Ministrul delegat Doina Pană propune trei măsuri pentru „însănătoşirea pădurilor”: SUMAL, accesarea 112 şi noul Cod Silvic

Ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Adriana Doina Pană, susţine că pentru „însănătoşirea pădurilor”, în sensul scăderii tăierilor ilegale de pădure, este nevoie de cel puţin trei măsuri, şi anume „radarul pădurilor”, adică implementarea sistemului SUMAL, SMURD şi, evident, finalizarea Cosului Silvic. De altfel, în ultima şedinţă de Guvern a fost adoptată o hotărâre privind modul de aplicare a sistemului d emonitorizare a lemnului din pădure până la destinaţia finală. Ce urmează…

          „În aceste 120 zile, vom demara cursuri de pregătire pentru toţi cei care vor utiliza acest sistem, şi mă refer la ITRSV, şefi de ocoale, agenţi economici. Va fi un gen de pregătire în cascadă, pentru ca, în momentul când va fi introdus la nivel naţional,  să nu existe cineva care să nu ştie să folosească acest sistem.

          În următoarele 15 zile, agenţii economici din cele trei judeţe unde vom începe pilotarea vor avea timp să-şi achiziţioneze smartphone-urile, pentru a le instala gratuit soft-ul. Va fi o lună de implementare pilot, în cele trei judeţe pe care le-am stabilit deja, şi anume Alba, Sibiu şi Argeş”, a precizat ministrul Doina Pană, menţionând că, ulterior, sistemul va extins la 6, 9 judeţe, până la nivel naţional.  

          Potrivit oficialului guvernamental, pentru o totală securitate a soft-ului, serverele au fost transferate la STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale).

***    

Jandarmeria pădurilor, inclusă în noul Cod Silvic

          Ministrul Pană a explicat că acest sistem care va urmări traseul lemnului este „un pas foarte important, dar nu suficient”, mai ales că imaginaţia celor care vor să fure este nelimitată.

          „Vreau să coroborez cu acel sistem SMURD. Noi avem încheiat un protocol cu Ministerul de Interne, numit „Scutul Pădurii”, dar nu este suficient, vreau să am şi jandarmii. Una din prevederile noului Cod Silvic, care sper să fie adoptat până la vacanţa parlamentară, este să existe şi o Jandarmerie a pădurilor,.  

          Am discutat care ar fi varianta optimă pentru acest SMURD – pe lângă echipele operaţionale formate din silvicultor, poliţist şi jandarm -  care să fie aparatura care să ne indice locul unde se întâmplă ceea ce nu ar trebui să se întâmple. O variantă sunt dronele, o altă variantă ar fi un balon cu aparatură specifică (n.n. – ce implică costurio mari), iar a treia varinată, cea mai la îndemână, este să accesezi 112. Am avut nişte discuţii preliminare, pot să primsc „o felie” din sistemul 112, şi aşa cum s-a dovedit funcţional pentru protecţia oamenilor, eu sunt convinsă că va fi foarte funcţional şi pentru protecţia pădurilor”, a argumentat aceasta.

          Ministrul Pană a menţionat că noul Cod Silvic, dacă va fi adoptat cu amendamentele unanim acceptate de toţi factorii din domeniu, va fi „o lege foarte sănătoasă, a treia piesă, care coroborată cu „radarul” şi SMURD-ul, să ducă la însănătoşirea pădurilor româneşti”.

          Nu în ultimul rând, ministrul bistriţean a menţionat că se doreşte, pe cât posibil, implicarea minimă a factorului uman, deşi în sistem sunt foarte mulţi oameni de bună credinţă, care vor corectitudine şi care au apărat pădurea chiar cu riscul vieţii.

Comentarii

12/06/14 10:03
Carcotasul de B...

Va spun eu, ca aceste "masuri"... tot nu va rezolva problema. Singura solutie, pentru ca sa salvam padurile tarii, este numai cu masuri extreme:
-Societatea comerciala care exploateaza "lemne", daca comite ilegalitati, sa fie din start desfiintzata si patronii bagati in puscarie 20 de ani, ca ptr crima. ( Nu amenzile rezolva problema, cand alea sunt dor 5-10% din valoarea a ceea ce "fura" astia ... ) ;
-celor prinsi ca nu justifica provenienta materialului lemnos, sa li se confiste total si neconditionat totul ( cal, carutza, masina, mijloace de taiere-debitare... etc. ) indiferent ca sunt ale lui, ca sunt imprumutate de la terte persoane, ori ca sunt mijloace de trai al acestora... cum este reglementat in Codul civil... ) si nicidecum "date in custodie"... si "restituite delicventului, daca plateste paguba"... ;
-Pentru faptele ilegale, (sa fie complementoriu cu amenda ori pedeapsa cu inchisoarea) delicventii ( infractorii ) sa fie dusi la munca fortata, la "impaduriri" unde sa fie fortati sa planteze "inapoi" cel putin cate 1000 ( o mie de puieti ) pentru fiecare m.c. de material lemnos furat, ori taiat ilegal din paduri, gratis si pe cheltuiala sa;
-Celor din sistemul de paza al padurilor, sa le fie permis a face uz de arma, impotriva delicventilor, cailor, masinilor ori mijloacelor de transport , oricare ar fi ele, atunci cand la somatia legala, nu se opresc la control, cand devin violenti fata de personalul de control ori refuza a prezenta documentele la control ... ;
-Toti administratorii de paduri, sa fie fortati sa isi faca depozite de "desfacere" a materialului lemnos catre populatie, interzicandu-li-se absolut total, accesul in padure cu caruta, ori alte mijloace de transport a altor "persoane ".
-Exploatarea padurilor sa fie facuta doar de catre stat, printr-o societate controlata centralizat si sa fie "particulari" doar cei care fac "comert" cu aceste materiale;
-Sistemul de paza al padurilor , sa fie nu al Regiei Nationale al Padurilor, ci sa faca parte din Ministerul de Interne, ca institutie a Sistemului National de Politie a Statului, neutra de "cele silvice".
-Prin insasi prezenta delicventului, in padure, pe caile de comunicatie din padure si in imediata vecinatate al padurii, cu mijloacele preparative furturilor de material lemnos, sa fie deja infractiune de tentativa la aceste delicte, iar cei prinsi fara documente, chiar daca ele exista, fara ele sa fie infratiune si sa se ia cele mai severe si extreme masuri impotriva lor, altfel, sunt tot felul si soiul de "portitze" de scapare si niciodata nu veti vedea Dvs ordine in acest sector ( ca toti transportatorii, justifica faptul ca documentele sunt la "sefu"... care o fi el... ) !
-Si legea asta procesual-penala... este de tot rahatul aici la noi. In toate, trebuie "musai" ... "martori" . Pe cine sa aiba padurarul martor in padure, unde este doar el singur cu grupul de infractori care se coalizeaza impotriva lui ? Tot o prostie este si cu "recunoasterea la cioata"... Cine credeti voi ca va recunoaste ca a taiat "el" si de unde anume ?
-Sa fie dotati cei insarcinati cu paza si controlul padurilor, cu tehnica de supraveghere si de video-filmare ori fotografiere, care prin ele insasi sa fie acte in probatiune, ca in padure nu exista "martori - terte persoane" . Pe cine sa puna padurarul martor ( ? ) ursul din padure ?
Iata stimata doamna, ce doare si ce Dvs nu vreti deloc sa pricepeti ... ! Dvs stiti ca actualmente, padurarii din sectoarele private ( particulare ) nu mai au voie ( dupa lege ) sa mai poarte arme de paza, protectie si de aparare si ca "padurarii" care sunt si administratori si paznici... n-au nici macar "bota" ... sa se "apere" ?
Ce tot "povestim... povesti " ?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5