Doina Pană: Pregătesc armele pentru războiul contra furtului din păduri! Folosesc Big Brother, SMURD, RADAR sau orice altceva e necesar!

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană vrea să pună punct hoţiei din păduri, atât prin implementarea unui program de circulaţie a masei lemnoase, cât şi prin instituirea unui sistem performant de supraveghere a fondului forestier şi de intervenţie rapidă.

          Ministrul Doina Pană a lansat spre dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

          “Doar 5-10% din tot ceea ce înseamnă furt din păduri este ilegal, în rest se fură cu acte. Adică, la acest moment, este posibil, de exemplu, ca un singur aviz pentru un transport de masa lemnoasă să fie folosit de câteva ori, întrucât este un sistem de control imperfect şi cu risc de a fi viciat de factorul uman, care poate fi corupt. Nu vreau să generalizez şi să aduc acuze unui întreg corp profesional,  dar trebuie să fim conştienţi că printre profesionişti se strecoară şi uscături”, argumentează ministrul Pană necesitatea promovării actului normativ.

          Sistemul de monitorizare a circulaţiei lemnului va fi unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase). Conform proiectului de HG iniţiat de ministrul Doina Pană, emitentul avizului de însoţire va avea obligaţia transmiterii în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora va primi un cod unic generat automat de SUMAL, pe care va fi obligat să îl înscrie pe aviz. Complementar, ministrul Pană şi-a propus să acceseze fonduri europene pentru implementarea unui sistem aerian de supraveghere a fondului forestier, cu drone, care să permită transmiterea datelor din teren în timp real, atunci când se înregistrează tăieri ilegale sau acţiuni de braconaj.

          “Proiectul ar presupune ca informaţiile înregistrate să fie preluate de către o echipă de intervenţie rapidă, interministerială, constituită după modelul SMURD, formată din lucrători silvici, poliţişti, jandarmi şi alţi specialişti cu capacitate de a acţiona imediat ce sunt semnalate ilegalităţile. Pe parte de intervenţie, ministrul Doina Pană a făcut un prim pas în această direcţie, semnând deja un protocol de colaborare între departamentul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, pe care îl conduce şi Ministerul de Interne, ce face posibilă derularea unor acţiuni comune de combatere a ilegalităţilor din sectorul silvic”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Comentarii

05/04/14 17:22
Pădurarul de BN

Am mai scris aici ,D-na Pană și sper că nu am scris în van.Ne doare pe toți că pădurile noastre sunt surse de înavuțire a multora care fură cu acte și și a celor ce fură fără acte.N-am înțeles termenul „ se fură cu acte ”.Acest termen trebuie să dispară urgent din vocabularul nostru.Adică,pe cei ce fură fără acte îi pedepsim,iar pe cei ce fură cu acte îi vedem și atât!
Doamna Ministru,faceți tot ce știți și stopați aceste nelegiuiri care ne vor costa enorm în următorii ani.Vă implor !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5