Ministrul Doina Pană: Sistemul SUMAL funcţionează foarte bine. În Bistriţa-Năsăud, doar 3 transporturi ilegale de lemn
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Adriana Doina Pană, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că se gândeşte ca sistemul SUMAL – folosit în prezent pentru monitorizarea traseului lemnului – să fie folosit, pe viitor, şi în zona balastierelor. În prima fază, va trebui elaborată o baze de date, iar ulterior sistemul va putea fi aplicat şi în zona apelor, mai ales că pescarii, ecologiştii, opinia publică, în general, semnalează numeroase probleme pe cursurile de apă.
“Sistemul este bun, va fi perfecţionat în continuare şi eu personal mă gândesc că sisteme similare pot fi implementate şi în alte domenii. Din punctul meu de vedere, mă gândesc la balastiere”, a menţionat oficialul guvernamental.
Ministrul delegat Doina Pană a menţionat că în şedinţa de Guvern de marţi va prezenta un raport preliminar despre aplicarea acestui sistem de monitorizare a trasabilităţii lemnului.
“Funcţionează foarte bine. Prin apelul 112 am avut 554 apeluri, dintre care 172 transporturi s-au dovedit a fi ilegale. Vă spuneam că drept cheie de control este faptul că dacă nu are codul, nu poate intra în niciun depozit. Avem 240 cazuri în care nu a fost primit lemnul în depozit pentru că nu aveau codul unic.
Avem şi ierarhia judeţelor. În prima perioadă s-a încercat foarte mult, sperând că sistemul nu va funcţiona. A scăzut numărul acestora. Pe locul I, în clasamentul “rău” avem Braşovul, cu 16 transporturi ilegale, apoi Sibiu cu 15. Avem şi 11 judeţe unde nu a fost semnalat niciun transport ilegal. Bistriţa-Năsăud este, cu trei transporturi ilegale, spre coada clasamentului”, a declarat ministrul delegate pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
Potrivit ministrului Pană, aproximativ 9000 de agenţi economici au solicitat acorduri pentru distribuţia şi utilizarea documentelor cu regim special, cu câteva mii mai puţini decât erau la data intrării în vigoare a sistemului SUMAL. “Rezultă că aveau alt gen de ocupaţii”, a remarcat aceasta.
Citiţi şi:
- Din 8 octombrie, sistemul SUMAL de monitorizare a traseului lemnului va fi obligatoriu la nivel naţional
- Doina Pană: RADARUL intră în funcțiune în pădurile României! Nu se mai poate fura ca-n codru!
- Ministrul delegat Doina Pană propune trei măsuri pentru „însănătoşirea pădurilor”: SUMAL, accesarea 112 şi noul Cod Silvic
- Doina Pană: Pregătesc armele pentru războiul contra furtului din păduri! Folosesc Big Brother, SMURD, RADAR sau orice altceva e necesar!
- Proiectul Codului Silvic (re)intră în dezbatere la Bistriţa
Adaugă comentariu nou