat în al patrulea sfert de mileniu de la prima atestare documentara(16 iulie 1264, document emis de Papa Urban al IV-lea). 
 
Astăzi, la 751 de ani, pentru orasul meu şi pentru toţi locuitorii lui minunaţi, cu toata dragostea: La mulţi ani!", transmite deputatul PSD de Bistriţa, Adriana Doina Pană.

Comentarii

17/07/15 08:32
Vizitator

Intr-adevar, cu aniversarea de anul acesta a datei de 16 iulie 1264, orasul Bistrita intra in ultimul sfert de mileniu de la prima atestare documentara sub acest nume. Din pacate oricate argumente ar fi aduse, ele nu sunt convingatoare pentru cei cu idei putine si fixe. Anul trecut s-au implinit 750 de ani de cand intr-un text al Curiei Papale, emis la16 iulie 1264,de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobil ardelean, Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturile Rodnei. Primarul Bistritei de astazi, loc sa marcheze asa cum se cuvine evenimentul, facea o afirmatie halucinanta: ”Bistriţa nu împlineşte niciun an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva.” Primarul nu intelege ca importanta documentara a datei de 16 iulie 1264 este ca numele orasului Bistrita apare pe un document vechi 750 de ani. Ori o vechime de trei sferturi de mileniu din existenta unui oras inseamna istorie si merita marcata asa cum se cuvine. Dupa mintea lui Cretu, Papa Urban al IV-lea trebuia sa fi zis ca „de acum Nosa se numeşte Bistriţa”, ca sa inteleaga tot prostul. Cu toate acestea, anul trecut evenimentul aniversar ‘Bistrita 750′ a fost marcat cum se cuvine in primul rand prin aparitia cartii „Bistriţa 750-Coordonate geografice şi istorice”, semnată de Ioan Bâca şi Adrian Onofreiu la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca. Dar si mai importanta este initiativa Asociaiei BISTRIȚA CIVICĂ, de a organiza prima editie a manifestarii cultural-artistice Basm Festival, dedicata acestui eveniment deosebit din viața orașului Bistrita. Anul acesta intre 16 si 19 iulie se desfasoara a doua editie „Basm Festival”, marcand intrarea in ultimul patrar se mileniu de la prima atestare documentara a Bistritei, in timp ce primaru Cretu asteapta nostalgic ziua de 23 August.

18/07/15 12:15
Cititor

Interesant. Asta trebuia mai demult sa ne fie adus la cunostinta, ca nu toata lumea studiaza istorie si in speta istoria Bistritei. N-am stiut ca Nosa, inseamna de fapt denumirea veche a Bistritei , in timpul Papei Urban al IV-lea... Deci, sa intelegem ca pana in 16 iulie 1264... Bistrita se numea Nosa ? De la ce si de unde venea aceasta denumire ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5