Dr. Dănuţ Cocoi: Ce trebuie să faceţi ca să treacă durerea de angină pectorală?
Revenim în ediţia de astăzi la angina pectorală, o afecţiune care, din păcate, apare la mulţi pacienţi. Reamintim că angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie ischemică şi reprezintă durerea toracică ce apare când o parte din muşchiul inimii nu primeşte suficient oxigen. De obicei, este resimţită ca o senzaţie de presiune, greutate, apăsare, strângere la nivelul sternului, în profunzime. De multe ori, angina pectorală nu este descrisă ca durere ci ca o senzaţie neplăcută de jenă, de disconfort toracic sau ca o arsură la nivelul sternului. Ea, durerea din angina pectorală, nu are o localizare precisă pentru că locul de unde porneşte este situat în profunzimea cutiei toracice. Se pune întrebarea când apare durerea? Apare, în general, în timpul efortului fizic şi obligă la întreruperea efortului. Iniţial apare la eforturi mai mari: mersul mai rapid, în pantă, căratul de greutăţi, urcarea câtorva etaje sau uneori poate să apară şi la eforturi mai mici, precum urcarea câtorva trepte, mersul obişnuit, efortul de îmbrăcare etc. Acest lucru trădează progresia bolii vaselor coronare şi îi obligă pe pacienţi să se prezinte la medic.
Cât timp ţine această durere? De obicei, un episod obişnuit de angină pectorală durează de la 2-10 minute. Durerile foarte scurte, de câteva secunde, nu sunt de obicei angină pectorală ci de origine musculară, care apar fără o boală organică. Dar, în cazul unei dureri toracice care durează peste 30 de minute, uneori ore în şir, neîntrerupte de perioade de acalmie, e un semn îngrijorător şi trebuie ca pacientul respectiv să apeleze urgent la medic.
Ce trebuie să faceţi ca să treacă durerea? De obicei, durerea toracică din angina pectorală obişnuită încetează la oprirea efortului fizic. Repausul calmează durerea şi o face să dispară în 1 până la 5 minute. De asemenea, administrarea de nitroglicerină tablete sau spary sublingual calmează durerea în 1-5 minute. Uneori, durerea din angina pectorală se asociază cu transpiraţii abundente, senzaţie de lipsă de aer, palpitaţii. Durerea din infarctul miocardic acut se poate însoţi şi de greaţă, vărsături, ameţeli. Nu sunt de obicei anginoase durerile localizate într-o zonă superficială şi care se accentuează sau reapar la palparea toracelui; durerea pe o zonă mică sub 3 cm; înţepăturile scurte de câteva secunde; durerile cu caracter de junghi care se modifică cu respiraţia şi care se accentuează la mobilizarea toracelui, a gâtului sau a braţelor. În cazul în care sunteţi la prima durere toracică este indicat să consultaţi un medic pentru stabilirea unui diagnostic.
Dr. Dănuţ Cocoi,
Medic primar cardiolog,
Doctor în ştiinţe medicale
Adaugă comentariu nou